Mat
Hemmelig er hett

Hemmelig er hett

Den hotteste restauranttrenden i USA er hemmelig. En e-post til et anonymt nettsted. Et svar fra Miss X. To uker senere en ny epost fra den samme med gateadresse og klokkeslett.
Redaksjonen
20 Juli 2012 - 13:28

Den aktuelle datoen som er en lørdag, entrer vi et gammelt industrilokale som er konvertert til en loftsleilighet i Williamsburg, Brooklyn, et av New Yorks cooleste boområder.

Den ene enden av rommet er innredet til en bar som betjenes av Mr A, som på samme måte som Miss X bor i leiligheten. Han serverer et lite utvalg cocktails som mikses eksklusivt for denne kvelden. Det noe større rommet i den andre enden av leiligheten er spisesalen, og hver kvadratcentimeter er dekket med bord og stoler.

Illegalt

Leiligheten fylles med folk i alle aldre og stiler, alt fra høye hæler og gullamé til hullete t-skjorter og converse. De fleste gjestene kommer to og to eller alene, og nesten ingen kjenner hverandre fra før av. Men etter en cocktail eller to flyter praten fritt og uanstrengt og folk ser ut til å trives. I det åpne kjøkkenet hersker febrilsk aktivitet.

Mr B, Miss Y og Miss Z serverer noen brett med appetittvekkere samtidig som de legger siste hånd på en suppe som skal serveres som første rett når vi skal gå til bords.

Vi spiser og drikker ulovlig hos Whisk & Ladle som altså er en illegal såkalt dining club. Whisk & Ladle består av fem matinteresserte amatører som inviterer totalt fremmede mennesker på sofistikerte middager i sin loftsleilighet omtrent en gang i måneden.

Inviterer er ikke et helt dekkende ord siden middagene serveres mot betaling, 50 dollar pr hode. Og det er det som er ulovlig. Whisk & Ladle har nemlig ingen bevilling, og blir derfor ikke kontrollert av helse- eller skattemyndigheter. Navnet er heller ikke registrert i telefonkatalogen selv om du finner det på nettet.

Men gjengen bak Whisk & Ladle tilhører en voksende bevegelse av såkalte foodies i USA som ikke bare vil spise på eller lese om restauranter, eller lage mat for venner og bekjente, men som også vil prøve hvordan det er å drive en restaurant selv og dessuten kanskje tjene noen dollar på det.

Økende popularitet

Selve grunnlaget for virksomheten er folk som selv elsker å spise godt, å by andre på god mat og ikke minst samles rundt bordet med likesinnede, enten de er venner eller totalt ukjente.

Til tross for at de illegale restaurantene er en bevegelse som gjør alt for å holde seg unna radaren til myndighetene, er populariteten økende, og fenomenet har vært omtalt i både New York Times og Wall Street Journal så vel som utallige andre magasiner.

Miss X og hennes vennegjeng stiller mer enn gjerne opp for et intervju, men vi må love å ikke avsløre deres egentlige identiteter, ei heller bilder av dem. Utover dette er de de mest fantastiske verter, og middagen som serveres er faktisk riktig å delikat selv om suppen rekker å bli kald, vinene er billige og en del av gjestene drikker vel mye, og raskt.

Miss X som er en sjarmerende kvinne på 25 år, forteller at Whisk & Ladle egentlig startet da Miss Z som til daglig er advokat, studerte og arrangerte store studentmiddager sammen med kjæresten. Disse middagene ble kalt Whisk & Ladle som altså betyr visp og øse.

Søknad om bord

Etter studiene, flytting til Brooklyn og ny type med stor leilighet samt ikke minst et strålende vellykket nyttårsparty i 2006, gjenoppstod Whisk & Ladle som en illegal middagsklubb.

Dette er ikke den eneste middagsklubben, langt derifra. Det finnes en håndfull andre vennegjenger som driver lignende konsepter, og på nettstedet Kill The Restaurant finner du lenker til slike over hele USA.

I følge Miss X handler det ikke om inntektene.

- Vi tjener egentlig ikke penger i det hele tatt. Alle inntektene går inn i en pott som vi bruker til festene. Det handler mer om å nyte mat sammen med andre. Det er spennende å følge det sosiale eksperimentet som hver middag er, sier hun og utdyper:

- I starten var det bare en gruppe venner og venners venner som kom på våre middager. Men så smått spredte ryktet seg og nå har vi større pågang enn vi klarer å ta mot, så vi blir nødt til å passe på at vi blander gruppen godt, både hva alder, nettverk og stil angår. Jeg har ansvaret for gjestelisten, og om du bare sender en epost for å ”bestille bord”, så kan du bare glemme hele greia. Du må by på deg selv og beskrive din personlighet.

Fremtidig restaurant

Resultatet blir en lystig middag med omtrent 30 gjester, det er kapasiteten. Den kvelden vi er der er stemningen stor, og menyen som reflekterer det som var tilgjengelig på det lokale grønnsaksmarkedet, er velkomponert. De fem ”eierne” strever på kjøkkenet, som er et helt vanlig privatkjøkken, trangt og med bare fire kokeplater og en steikeovn. Den noe stressete arbeidssituasjonen til tross kommer rettene fra kjøkkenet jevnt og trutt fulgt av varme smil i en avslappet atmosfære.

Når middagen er over, veksler vi et par ord med en svett, men fornøyd Miss X.

- Ja, det er mye jobb, men veldig gøy. Men vi får se, om det fortsetter like bra, så kanskje blir Whisk & Ladle en ekte restaurant i fremtiden, sier hun til slutt.

Foto: Johan Olander

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her