Veien til Lyon og Bocuse d’Or har vært lang, men nå er Norges kandidat, Håvard Werkland og hans toppede lag, klar for verdens vanskeligste kokkekonkurranse – en karriereendrende begivenhet for enhver deltakende kokk.
I 2023 vant Håvard Werkland Årets kokk, og ble dermed Norges kandidat til Bocuse d’Or. I mars 2024 sikret kokken fra Kyrksæterøra og Team Norway bronse i europamesterskapet i Trondheim.
Nå er Werkland og teamet klar for den mest prestisjefylte kokkekonkurransen av dem alle: Bocuse d’Or i Lyon, fra 26. til 27. januar. Flere av våre tidligere Bocuse-kokker vil være til stede og tilgjengelige for intervjuer, som Eyvind Hellstrøm, Sven Erik Renaa, Arne Brimi og Bent Stiansen.
Norge har en sterk historikk i Bocuse d’Or, og leder sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.
Ørnefisk, hummer og rådyr
Team Norway konkurrerer mandag 27. Januar, og starter kl. 10.00. Kl 14.40 presenteres tallerkenretten som kombinerer ørnefisk og europeisk hummer med selleri – både rot og stang – samt en klassisk, håndlaget sabayonne-saus.
Fatretten skal være klar fra 15.30 og består av helstekt rådyrsadel på beinet, fylte stykningsdeler, en rådyrpai og tofarget ravioli i rådyrconsommé med te, akkompagnert av norsk frukt som gir retten en nasjonal identitet.
Premieseremonien er mandag 27. januar klokken 17:45
Hele arrangementet blir streamet fra kl. 11.00 begge dager på nordicfoodlife.com, med Harald Osa og Tom Victor Gausdal som kommentatorer på dag 1. Når Team Norway konkurrerer på dag 2 er det komiker og matentusiast Anne-Kat Hærland som overtar roret sammen med Osa. Flere live-intervjuer blir gjort direkte fra Lyon.
Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Bocuse d’Or er karriereendrende for enhver deltakende kokk, og især for mesterkokkene i toppsjiktet. Pallplass er en utrolig krevende prestasjon. Norge leder sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.
Å øke tallet til 14 er selvsagt målet til Håvard Werkland.
Han har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker og har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. På Britannia var Håvard en av de første ansettelsene i forbindelse med den omfattende restaureringen. Under ett år senere hadde Speilsalen fått Michelin-stjerne.
Som Norges representant i Bocuse d'Or, har Håvard valgt Christopher W. Davidsen som coach og Grunde Gillund som sin commis.
Christopher W. Davidsen fra Stavanger er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d'Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.
Grunde Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d'Or Europe som commis.