Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen
Foto: (Berre)

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.
23 Januar 2025 - 09:30

Veien til Lyon og Bocuse d’Or har vært lang, men nå er Norges kandidat, Håvard Werkland og hans toppede lag, klar for verdens vanskeligste kokkekonkurranse – en karriereendrende begivenhet for enhver deltakende kokk.

I 2023 vant Håvard Werkland Årets kokk, og ble dermed Norges kandidat til Bocuse d’Or. I mars 2024 sikret kokken fra Kyrksæterøra og Team Norway bronse i europamesterskapet i Trondheim.

Nå er Werkland og teamet klar for den mest prestisjefylte kokkekonkurransen av dem alle: Bocuse d’Or i Lyon, fra 26. til 27. januar. Flere av våre tidligere Bocuse-kokker vil være til stede og tilgjengelige for intervjuer, som Eyvind Hellstrøm, Sven Erik Renaa, Arne Brimi og Bent Stiansen.

Norge har en sterk historikk i Bocuse d’Or, og leder sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.

Ørnefisk, hummer og rådyr

Team Norway konkurrerer mandag 27. Januar, og starter kl. 10.00. Kl 14.40 presenteres tallerkenretten som kombinerer ørnefisk og europeisk hummer med selleri – både rot og stang – samt en klassisk, håndlaget sabayonne-saus.

Fatretten skal være klar fra 15.30 og består av helstekt rådyrsadel på beinet, fylte stykningsdeler, en rådyrpai og tofarget ravioli i rådyrconsommé med te, akkompagnert av norsk frukt som gir retten en nasjonal identitet.

Premieseremonien er mandag 27. januar klokken 17:45

Hele arrangementet blir streamet fra kl. 11.00 begge dager på nordicfoodlife.com, med Harald Osa og Tom Victor Gausdal som kommentatorer på dag 1. Når Team Norway konkurrerer på dag 2 er det komiker og matentusiast Anne-Kat Hærland som overtar roret sammen med Osa. Flere live-intervjuer blir gjort direkte fra Lyon. 

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Bocuse d’Or er karriereendrende for enhver deltakende kokk, og især for mesterkokkene i toppsjiktet. Pallplass er en utrolig krevende prestasjon. Norge leder sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.

Å øke tallet til 14 er selvsagt målet til Håvard Werkland.

Team Norway 2025: Grunde Gillund, commis, Håvard Werkland, kandidat og coach Christopher Davidsen. Foto: Berre

Han har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker og har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. På Britannia var Håvard en av de første ansettelsene i forbindelse med den omfattende restaureringen. Under ett år senere hadde Speilsalen fått Michelin-stjerne. 

Som Norges representant i Bocuse d'Or, har Håvard valgt Christopher W. Davidsen som coach og Grunde Gillund som sin commis.

Christopher W. Davidsen fra Stavanger er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d'Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.

Grunde Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d'Or Europe som commis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her