At Angiolino Maule Sassaia 2017 er laget av samme druer som den populære hvitvinen soave, altså garganega og trebbiano, er ikke lett å gjette, verken visuelt eller smaksmessig.
Den har bare noen få fellestrekk som moderat alkohol, syrefriskhet og et lett blomsterpreg. Alt annet er forskjellig og spesielt fargen som er gyllen mot lys oransje. Frukten er dypere og mer kompleks, her er innslag av fruktskall, også tørket frukt. I smaken oppleves den mye mer stofflig enn andre hvitviner fra Veneto, og til og med et lett tanninbitt mot slutten.
Det skyldes måten vinen er laget på, både i vinmarken og i vinkjelleren. For å ta det siste først, oransjevin betyr at det er en hvitvin laget på samme måte som en rødvin. Altså at skallene får godgjøre seg sammen med mosten i en lengre periode, men i dette tilfellet bare noen dager før pressing og gjæring. Den modnes deretter i 8-9 måneder i store velbrukte fat og verken klares eller filtreres, mens det vanlige for soave er ståltankgjæring og -modning før filtrering og flasketapping.
Denne vinen som er imponerende god i siste årgang er laget av naturvinpioneren Angiolino Maule.
Han jobber økologisk etter biodynamiske prinsipper i vinmarkene, druene plukkes for hånd og verken trenger eller bruker tilsetninger i prosessen som eksempelvis kultivert gjær eller klaringsmidler.
Vingården som ble etablert på midten av 1980-tallet ligger i naboområdet til Soave, Gambellara, som er en mygg i sammenligning, og derfor har slitt med å komme i posisjon, også fordi de fleste vinbøndene har levert druer til kooperativet eller drueoppkjøpere. Men takket være arbeidet Angiolino har lagt ned i VinNatur, har flere produsenter funnet nye markedsmuligheter. VinNatur samler nå 170 vinprodusenter fra ni ulike land som ønsker å lage vin uten bruk av kjemikalier og inspirert av førindustriell praksis.
Han lager også en litt rimeligere og noe mer tilgjengelig utgave rent smaksmessig, Angiolino Maule Masieri 2018, som får druer fra litt yngre vinstokker, plantet mellom 1980 og 1992 og med litt høyere utbytte, 55 hl/ha mot 45 for den andre. Ellers alt likt. Men fargen er mye lysere og forteller derfor ikke så mye om at dette er noe helt annet enn andre hvitviner fra Veneto. Det vil si før du smaker den, for den har en mye større munnfølelse enn hva en soave normalt ville gitt. Det lille hintet av røykaktige mineraler forteller om vekstforholdene i Gambellara DOC (som Angiolini ikke tilhører), nemlig vulkansk basaltjordsmonn.
Denne finnes også i en rød utgave, men mens det er druene corvina og co, som dominerer hos naboen Valpolicella i vest, er det merlot og tai rosso som gjør hovedjobben i Angiolino Maule Rosso Masieri 2018. Tai rosso eller tocai rosso er intet mindre enn grenache, så toppet med litt cabernet sauvignon er dette en høyst uitaliensk blanding. Men så absolutt vellykket. Men er laget med samme fravær av teknikk som de hvite, bare at skallene får være med i 2-3 uker. Det har gitt en god tanninstruktur og fin tørrhet.
Av de beste og mest konsentrerte merlotdruene lager de Angiolino Maule Merlot 2015 som har litt tydeligere naturvinpreg i form av volatil syre enn den andre, men ikke mer enn av den tilfredsstiller de fleste preferanser når det kommer til en fyldig og smaksrik rødvin som også har et fint lagringspotensial.
Siste vin ut fra Angiolino Maule er en perlende garganega, Angiolino Maule Garg'n'Go 2017, hvor boblene er skapt i flasken ved hjelp av aktive gjærceller og restsukker. Den er ikke omkorket og har fortsatt bruskorken på. Før flasketapping gjennomgikk den samme prosess som de andre hvitvinene, men skaper et annet uttrykk. Og et supert følge til pasta med sjømat.
Gambellara har historisk sett høyest anseelse for sine søte hvitviner, og Angiolino Maule Passito Monte Sorio 2015 er en slik. Den er laget av garganega-druer som tørker i 5-6 måneder ved at de henger i lange i lange klaser fra taket. Når de er klare til å presses for så å gjæres, blir det ikke uventet lite most per klase, og den som kommer ut er veldig søt og med godt syrepotensial. Den er gjæret til 16 prosent og en restsødme på 76 gram som gjør at den ikke oppleves for søt, ei heller for sterk, et sted midt mellom, med god fruktkonsentrasjon og -karakter. Topp til høstens epledesserter eller kremet ost.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....