Simpsons Flint Fields Blanc de Noirs 2016 er en virkelig lekker musserende basert på utelukkende pinot noir-druer av klonen 115 som er mer vanlig å dyrke for stille vin (som i Sentral-Burgund) enn for musserende vin (som i Champagne). Det bidrar til å forklare den gode konsentrasjonen i denne vinen og flotte syrligheten som også er et kjennetegn for denne klonen.
Framstillingen er ellers klassisk med alkohol- og malolaktisk gjæring i ståltank,modning på bunnfallet i tank og deretter to år i flasken før omkorking som ble gjort i juni i år. Derfor er vinen nå klar til å drikkkes, etter å ha samlet seg i flasken et halvt år etter denne «sjokkopplevelsen».
Dette er en musserende vin som passer aller best til meditasjon, av typen nevnt over, til forseggjorte retter med lam, terrine, kylling eller kalvecarpaccio, eller for lagring.
Simpsons Chalklands Classic Cuvée 2016 er litt mindre «krevende» i stilen, og en blanding av 60/40 pinot noir og chardonnay. Den er derfor enda mer innsmigrende og elegant med flott syrefriskhet. Til skalldyr eller når du bare skal nyte forfriskende bobler av høy kvalitet.
Navnene Flintfields og Chalklands peker på egenskapene til vinmarkene som har gitt druene.
Begge disse vinene får sine druer fra det engelske vinområdet Kent i det sørøstligste delen av England, bare en drøy mil fra Dover som jo med sine «white cliffs» gir en utmerket demonstrasjon av hvor dypt dette kalkjordsmonnet er.
Den første har innslag av flintstein som gir ekstra dybde til druene fra kalkjordsmonnet som Kent deler med både Champagne og Chablis på fransk side av kanalen.
Det er også grunnen til at det i Kent er en stor konsentrasjon av kjente produsenter av musserende vin, deriblant Nyetimber, Gusbourne og Ridgeview som alle har vært på det norske markedet en tid.
Les mer om hva som kjennetegner de ulike engelske vinområdene
Bak Simpsons Estate står Charles og Ruth Simpson. De er blant «ferskingene» på den britiske vinscenen all den tid de startet opp så sent som i 2014, men eierne har erfaring fra en vingård i Languedoc. Domaine Sainte-Rose har 40 hektar med vinmarker og er drevet av Simpson-familien siden 2002 da de «ga opp karrierene sine for å følge drømmen».
I Kent finnes også mange gode restauranter
Kent og Sørøst-England er en annen skål på alle måter, men ikke mindre krevende rent ambisjonsmessig, og selvsagt med helt andre druer, nemlig chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Paret plantet 10 hektar i 2014 og fulgte opp med 20 nye i 2016 og 2017.
Derfor er kvaliteten imponerende god gitt den korte historien og ikke minst alderen på vinstokkene.
De lager også stille viner, som også byr på mye karakter for pengene. Simpsons Rabbit Hole Pinot Noir 2018 er den stille utgaven av Flint Fields, men laget på rødvinsmetoden med spor etter eikebruken, som er veldig diskret. En leskende og innsmigrende pinot noir som også er strukturert nok til å tåle lagring, men som smaker fortreffelig allerede.
Simpsons The Roman Road Chardonnay 2018 minner betydelig om en vellaget chardonnay fra Sentral-Burgund, men med den ekstra gode syrefriskheten som er kjennetegnet for denne druen og de klimatiske forholdene i Sørøst-England. For selv om dette er det varmeste hjørnet av England, er det fortsatt kjølig i vintermer.
Druene til denne kommer fra vinmarken Roman Road som ligger ved den historiske ruten som romerne fulgte da de invaderte England i år 43. Det var da også romerne som brakte vinplantene til England, så med denne vinen er ringen sluttet.
Det finnes også en rimeligere utgave av Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2018 som både er elegant og forfriskende med god tørrhet, og et flott alternativ til chablis, men den er det nå færre flasker igjen av.
Noen av disse vinene er i det såkalte tilleggsutvalget, men uten krav til minstekvantum, så de kan bestilles ved å sende en epost til kundesenter@vinmonopolet.no
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....