Gult er kult med påskeøl

Årets påskeøl dekker store deler av skalaen for smaksfylde. Med andre ord noe for en hver smak.
Aase E. Jacobsen
06 April 2006 - 12:23

Hvis du tror at påskeøl er et noe bryggeriene har funnet på i de senere år for fylle opp tomrommet mellom jule- og sommerølet, tar du feil. Påskeøl eller -brygg har vi hatt mer eller mindre sammenhengende siden 1934 da den første gang ble lansert her til lands. Stilen var et lyst men sterkt øl av pilsnertype. Modellen var trolig danskenes påskebryg som har eksistert siden bryggeriet Thor i Randers begynte å brygge sin Salvator (frelser) i 1898.

Selv om dagens utgaver ikke assosieres med påskens religiøse innhold, har danskene likevel vært flinkere til å holde liv i tradisjonen enn de norske bryggeriene. Men med de nye bryggeriaktørene på banen begynner det å bli mer liv også i vår påskeleir. Derfor kan vi i år glede oss over fire norskbryggete påskeøl med bred distribusjon. I tillegg til ét danskbrygget som i tillegg er økologisk.

De fem ølene er til dels svært forskjellige og dekker dermed hele skalaen for behov i påsken. Grans Bare Påske fra er lettest av alle og passer best som tørsteslukker etter skituren. En lett pilsner med lett bitterhet som bærende element.

Macks Vårøl har noe mer kropp. Et harmonisk og lettdrikkelig øl som passer fint til matpakkelunsjen på verandaen eller i snøfonna.
 
 
Haandbryggeriets Påskegodt (10237) (for 50 cl) og Nøgne Ø God Påske 2009 (20760) (for 50 cl) er skåret over en helt annen lest. Men etter smaken å dømme er begge laget i omtrent samme stil. Begge er grumsete rødbrune hvilket tyder på et innslag av hvetemalt og begge har langt mer utpreget maltkarakter og bitterhet enn de to andre. Aromabildet er langt rikere, med Nøgne Øs som den kraftigste. Dette er øl for påskens gode retter som lammesteik, lammegryter eller andre gryteretter med en del fedme. Flott håndverk i begge tilfellene selv om Drammens-utgaven nok er mer tilgjengelig for de som ikke er så bevandret i ølverdenen.

Danske Thy Økologisk Påskebryg (10238) (for 33 cl) befinner seg hva karakter angår midt mellom, men ligner mer på de norske småskalaølene enn de andre. Så er da også Thisted Brygghus et mellomstort tradisjonsrikt bryggeri som imidlertid ikke har laget påskebryg i mer enn 24 år. Et godt øl til lamme- eller kalvesteik samt til de fleste gryter.

+
Nøgne Ø God Påske
Varenr. 20760, kr 67,90 (50 cl)
Farge og duft: Grumset lys rødbrun. Rik duft med mye søte toner fra syltet frukt samt parfyme/såpe.
Smak: Fyldig anslag, god bitterhet og uttalt maltpreg fra starten, rik kraftig stil, sitter godt og lenge med parfymert fruktighet og malt i finishen.
Mat: Kjøttretter med en del fedme, gjerne braisert lam eller okse.
Vurdering: Et svært rikt påskeøl som må matches med tilsvarende mat. 89 p
Bestill her:
+
Haandbryggeriet Påskegodt
Varenr. 10237, kr 56,40 (50 cl)
Farge og duft: Grumset lys rødbrun. Nydelig fruktig duft med innslag av tropiske toner, søte epler, kvede og parfyme/såpe.
Smak: Fyldig bløtt anslag, god bitterhet samt en del malt fra midten og utover, god bitterhet samt fruktighet i finishen.
Mat: Gryter med lam eller okse, lammesteik.
Vurdering: Et smaksrikt øl som fortjener en plass i kjøleskapet også etter påske. 88 p
Bestill her:
Thy Økologisk Påskebryg
Varenr. 10238, kr 36,90 (33 cl)
Farge og duft: Gyllenbrun. God duft med innslag av malt og frukt, også tropisk.
Smak: Bløtt fyldig anslag, god bitterhet, behagelig maltkarakter som holder seg helt ut i slutten men som ikke på noen måte er dominerende.
Mat: Lamme- eller kalvesteik samt til de fleste gryter.
Vurdering: Et godt matøl som også kan nytes alene. 86 p
Bestill her:
÷
Mack Vårøl
Farge og duft: Lys brun. God duft av frukt og malt.
Smak: Friskt anslag, fin bitterhet, lett fylde, sitter en stund.
Mat: Matpakkelunsjen på verandaen eller i snøfonna.
Vurdering: Et harmonisk og lettdrikkelig øl. 82 p
Kjøpes i butikk.
+
Grans Bare Påske
Farge og duft: Gyllen. Lett frisk duft med tydelig humle og noe malt.
Smak: Bløtt anslag, lett behagelig bitterhet som holder seg helt ut i slutten. Tørr finish.
Mat: Tørsteslukker etter skituren.
Vurdering: En lett pilsner med lett bitterhet som bærende element. 78 p
Kjøpes i butikk.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Dagens rett

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne

Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her