Gulløye er beskyttet

Gulløye fra Nord-Norge er tildelt Beskyttet Opprinnelse.
Redaksjonen
27 September 2007 - 18:34

Dette er en opprinnelsesbetegnelse som tilsvarer den europeiske og franske AOC-betegnelsen og gis til næringsmidler med særegen kvalitet, omdømme og andre kjennetegn som kan tilskrives et definert område.
 
Det er et kvalitetstegn som Gulløye fra Nord-Norge kun deler med to andre norske produkter.
 
Minneverdig
- Dette er minneverdig for oss potetprodusenter nord for Polarsirkelen. Regionens egen potet Gulløye har blitt anerkjent ved å få tildelt beskyttet opprinnelsesbetegnelse som det første nordnorske landbruksproduktet. Vi har jobbet sammen med det landbruksfaglige miljøet i Nord-Norge i over ti år for å få dette til. I starten arbeidet vi med å få høykvalitets Gulløye tilbake i produksjon etter at den hadde ligget nede i flere tiår, sier Tormod Johansen, produsentkontakt og kvalitetsansvarlig hos Tromspotet AS og primus motor i produsentorganisasjonen Ottar.
 
Kom med rallare
Gulløye er en potetsort som kom til Nord-Norge med rallare via Sverige på begynnelsen av forrige århundre. Sorten viste seg å tilpasse seg spesielt godt de nordnorske forholdene med kort og intensiv vekstsesong under midnattssolen. Det gylne potetkjøttet med de karakteristiske "øynene" ga poteten navnet.
 
Forsvant nesten
Frem til 1960-årene var den dyrket i de fleste kjøkkenhager nordpå. Etter den tid tok mer kommersielle dyrking over, og Gulløye, som setter krav til jordsmonn og behandling, forsvant nesten helt. Helt til bedriften Tromspotet AS under merkenavnet Midnattsolpotet relanserte poteten på det nordnorske markedet. Siden den tid har merket fått nye emballasje og design som gir uttrykk for produktets historiske profil.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her