Gullgutt gikk i svart

Gullgutt gikk i svart

– Det gikk litt i svart da jeg ble ropt opp som vinner, sier nybakt norgesmester i kokkekunst, Thomas Johansen Borgan.
01 Oktober 2012 - 00:32

– Det har vært mye frustrasjon før jeg kom frem til vinnermenyen. Jeg følte enorm lettelse og ekstrem tilfredsstillelse. Drømmen var en medalje, sier Thomas Johansen Borgan til Adresseavisen.

Kjøkkensjefen ved Glassgården Brasseri & Grill ved Rica Bakklandet Hotel tok i helgen førsteplassen i årets kokke-NM 2012. I finalen møtte han elleve av landets beste kokker, blant dem fjorårsvinner Christian Andrè Pettersen. Han tok andreplassen i år, mens Martin Sveian ble nummer tre.

Hele sju av finalistene jobber forøvrig ved et av Ricas hoteller i Trondheim.

Motivasjon

– Å vinne denne prisen er nok det største man kan oppnå nasjonalt innen kokkekunst i Norge. Utmerkelsen gir meg motivasjon til å utvikle faget videre og bruke erfaringene i mitt videre arbeid, sier Borgan.

Han stod igjen som vinner etter å ha presentert en treretters meny bestående av «Kylling Waldorf», «Reinsdyr med skogorama» og desserten «Pære, yoghurt og bjørk».

– Jeg følte jeg hadde ganske god kontroll, og følte meg godt forberedt. Jeg hadde gjort menyen åtte ganger tidligere i reell tid, men har øvd mye på de enkelte rettene før det, sier han.

Innstilling

– Thomas har en fenomenal innstilling. Han tok ut ferien sin en måned før konkurransen, og brukte denne tiden til å perfeksjonere seg til konkurransen, sier Bjarte Gjerde, regiondirektør for Rica Hotels i Midt-Norge.

Rica Bakklandet Hotel åpnet i 2011, og satser på å videreføre matfilosofien fra det mer veletablerte søsterhotellet Rica Nidelven Hotel.

– Begge satser på faglig kompetanse og ekte mat, og vi lager all mat fra grunnen av. Det er ikke veldig vanlig for norske hotell i dag. Det er derfor vi rekrutterer de beste kokkene i området til våre hotell, sier Gjerde.

Dobbelt gull på kjøkkenet

Thomas Johansen Borgan har vært kjøkkensjef på Glassgården Brasseri & Grill siden åpningen i august i fjor. Den andre kjøkkensjefen på Rica Bakklandet Hotel er tidligere norgesmester Ole Erik Løkken. På Glassgården Brasseri og Grill har altså begge kjøkkensjefene gullmedalje i kokkekunst.

På plassen bak Borgan kom Christian André Pettersen, mens Martin Sveian ble nummer tre.

Deltakerne i årets NM i kokkekunst:

• Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel)
• Håkon Solbakk (Rica Nidelven Hotel)
• Mads Georg Risan (Rica Nidelven Hotel)
• Reneè B. Fagerøy (Glassgården Brasseri & Grill / Rica Bakklandet Hotel)
• Håvard Klempe (Rica Nidelven Hotel)
• Thomas Johansen Borgan (Glassgården Brasseri & Grill / Rica Bakklandet Hotel)
• Sigve Eliassen (Rica Nidelven Hotel)
• Christian Andrè Pettersen (Spiseriet, Stavanger Konserthus)
• Sebastian S. Engh (Vertshuset Curtisen, Halden)
• Martin Sveian (Tango Bar & Kjøkken, Stavanger)
• Stig Harris Fagerholt (Gastronomisk Institutt, Stavanger)
• Odd Ivar Haglund (Brasseri Fengselet, Hønefoss)

Juryen bestod av Per Mandrup (hoveddommer/smaksdommer), Jørn Lie (smaksdommer), Sven Erik Renaa (smaksdommer), Kari Innerå (smaksdommer), Espen V. Larsen (smaksdommer), Anne Dorthe Ask (plassdommer) og Jan Kåre Johansen (plassdommer).

Norgesmester Borgan, som i 2011 vant konkurransen «Årets sjømatkokk»”, blir nå Norges representant i neste års nordiske mesterskap i kokkekunst.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her