Mais er kommet for å bli i østlandsåkeren. Stadig flere gårder inviterer i september til selvplukk av mais med muligheter for å grille den på stedet. En skikkelig familiefest midt i åkeren med andre ord. Til tross for at du med selvplukk korter ned tiden fra innhøsting til inntak har maisen kort levetid. Inntil en uke i kjøleskapet, men helst bør du forvelle den og fryse avlingen med en gang.
Siden vi er på de kanter, er det naturlig å starte med en amerikansk vin, nærmere bestemt fra California og Geyser Peak Chardonnay 1998 (37672) er en svært velkomponert amerikansk chardonnay, hvilket blant annet vil si balansert eikebruk. Amerikanske vinmakere har en lei tendens til å være vel tung på labben når det gjelder dosering av nye fat. Denne derimot har gjennom sju måneder i en miks av amerikanske og franske brukte fat samt ståltanker, fått en passe dose. Duften er søtlig av tropisk frukt, smør og fat. Smaken følger opp og balanseres av gode syrer, avslutningen er rik samtidig som friskheten holder helt til slutt.
Og Geyser Peak Chardonnay klarer seg godt sammen med suppen. Vinen blir veldig rund og søtlig til. En kombinasjon de fleste vil like.
Skal vi ha mer friskhet i kombinasjonen, må vi til Europa, Frankrike og Sentral-Burgund. Vi prøver en av de beste kjøpene derfra, nemlig Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune 2011 (32041) fra Domaine du Bois Guillaume. Druene kommer fra en enkelt vinmark med gunstig beliggenhet i denne appellasjonen som ligger i ytterkanten av de gullkantete hvitvinssonene i Beaune.
Enda mer sødme og denne gangen kun fra frukten, finner vi i den store Alsace-vinen Riesling Grand Cru Schlossberg II 1999 (32219) fra kvinnene hos Weinbach. Dette er det beste av det beste fra den kanten. Vinmarken Schlossberg produserer de flotteste og mest intense rieslingdruer i Alsace. Og betegnelsen II innebærer at denne vinen er laget av de senest høstete hvilket betyr de aller søteste og mest konsentrerte druene. Og det kjennes, for duften er utrolig deilig med innslag av søt tropisk frukt, honning, mineraler og sitrus. En enorm munnfølelse hvor all den søte frukten matches av god syrefriskhet. Helt perfekt til maissuppen er den også.
Duften er lett og frisk med epler og melon. Smaken er frisk med noe fruktsødme, lett smørpreg og krydder i finishen. Vinen har overhodet ikke vært innom fat. Krydderpreget i smaken er nok til å møte de tilsvarende aromaene i retten. Og sødmen i vinen er akkurat nok til stede for å matche maisen.
Sverger du derimot til øl, anbefales Lysholmer Spesial som er en meget godt balansert pilsnertype.
Kok maiskolbene i lettsaltet vann tilsatt 1-2 ss sukker i ca 10 minutter. il de kan plukkes av stilken. Avkjøl noe før du plukker eller skjærer kjernene fra stilken så slipper du å brenne deg på fingrene. Men du må ikke la maiskolbene ligge lenge for da tørker de inn.
Sprøstek baconet i en stor panne med høye kanter, tilsett løk, poteter og gulrøtter og fortsett å steke i 3 minutter. Tilsett maiskjernene, kyllingkraft, timian, laurbærblad, chilisaus, melk og fløte. Kok videre i 15 minutter eller til grønnsakene er møre. Ta ut laurbærbladet. Kjør halvparten av suppa i en food processor og hell tilbake i kjelen. Smak til med salt og pepper samt sukker. Tilsett hummerkjøttet og varm opp. Dryss over hakket tomat og hakket gressløk.
Foto: OFG