Desserten er for mange høydepunkt nummer to julaften, selvsagt etter julegavene. Og like mange kan ikke være riskremen foruten. Hvis du er lei av den vanlige utgaven med rød saus, kan du følge vårt råd om å sprite den opp med litt appelsin og en krydret sjokoladesaus. Noe som gir mersmak for både liten og stor. Mektig er det i alle fall, og da hjelper det godt med noe alkoholholdig i glasset. Alkoholens forside i tillegg til at den ofte smaker godt, er at den som kjent hjelper til med fordøyelsen. Og det kan mange trenge på selveste julaften. Kanskje du bare behøver åpne den øverste knappen i buksa.....
Selv om riskrem føles mektig, er den ikke veldig fet sammenlignet med en rekke andre desserter. Men vi trenger likevel noe syrer eller noe mer alkohol der hvor syrene er mer dempet, for å rense opp. La oss raskt komme til sakens kjerne, nemlig hva passer aller best til appelsinriskremen med krydret sjokoladesaus. Etter å ha testet en lang rekke søte viner som er tilgjengelige i de aller fleste polbutikker, skilte sauternes'en Castelnau de Suduiraut 2009 (30609) seg klart ut som ikke mindre enn perfekt.
Sauternes er en av de edleste dessertvinene som lages av svært modne druer som er delvis angrepet av en muggsopp som kalles botrytis cinerae (edelråte). Angrepet resulterer i en kompleks kjemisk reaksjon i druene slik at druesaften som til slutt presses ut blir ekstremt søt.
Når hver drue bare gir noen få dråper saft, sier det seg selv at slik vin blir dyrere enn tørr hvitvin. Derfor er de 249 kronene en meget gunstig pris for denne vinen som er den såkalte annenvinen til et av de største sauternesslottene, nemlig Suduiraut. Sauternes har som annen søt vin av dette kaliberet, svært lang levetid. Castelnau i 97-årgangen er drikkemoden nå (men vil utvikle seg videre i minst fire-fem år til).
Fargen er gullgul. Duften er svært rund og sødmefylt i frukten. Her er masser av tropisk frukt som aprikos og mango samt smør og fat. Smaken er elegant og fyldig med middels syrer. Ettersmaken er svært lang og god med deilig preg av sitrusskall og aprikos i finishen.
Hvis du synes at prisen likevel er for høy, kan vi trøste med at det finnes rimeligere alternativer. Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2011 (14713) (for 50cl) er en lettutgave av en annen stor vin, kanskje den aller største, nemlig tokaji, som normalt er en meget konsentrert søt vin med høyt syrenivå og en lang livssyklus. Forskjellen mellom en Late Harvest og en "ekte" tokaji er mengden druer som en angrepet av edelråte. Jo mindre andel, jo mindre søt blir den endelige vinen. Men til vår riskremvariant er denne tokajitypen søt nok.
For mange er en jul uten portvin like trist som en grønn sådan. Men fortvil ikke, Churchill's 10 Years Old Tawny (7008) kan med suksess serveres til riskremen. Fargen er kobberfarget og duften byr på så vel tørket frukt som syltete bær, nøtter og fat. Smaken følger godt opp, er varm og innsmigrende med sjokolade, nøtter og fat i avslutningen. Denne kan du kose deg med lenge etter at dessertskåla er tom. Og klarer du ikke å tømme flasken på julaften, er det helt uproblematisk, for slik portvin utvikler seg ikke i flasken og holder seg noen uker til måneder i åpnet flaske hvis du sørger for at korken sitter godt.
Appelsinriskrem med krydret sjokoladesaus
Fremgangsmåte
Visp fløten stiv og vend den forsiktig inn i risgrøten. Skrell appelsinen og skjær ut såkalt fileter, altså kun fruktkjøtt og ikke hinner. Del filetene i små biter og bland inn i riskremen. La gelatinplatene ligge i bløt i noen minutter i kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinen og hell 2 ss kokende vann over. Rør den oppløste gelatinen inn i riskremen og fordel i porsjonsformer eller hell alt i en serveringsbolle. Sett kaldt til den har stivnet helt. Det tar et par timer. Pynt med syltet appelsinskall som du lager selv eller kjøper. Du kan også bruke skallstrimlene fra appelsinmarmelade. Ta riskremen ut av kjøleskapet en halvtime før den skal serveres.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
80 POENG