Godt fra bestillingsutvalget

Her finner du en del velsmakende og prisgunstige produkter som er nye i det som kalles Vinmonopolets bestillingsutvalg. Denne listen inneholder hele 2850 produkter, alle bestillingsvarer, med leveringstid på 3-5 dager. Listen fås i alle polutsalg.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2000 - 00:00

En rimelig aperitiffvin med deilig friskhet finner vi i Solér Jové Brut. Denne spanske musserende vinen, cava, koster bare kroner 89,90 (32748) og er klart den beste vi har smakt i det rimeligste hjørnet. Den har fine bobler, er småelegant med lett fedme i finishen.

Aperitiff kan også Fino Quinta fra Osborne brukes som. Men denne rike fino sherryen er utmerket følge til mange matretter også. Finoer er kraftigere enn manzanillaer som ofte kan være mer som en rik hvitvin. Osbornes er en skikkelig fino. Den dufter av epler, gjær og sjø, det samme finner vi i smaken som sitter lenge. Som andre hetviner er Fino Quinta blitt mye billigere (50 kr) og koster nå 133 (32704).

Ikke alle ønsker bobler i aperitiffen, og ikke alle liker sherry. En frisk sancerre faller imidlertid alltid i god jord. Og særlig vellykkete utgaver som Henri Natters Sancerre Domaine de Montigny 1998 til kroner 139 (30705). Den er utrolig frisk og ungdommelig men samtidig med fin dybde i form av konsentrert frukt og mineralpreg. Og passer godt til så vel forretter med fisk som hovedretter med sjømat. Smaksfylden og friskheten gjør at også tar fete sauser som ofte følger en skalldyr- eller fiskerett.

En av de siste års storselgere blant Rhône-viner til over hundre (og femti) kroner, Crozes Hermitage fra Alain Graillot er nå tilgjengelig i 1998-årgang (kr 158,90, 32734), og er enda mer konsentrert enn før. Fargen er så å si svart. Duften er veldig tett og lukket. Foreløpig røper den masse mørke bær og noe fat. Smaken er konsentrert med en nesten jernaktig finish. Og den sitter lenge.. Vinen trenger imidlertid et par-tre måneder på å roe seg ned, så hold fingrene av fatet. Kanskje det blir den største nytelse i påsken?

En annen av Rhône-dalens dyktige vinmakere er Jean Luc Colombo. En smakebit på hva han kan får du gjennom hans rimeligste vin, en Côtes-du-Rhône Les Abeilles 1998 til kroner 110,20 (32709). Den er kraftigere enn mange andre i sin kategori idet den er laget av 50 prosent syrah, 30 grenache og 20 mourvèdre. Duften er intens med røde og mørke bær, kirsebærkjerner, anslag er rikt, smaken har preg av rått kjøtt (tenk på gravet oksekjøtt) og friske syrer. En god matvin til de fleste retter med kjøtt som okse, lam eller and.

Gode Chianti-viner er vi alltid åpne for. Og særlig når de ikke er for dyre. Nye årganger av Chianti Rufina Riserva fra Villa di Vetrice og Brolio Chianti Classico er nøyaktig slik vi vil ha en chianti. De er imidlertid forskjellige. Rufinaen er tradisjonelt fremstilt med lang modning, hele fire år, i store botte. Det er 95-årgangen som er i salg nå. Den har lekker fylde og fine tanniner. Lang ettersmak. En meget elegant chianti til kroner 138,90 (7412). Om 95-årgangen er stor, så er 96 en enda større og bedre årgang i Rufina, så vi har godt i vente når denne versjonen tar slutt.

Brolio Chianti Classico er i 97-årgang, det forrige tiårets aller beste. Duften er lett fatpreget, den er modnet i franske fat i nærmere ett år, og anslaget er rundt og fyldig. Syrene er fine og det samme er tanninene, i det hele en flott vin du godt kan lagre noen år, tidligere gode årganger av Brolio har vist seg lagringsdyktige, det vil si inntil fire-fem år. Prisen er gunstig kroner 129 og denne vinen behøver du ikke bestille i det den trolig finnes i alle butikker. Varenr. 699.

Noen tiere opp i pris er Fontodis Chianti Classico 1997 (kr 167,80, 32788). For innsatsen får du en enda mer konsentrert vin. Men som ikke er så hyggelig å drikke i dag da den er altfor ung. Om et halvt år eller helst ett år derimot, vil du stå overfor en svært elegant vin.

Tilbake i Rufina som ligger nord i Chianti, rett øst for Firenze og i et kjøligere klima enn resten av Chianti, står vi overfor områdets crème de la crème, Selvapiana. Deres Chianti Rufina Riserva 1996 er et funn til prisen, kroner 179,90 (32742). Her snakker vi om en vin som har et langt liv foran seg, men som er besnærende allerede i dag: Duften har intense aromaer av lett søtlige mørke bær, i munnen er den fyldig og rund med masse mørke bær. Enda mer av alt har storebror Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 1995 til kroner 219,50 (32743). Den har et mer lagret preg i det den har ligget tre år i forskjellige typer fat, men er fortsatt svært ungdommelig. Og fortjener egentlig å få være i fred i din mørke og kjlige kjeller.

Den italienske vinprodusenten Pasqua har som mål å kunne representere hele Italia . Nå er tre viner klare for det norske markedet: Valpolicella Vigneti del Sole 1998 til kroner 84,50 (32792) fra Veneto i nord, Montepulciano d''Abruzzo 1998, til samme pris (32795) fra Marche i øst og Negroamaro Salento 1998, kroner 95 (32796) fra Puglia i sør. Som den fortsatt aktuelle og meget prisgunstige Primitivo Salento 1997 (kr 100, 37613) lansert i fjor er de tre nykommeren vellagete viner innen sine respektive kategorier. Valpolicellaen er veldig bløt og saftig og lettere å like for mange sammenlignet med en del relativt magre og syrlige viner derfra. Montepulcianoen er også svært rund og folkelig med dempede syrer. Negroamaro er hakket opp i kvalitet i forhold til de to andre, og et meget godt kjøp. En saftig, krydret vin med gode syrer og tanniner. Perfekt til uformelle middager med saftige kjøttretter, eller til en god viltgryte.

Blockbuster er amerikanernes utrryk for en massiv vin som har mye av alt. Det er den rette beskrivelsen for Clancy''s Red fra australske Peter Lehmann. Her inngår både shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot i skjønn forening. Ett års modning i kjempestore fat av frank og amerikansk eik. Og Clancy''s er slik en ekte Barossa-vin skal være, kraftig, mektig og konsentrert med en god dose alkohol. Prisen er relativt lav, kroner 154 (32702) for en australier av dette kaliberet. Den er så mektig at matfølget må velges med omhu. Som peiskos en hustrig vinterkveld, gjør den imidlertid jobben.

En annen type kraft finner vi i Ch. Villerambert Julien 1998 fra Minervois i Sør-Frankrike. Årgangen er den beste på flere år på de kanter og det bærer denne vinen preg av. Svært konsentrert og smaksrik. Den bare ber om å bli gitt litt mer tid til å samle seg, for eksempel noen mmåneder. En god kandidat for kjelleren. Og ikke minst et meget godt kjøp til kroner 139,90 (32671).

Det er også sørfranske Corbières 1998 som representerer en ny stil fra Skalli som er mest kjent i Norge for endrueviner mer merkelappen Fortant de France og den korsikanske Terra Vecchia-porteføljen. Corbières koster kroner 97 (32691). Den er noe mer folkelig en Minervois''en ovenfor på grunn av sitt fyldige bærpreg og fine tanniner. Men en flott vin til prisen.

Bordeaux drukner litt i mengden av spennende nytt fra hele verden. Særlig når vi tar i betraktning alle prisøkningen de siste år. Men en og annen godbit til akseptable priser finnes også, som Ch. Labatut 1997: Klassisk bordeauxduft med solbær og litt kaffe, det samme i anslaget, smaken er fatpreget uten at det dekker over frukten, litt paprika peker seg også ut, men det er slik bordeaux på dette nivået skal smake. Pris kroner 118,80 (32054).

En ugresk greker er Tsantalis Syrah 1997 til kroner 132,60 (32713). Syrahdruen er ikke så vanlig i Hellas til tross for at den stammer fra Lille-Asia. Dette er imidelrtid en svært moderne vin som er modnet i nye franske fat. Den har en svært tiltalende duft av mørke bær, krydder og fat. Anslaget er saftig med bra konsentrasjon, fine tanniner, en elegant vin til krydrete retter med fugl eller lyst kjøtt.

Portugal er sjenerøs med godbitene. Blant andre Jaen 1998 fra Quinta da Fonte Bela (kroner 99,50, 32770) er en utrolig sjarmerende vin. Krydret, rund og varm med søtlige portvinslignende aromaer og god friskhet til å balansere all sødmen. Druen jaen som er typisk for området Dão har liten status, men i de rette hender, som her, evner den å gi riktig god vin. Peiskos er kategorien den faller i, men kan utmerket drikkes til spicy biffretter, eller en klassiker som pepperbiff.

Et alternativ til portvin er Banyuls fra lengst sør i Frankrike, av mange nominert som den beste matchen til sjokoladebaserte desserter. Banyuls-viner har vært høyt priset i Norge, men avgiftsreduksjonen har gjort produktene langt mer tilgjengelige prismessig. Som Cuvée du Dr. André Parcé fra Domaine du Mas Blanc, en av de aller beste produsentene i området. Alkoholen er mer dempet enn i en portvin, 16,5 prosent mot 18-20, hvilket gir en mer balansert vin særlig når den er ung. Denne cuvéen er imidlertid ganske moden i stilen. Duften er svært elegant, anslaget er søtlig, og smaken er kompleks på mokka- og sjokoladeskalaen. Og aller hyggeligst er det at den er blitt 48 kroner billigere og koster nå kroner 201,60 (32616).

En liten perle på den søte side er Paolo Saroccos Moscato d''Asti 1999 som blir rimelig i Norge ene og alene på grunn av sitt lave alkoholinnhold. Men den er ikke mindre god av den grunn. Alkohol smaker som kjent søtt og vinen har derfor en god del restsukker. Det som balanserer det hele er en usedvanlig fortryllende mousse og flotte syrer. Denne kan du trygt ta et glass til av. Prisen er kroner 109,90 (32677). Deilig alene eller til lette fruktdeserter.

Glenfiddich, den desidert største produsent av single malt-whisky, er på offensiven også i Norge med to single malts i toppklassen, Solera Reserve 15 years og Ancient Reserve 18 years. Førstnevnte er en utrolig sjarmerende maltwhisky med en duft av nybakt brød, honning, krydder, sitrus og appelsinskall. De samme aromaene gjenfinnes i anslaget, krydderpreget holder seg utover smakskurven, fin fedme, avslutningen er lang og innsmigrende. Prisen er kroner 474 (32248). Ancient Reserve er en mer massiv maltwhisky. Aromaene er så intense at den trenger en halvtime i glasset for å åpne seg. Og har du først tatt en slurk, sitter smaken lenge, lenge. Pris er kroner 554 (32249), og det er rimelig når vi vet at så gammel maltwhisky begynner å bli mangelvare.

Det er et hav større enn Kjølen mellom den trauste norske 45 % (og 60 %) og prisbelønte Svenskt Brännvin (varenr. 11821, test). Sistnevnte kommer i en delikat blå flaske produsert av glasskunstneren Gunnel Sahlin ved Kosta Boda, Sveriges mest suksessrike glassverk.
Vi har her med et rent kornbrennevin å gjøre. Svenskene bruker som kjent fortrinnsvis hvete i sin brennevinsproduksjon. Og Svenskt Brännvin er som vodka å regne. Duften er hvetepreget, smaken er rund og bløt med dempet alkoholpreg. Vellaget og nøytralt brennevin som passer godt i barhyllen. Prisen er kroner 280,11.

Verdens mest berømte whiskylikør, Drambuie, er også tilgjengelig i Cream-utgave, og den er blitt 46 kroner billigere enn før nyttår. Nå koster den 163,90 (varenr. 37658). Og produsenten har ikke spart på konfekten: den inneholder nemlig 15-17 år gamle maltwhiskyer, en karakter som trenger gjennom det tykke fløtelaget og de øvrige aromakomponentene som honning, krydder og urter. En cream-likør for den litt mer voksne smak, vil vi si. Også Drambuie Cream nytes on the rocks, og alkoholprosenten er "bare" 17.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her