Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Druen er chenin blanc, Loire-dalens mest lagringsdyktige, jordsmonnet er kalkholdig og produsenten gjør en veldig god jobb i vinmarker og vinkjeller. Summen av dette er Clos de l'Èlu Bastingage 2012 (98192), en vin med god fylde og konsentrasjon, intenst mineralpreg og god friskhet. En vin som konkurrerer med hvite burgundere når det er gode sjømatretter på bordet.
Lagrer godt
Den er en arketypisk terroir-vin i den forstand at den preges sterkt av årgangen. Den to år eldre utgaven, Clos de l'Èlu Bastingage 2009 (95677), som nå er utsolgt, er av en helt annen konstitusjon, her er frukten langt rikere og mer sødmefylt, selv om vinen er helt tørr. Begge årganger har et stort lagringspotensial.
Clos de l’Elu lager selvsagt en søt utgave også, gitt nærheten til Rochefort sur Loire og appellasjonen Coteaux du Layon. Clos de l'Elu Chaume 2010 (95676) er en stor og god munnfull som bærer sin sødme veldig godt, hvilket betyr at den oppleves både frisk og mineralsk. Topp følge til ost eller foie gras. Om du da ikke velger å legge den i kjelleren. Slik vin tåler nemlig veldig lang lagring.
Mye terroirpreg
Clos de l’Elu er en typisk vingård for området all den tid den har sine vinmarker spredt over en myriade av parseller. Siden 2010 produseres vinene etter biodynamiske prinsipper. Det innebærer en langsom gjæring med kun naturgjær. Denne metoden sørger ikke bare for en mer harmonisk alkoholutvikling, men også for at terroirpreget skinner mer gjennom.
Selv om hvitvin er hovedgeskjeft lages også små mengder karaktersterk rødvin, Clos de l'Elu Esperance 2011 (95930), av de lokale druene pineau d’aunis og grolleau.
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.