Gjennomført god smak

Denne uken lader vi opp til Bob Dylan entrer scenen i Oslo Spektrum med både den store rockerens favorittrødvin og -whisky.
Aase E. Jacobsen
28 Mars 2007 - 01:01

Ingen Bob Dylan-fans ville noensinne mistenke den store helten for å gå på akkord med sin egen smak - ei heller selge sjela for en kommersiell sak.

Når Rosso Conero 2006 (48734) og Springbank 10 Years Old (45387) knyttes til Dylan er det heller ikke fordi han promoterer produktene på noen måte - annet enn ved å uttrykke en forkjærlighet for dem.

Ikke for drikkfeldige
Selv om Dylan har hatt sine svært så fuktige perioder, så er verken den italienske rødvinen eller whiskyen noe du heller innpå i store mengder.

De passer egentlig veldig godt sammen. Hvem du velger å starte med er egentlig hipp som happ. Blant vinvenner er det dødssynd å nyte brennevin før vin - og i hvert fall en såpass røykpreget sak som Springbank 10 years.

Oppkalt etter Dylan-sanger
Men Fattoria le Terrazze Rosso Conero 2004 er så robust at den tåler det meste. Rik og god med masse mørke bær, fine syrer og gode tanniner. En saftig blodig kjøttstykke er hva den trenger - og kanskje "Blood on the tracks" i cd-spilleren?

"Planet Waves" eller "Visions of Johanna" (fra Blonde on Blonde) er kanskje det produsenten av vinen, Antonio Terni, hadde valgt. I alle fall har han kalt opp noen av vinene sine etter dette albumet og denne låten fra den store mesteren.

Lover godt
Og det er gjort i full forståelse med Dylan som er en god venn av Terni som for øvrig kjennetegnes av å alltid bære musikklegenden på brystet. Dylan har sågar "bestilt" og signert Planet Waves-vinen som har fått litt merlot inn i blandingen.

Kanskje Bob syntes den rene montepulciano-vinen i toppsjiktet, Visions of J., som kun lages i de beste årgangene, ble for tøff? Uansett er ingen av disse å få tak i her til lands - ennå.

Inntil videre må alle Dylan-fans nøye seg med Rosso Conero 2004 som er husets enkleste. Og den lover godt for fortsettelsen.

Bekrefter god smak
Enn så lenge må altså Dylan-vinen få følge av Springbank. Når det gjelder Dylans forhold til denne whiskyen er muligens bare et gammelt rykte som er blitt en etablert sannhet. I hvert fall har ikke jeg funnet kilden til påstanden. Men uansett bekrefter den at Dylan har god smak i sitt valg av drikke.

I sine sanger er det imidlertid whiskey med e (altså av amerikansk opprinnelse) han synger om i blant andre "Cold Irons Bound" (Time out of mind, 1997) og "The Ballad of Ira Hayes" (A fool such as I, 1973) som for øvrig er hyperaktuell nå i forbindelse med at Clint Eastwoods mye omtalte "Brev til Iwo Jima" går på kino.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her