Drikke
Gir glemte druesorter nytt liv

Gir glemte druesorter nytt liv

Det sørvestlige Frankrike har en lang vinhistorie som fortsatt inneholder en del overraskelser.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2014 - 15:33

Det er blant annet de stadig mer merkbare klimaendringene som har fått vinbønder til å gå tilbake i historien for å finne druemateriale som tåler det «nye» klimaet bedre, leser vi på decanter.com.

I Sørvest-Frankrike hvor «moderne» druesorter for så vidt ikke har hatt så stort innpass er det gjort betydelig innsats allerede for å avdekke druesorter som produserer naturlig lavere alkoholnivåer og som ikke er så utsatt for klimarelaterte sykdommer.

Senere modning gunstig

Decanter har besøkt et forskningsprosjekt i regi av det driftige Plaimont-kooperativet i Saint Mont hvor 39 ulike druesorter er plantet på areal som teller én hektar. 12 av disse er ikke registrert noe sted siden de falt ut av forbruks- og etterspørselsmønsteret for et gitt periode i historien.

Les mer om Plaimont

En av dem kalles pedebernade no.5 (pdb no.5) og oppnår rundt 10,5 prosent alkohol. Druesorten er først og fremst påtenkt en rolle i områdets tannatviner. Tannat er en av druesortene som har lagt på seg i de senere år og som på grunn av sin kraftige tanninstruktur først kan plukkes når den er fullmoden.

Les mer om tannat

Men pdb no.5 har et stort problem og det er at den er enkjønnet (hunsort) og derfor forbudt ifølge fransk vinlov. Årsaken er hunvinplanter er vanskelige å dyrke effektivt og er derfor blitt borte av seg selv. Plaimont må derfor vente til myndighetene bøyer av, men det ser mørkt ut så langt.

Men det er flere muligheter, blant andre dubosc no.1, tardif noir og txakoli noir. Tardif noir er tvekjønnet og modner sent hvilket er gunstig gitt de forventete klimaendringene, ifølge Olivier Bourdet-Pees, direktør for Plaimont. Det gjelder også dubosc no.1 som i tillegg viser seg å ha en naturlig motstandskraft mot mange sykdommer.

Viktig for mangfoldet

– Txakoli noir minner om cabernet franc, men har sin egen karakter. Vi er veldig opptatt av å beholde områdets tradisjon for «innfødte» druesorter, understreker Bourdet-Pees som har testet vinene de har laget av disse spesielle druene på britiske vineksperter.

Plaimonts prosjekt er veldig i tiden gitt det økte fokuset på biomangfold som kan redde vinindustrien fra stilmessig ensretting og ikke minst øke motstandskraften mot stadig nye sykdommer.

– På 1950-tallet utgjorde de 20 mest plantete druesortene 50 prosent av de dyrkete arealet, nå er tallet 93 prosent. Jeg er sikker på at merlot er bra for Pétrus, men det er ikke best for alle vingårder, slår Olivier Bourdet-Pees fast.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen
Dagens rett

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen

En frisk og lettlaget vri på fredagsbiffen er både en god avslutning på en lang arbeidsuke og en start på påsken. Som alltid med forslag til noe godt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her