Dagens rett
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Foto: (tenkende)

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.
29 Mars 2024 - 01:00

Svart hvitløk er en kinesisk tradisjon for å gjøre fersk hvitløk mer holdbar, men enda mer for å utvikle smaken. Den er rett og slett hvitløk som er varmebehandlet ved jevnt lav temperatur over flere uker. Tørkingen gjør at fuktighet slipper ut og karamellisering (Maillard-reaksjonen) starter. Hvitløksfeddene går fra å være hvite til svarte. 

Slik bringes umami-karakteren fram, ikke ulikt det som skjer ved fermentering. Men det er ingen tradisjonell gjæringsprosess involvert.  

Svart hvitløk forbindes også med helseeffekter, og selges som helsekost i tablettform, men til matlaging er det enten hele hvitløk eller pasta som gjelder - den siste er det smarteste for en som ikke bruker denne ingrediensen hyppig. 

Å lage svart hvitløk selv er tidkrevende og ikke minst må du leve med hvitløkslukta i flere uker, med mindre du har en egen "black garlic fermenter". 

Derfor er ferdigkjøpt svart hvitløk en god start. Jeg fant en med hele hvitløk på Meny, men Gutta på haugen har vakuumerte fedd med god holdbarhet også etter at pakken er åpnet. Butikker som selger asiatiske spesialiteter er selvsagt også et alternativ.

Som alle andre umami-ingredienser er den vanedannende. Mange foretrekker dessuten svart hvitløk framfor fersk hvitløk siden den ikke gir (like) dårlig ånde. 

Black garlic er dessuten populær i vegetarretter hvor den gir ekstra dybde i smaken.

Prøv denne vegetaroppskriften med black garlic

Kjøttgryte med sopp og svart hvitløk

Kjøttgryte med sopp og svart hvitløk

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i terninger. Ta vare på evt bein, de gir god smak til gryta.
  2. Varm olje i en gryte og stek kuttet løk myk og tilsett begge typer finhakket hvitløk.
  3. Ta opp og legg til side.
  4. Stek soppen i samme panne.
  5. Legg soppen sammen med løken.
  6. Skru varmen på pannen litt opp, tilsett med olje/smør og brun kjøttet på alle sider.
  7. Hell over kjøttkraft og kok opp. 
  8. Tilsett løk og soppblandingen samt timiankvastene og laurbærbladet, og la småkoke i 1,5 timer eller til kjøttet er mørt. 
  9. Ta ut laurbærblad og timiankvaster og dryss over friske urter før servering.
  10. Server med potetmos eller pasta. Godt brød hører også med.

Flere deilige kjøttgryter du må  prøve

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her