Mat
Gi fisken en forførende saus

Gi fisken en forførende saus

At Pernod bidrar til å stimulere forførelseskunsten, er ikke dokumentert. Det er heller ikke dens andre mytiske egenskaper, men noen dråper i sausen gjør i alle fall underverker.
Redaksjonen
20 Mai 2014 - 10:16

Verdens kanskje mest kjente anisbrennevin Pernod har vært i produksjon i mer enn 200 år. Men anisbrennevin ble ikke funnet opp av franskmennene på 1800-tallet. Det stammer derimot fra Midt-Østen, og kom visstnok dit fra Asia for to tusen år siden. Anisbrennevin er trolig like gammelt som destillasjonskunsten selv. Siden handelen gikk på kryss og tvers av Middelhavet, finnes anisbrennevin i samtlige land den dag i dag. Og da under navn som raki, ouzo, arak, absint og pastis.

Krever tilvenning

Pernod var i utgangspunktet en absint, men malurten ble fjernet og erstattet med stjerneanis da absint ble forbudt i 1915. Det var nok derfor Pernod lenge hadde et mytisk slør over seg og ble beskyldt for å gi en ekstra sterk og farlig rus. For dagens yngste bargjengere er nok Pernod like uhipt som blended whisky. Den intense anissmaken krever tilvenning, og det grumsete utseendet etter tilsetting av vann er kanskje ikke det mest appetittvekkende. Men Pernod har et langt større bruksområde enn som så. Brennevinet er nemlig en yndet smaksforsterker i det franske kjøkken.

En rekke urter og kryddere har anis- og lakrislignende aromaer. Anis, stjerneanis, fennikel, lakrisrot, kjørvel, estragon, dill og sågar basilikum gir slike assosiasjoner og er alle mye brukt i mange av verdens ulike kjøkkener. I gastronomiens barndom, sånn rundt 14-500-tallet, var det først og fremst disse aromaenes medisinske egenskaper som fristet. Anis og lakris virker nemlig for/mot det meste, er bra for luftveien, er beroligende og gunstig for fordøyelsen samt mageregulerende.

Utfordrer vinfølget

Etter hvert ble imidlertid den aromatiske styrken stadig mer verdsatt. Kanskje fordi det er så lite som skal til for å sette det nødvendige preg på en rett. Krydder har helt frem til vår tid vært regnet som kostbar luksus, noe som det måtte økonomiseres med. Selv med vår tids kjøpekraft behøver vi ikke sløse med smaksforsterkerne, ei heller med anisbrennevinet vi bruker i sausen. Det er nemlig et kjent fenomen i kjøkkenkretser at brennevin i maten er farlig, ikke for den som skal spise den, men for den som lager den. Mang en kokk gjennom tidene har nok blitt fristet av å smake på sauseingrediensene. Men det anbefales absolutt ikke. Matlaging er best uten.

Til tross for anisaromaens popularitet i det franske kjøkken, er den en vanskelig ingrediens rent vinmessig. Mange viner, og spesielt de røde og enklere hvite utgaver, forandrer karakter i møte med slike aromaer, gjerne mot det metalliske eller bitre. Like fullt gir de mang en rett et godt løft, som for eksempel flyndre og scampi i Pernod-saus. Selvsagt er det hvitt vi konsentrerer oss om denne gangen. Men ikke hvilken som helst hvitvin. Vi trenger en vin med fylde og rikdom for å møte de krevende krydderaromaene. En rik riesling, en fyldig og lett moden chablis eller en relativt kraftig hvit Rhône er det som må til. Med andre ord ikke de rimeligste vinene.

Riesling eller chardonnay?

Men ved å legge til litt ekstra får du så uendelig mye igjen. Som i tyske Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2013 (47543) som ikke bare er rik, men også en ung og ultrafruktig riesling. En yppig vin med flotte syrer og nydelig søt frukt samt god leskende evne. Alt som trengs for å runde av møtet med fennikel- og Pernod-preget samt fedmen i sausen.

Mer elegant og sober betydning er den ett år eldre William Fèvre Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2011 (5388). Nå er ikke dette noen alder for en chablis på dette nivået, men den relativt sett runde frukten som pakker inn de gode syrene samt det raffinerte mineralpreget gjør at den oppleves som åpen, drikkevennlig og ikke så rent lite forførende. I kombinasjon med Pernod'en som også er blitt tillagt slike evner, blir det hele svært så deilig. Kanskje en ide for en romantisk middag for to?

Australsk tropisk frukt eller drink?

I stedet for en stor hvit Rhône (som krever en investering på minst to hundre kroner) velger vi en australsk "kopi". Men på ingen måte noen dårlig eller blek kopi. Tahbilk Viognier 2013 (57731) er laget av én av de typiske, men ikke vanligste hvite druene i Rhône. Den skiller seg mye mer fra sine australske hvite kolleger enn fra sine franske. Og fennikel/anis-aromaene tar den på strak arm.

Vanligvis anbefales ikke spritbasert drikke som aperitiff før et bedre måltid. Men hvis du velger en slik ungdommelig robust og tropiskfruktig vin som sørafrikaneren til maten, stiller det seg annerledes. Og hva er ikke mer naturlig enn en Pernod-basert tropiskinspirert drink. Den er så god at den også kan fungere etter maten som alternativ til dessert.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Yellow Bird

Yellow Bird
Ingredienser
4 cl kokosmelk
1 dl ananasjuice
2 cl friskpresset sitronsaft
is

Fremgangsmåte

Fyll is i en shaker og hell på ingrediensene. Riste godt og sil over is i et longdrinkglass. Hvis du ikke har shaker, kan du fylle is i glasset, helle over ingrediensene og røre godt før serveringen.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Scampi og flyndre i pernodsaus

Scampi og flyndre i pernodsaus

Fremgangsmåte

Rens scampi. Fjern også tarmen som ligger langs ryggen (noen ganger er den tom og da er den blank, ellers er den mørk og dermed lett å se). Del fiskefileten i serveringsbiter.

Smelt smøret i en stekepanne. Tilsett fennikelfrø og sjalottløk og fres til løken er myk. Tilsett hvitvinen og Pernod og kok inn til 2/3 gjenstår. Tilsett kremfløte og kok litt inn. Tilsett flyndrefilet og la trekke i et par minutter. Gjenta med scampiene.

Pynt med frisk kjørvel ellerruccula og server med smørdampede sukkererter og asparges samt kokte nypoteter.

Se alle de lekre rettene du trenger Pernod til

Mange flere oppskrifter med scampi finner du her

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her