Gavepakke fra Burgund

Røde burgundere som både kan puttes i kjelleren og nytes i dag samtidig som de er vennlige mot lommeboken, er noe de fleste setter pris på i disse post-sommerferie-tider.
Aase E. Jacobsen
30 August 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Santenay er en av de minst statuspregete appellasjonene i Burgund. Derfor er de om lag 360 hektarene også kilde til gode kjøp, selvsagt forutsatt at druene havnet i hendene på ambisiøse vinmakere.

Tøffere
Santenay som ligger inneklemt mellom lukrative adresser for hvitvin, er 97 prosent rødvin. Årsaken er i stor grad at den har noe av det samme kalksteinsjordsmonnet som kjennetegner de beste kildene til pinot noir i motsatt ende av Côte d'Or, altså Côtes-de-Nuits. Derfor er Santenay noe tøffere enn sørburgunds (Beaunes) mer ettertraktete røde, og har fått et rykte for å være rustikk og ikke særlig sjarmerende.

Alt etter boka
Det har imidlertid Lequin-Colin som fysisk holder til innenfor kommunens grenser, klart å gjøre noe med. Og best av alt, til fantastisk gunstige priser. Deres Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2011 (44099) er et strålende godt kjøp. Den er laget av økologisk dyrkete druer fra 50 år gamle vinstokker som gir 35 hl/ha.

Druematerialet kommer fra tre ulike parseller. Vinfikasjonen er tradisjonell i åpne ståltanker med avsluttende 10-15 måneders modning i hovedsakelig brukte fat. Vinen er dessuten ufiltrert (= mer smak). Både råvarene og håndverket er altså etter boka og med en klassisk årgang som 2004, er du sikret en vin som kan nytes i flere år framover.

Flere godbiter
For denne rimelige burgunderen har både god konsentrasjon, fine syrer og tilsvarende tanniner som er forutsetningen for å kunne legges i kjelleren noen år. Men allerede nå byr den på svært tiltalende rød bærfrukt, både bringebær og kirsebær samt furuskog, fersk trevirke og velintegrert fat. En flott matvin som er en drøm til lam med urter men også alle andre lysere kjøttslag, både med sjysaus eller kremete utgaver. Og sist men ikke minst en burgunder alle har råd til.

Lequin-Colins øvrige svært prisgunstige burgundere i begge kulører er også verd å prøve.

Og hvis du har lyst til å gå Santenay nærmere etter i sømmene og spandere litt mer, er Lamy Santenay Clos des Hâtes 2004 (42059) en perle.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her