Gammel Opland på topp

De siste årene er antall akevittmerker på Vinmonopolet nesten doblet. Likevel sverger folk flest til de gode gamle.
Redaksjonen
22 Desember 2009 - 09:07

Antall sorter akevitt har eksplodert de siste ti årene. Flere regioner og byer har fått sin egen akevitt. Nå finnes det 93 akevitter tilgjengelig via Vinmonopolet. For ti år siden var det drøyt 40 sorter.

Juleakevitten nummer to
Når julen nærmer seg vil imidlertid folk flest ha de tradisjonelle sortene, og Gammel Opland ruver alene på toppen. I fjor solgte Vinmonopolet 220.000 liter Gammel Opland. Gilde JuleAqvavit kom på annenplass med 203.000 liter, mens Løitens Linje holdt tredjeplassen med 136.000 liter. De samme tre merkene lå på akevittoppen også i 2001, men da var det Løiten Linie som kapret førsteplassen.

Vinmonopolet solgte i fjor 1.184.000 liter akevitt. Mer enn halvparten ble solgt i løpet av årets tre siste måneder. Bare i desember solgte Vinmonopolet 424.000 liter akevitt. I januar i år falt salget til 60.000 liter. Ifølge Vinmonopolets salgsstatistikker er akevittsalget størst på det sentrale østlandsområdet. Hedmark, Oppland, Østfold og deler av Akershus er akevitt-områdene fremfor noen. De aller største akevittelskerne finner du på Flisa i Solør.

Drikker mer akevitt
Selv om brorparten av akevitten selges i førjulstiden, viser nye trender at akevittens bruksområder vokser gjennom hele året. De siste ti årene har det totale akevittsalget økt med 50 prosent. I 1999 solgte Vinmonopolet 792.000 liter akevitt. I fjor hadde salget økt til 1.184.000 liter.

- Vi opplever en økende nasjonal stolthet rundt akevitten som vi tidligere bare har sett glimt av i julesesongen, sier Arcus-destillatør Halvor Heuch. Det er ikke bare i Norge akevitten har hedersplass på festbordet. Over 60 prosent av Arcus' akevittproduksjon eksporteres til utlandet. Tyskland og Danmark er de største og viktigste eksportmarkedene, og Linie er det klart største produktet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her