Fritt fram for juks

Godt over en tredel av i alt 900 matprodukter som er testet i et offentlig laboratorium i West Yorkshire viser seg å ikke være det de utgir seg for eller å ha feilaktig merking.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2014 - 16:36

Blant annet fant man mozzarella som inneholdt mindre enn 50 prosent ost, skinke på pizza som var enten farget fjærkre eller kjøtterstatning og frosne reker som bestod av 50 prosent vann, ifølge undersøkelsen som er publisert i avisen Guardian.

Hvert tredje proseccoglass er juks

Også alkoholholdige produkter jukses det med. Det ble funnet «vodka» som ikke holdt den prosenten etiketten lovet eller sågar inneholdt frostvæske.

Dette er i England og ikke i Norge, tenker du kanskje. Men det er lite som sperrer for at lignende tilfeller kan skje i Norge. Alle har vel hestekjøttaffæren friskt i minne?

For selv om både dagligvarebransjen og Vinmonopolet mener de har tilfredsstillende kontrollrutiner, er det nok av smutthull for leverandører som ikke er så nøye med detaljene, men desto mer opptatt av marginene.

Spesielt lett er det å jukse med alkoholholdige produkter. Jeg har tidligere i denne spalte tatt opp dette forholdet som da det i Sverige ble avdekket feilaktig merking av boksvin. Og i Italia anslås 30 prosent av proseccoen for å være noe annet enn hva den utgir seg for.

Farefritt å jukse

Vi snakker kanskje ikke om potensielle helseskader. Men hvem vet, for kravene til innholdsdeklarasjon for vin og brennevin er nærmest

ikke-eksisterende og altså ikke de samme som for alkoholfrie produkter. På Morethanorganic.com listes det opp et sekstitalls tilsettingsstoffer som har fått EUs velsignelse for bruk i vinfremstillingen.

Hvor lett er det ikke da å snike inn enda et stoff? Spesielt siden det kun er svovel som må deklareres på vinflaskenes etiketter i henhold til EUs reglement.

Vinmonopolet gjennomfører riktignok stikkprøver hvor produkter testes kjemisk, men sannsynligheten for å avdekke juks er minimal. 2000 stikkprøver opp mot de rundt 60 millioner solgte enhetene på årsbasis er i praksis ingenting.

Når det gjelder mulighetene til å jukse med mat er de fortsatt mange selv om kravene til innholdsdeklareringen er strengere.

Kontrollsystemene som de forskjellige aktørene har innført er nemlig i stor grad basert på tillit og sensoriske analyser.

Og begge deler kan man altså lure. Risikoen for å bli tatt er svært liten.

Soveputer

Norgesgruppen skilter med sitt «Ærlig merking»-program og Vinmonopolet med CSR, corporate social responsibility, hvor det blant annet forventes at underleverandørene tilfredsstiller en rekke krav.

Faren med slike ordninger er at de blir soveputer og i beste fall ikke bidrar med annet enn å pynte opp i årsmeldingen.

Ansvaret for å ta tak i dette ligger vel så mye på politikerne. Men om de har evnen eller viljen til å ta denne kampen opp med allmektige EU er jeg jammen ikke sikker på.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fyll woken med lekker ishavsrøye og masse grønnsaker, og middagen er klar om et øyeblikk
Dagens rett

Fyll woken med lekker ishavsrøye og masse grønnsaker, og middagen er klar om et øyeblikk

Wok er en hverdagshit siden det tar veldig kort tid og du på denne måten også sikrer at middagen blir skikkelig sunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen
Dagens rett
Biff med aromasmør og potetsalat

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen

Det er ikke mye som skal til for å gjøre fredagsmiddagen ekstra smaksrik. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer
+
Tester

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer

Men også noen spennende tilskudd på romfronten, samt noen gode belgiske øl - i alu-bokser - perfekt timet for påsken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tio Pepe kommer fra en 150 år gammel solera og det forklarer suksessen
+

Tio Pepe kommer fra en 150 år gammel solera og det forklarer suksessen

Sherry er fortsatt en av vinverdenens mest prisgunstige skatter samtidig som nye perler fra dette skattekammeret kommer på markedet. Også bestselgeren Tio Pepe finner stadig nye former.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fyll woken med lekker ishavsrøye og masse grønnsaker, og middagen er klar om et øyeblikk
Dagens rett

Fyll woken med lekker ishavsrøye og masse grønnsaker, og middagen er klar om et øyeblikk

Wok er en hverdagshit siden det tar veldig kort tid og du på denne måten også sikrer at middagen blir skikkelig sunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen
Dagens rett
Biff med aromasmør og potetsalat

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen

Det er ikke mye som skal til for å gjøre fredagsmiddagen ekstra smaksrik. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På kvinnedagen må det ble en ekstra god festmeny - som alle kan klare
Dagens rett

På kvinnedagen må det ble en ekstra god festmeny - som alle kan klare

Det er lørdag og kvinnedag - og dagen du skal skjemme bort din kjære - eller deg selv med en ekstra god hovedrett og en dessert som går i en annen mage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp chablis til skrei på 161 pol
+
Godbiter i pollisten

Topp chablis til skrei på 161 pol

Denne strålende chablisen kan ikke vente til å slå følge med full skreipakke. Sikre deg flaskene nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer
+
Tester

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer

Men også noen spennende tilskudd på romfronten, samt noen gode belgiske øl - i alu-bokser - perfekt timet for påsken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her