Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner
Foto: (Kristian Jøraandstad)

Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner

Nå gjenstår det bare å kapre norgesmestertittelen. Det gjør han kanskje i februar neste år?
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2018 - 14:05

Søndag 16. september var det duket for nordisk vinkelnermesterskap 2018 på Edderkoppen Scene i Oslo med ni deltakere fra de nordiske landene. For Norge stilte Henrik Dahl Jahnsen og Francesco Marzola. Etter knallhard konkurranse var det sistnevnte som kunne motta den gjeve tittelen: Best sommelier of the Nordics 2018 foran svenske Ellen Franzén og danske Rasmus Lunkov Marquart kom på henholdsvis andre og tredjeplass.

- Det har vært en del «sweat and tears», sier den nyslåtte nordiske vinkelnermesteren Francesco Marzola når han oppsummerer de siste årenes forberedelser til det som er blitt det foreløpige klimakset i norsk-italienerens karriere. Francesco som tok vinkelneren i 2014, og deltok på sin første konkurranse i 2016, har jobbet med vinfaget siden han som 16-åring begynte i familiens restaurant i Palermo på Sicilia.

Før nordiskseieren har han en andreplass i NM 2018 som beste. Og neste konkurranse er selvsagt NM i februar 2019. Men han er sulten på større utfordringer. Vinner han NM, er europamesterskapet en mulighet. Nordisk kan man bare vinne (og delta i ) én gang.

Ambisiøse Francesco tar ikke lett på oppgavene. – Jeg opplevde Nordisk som en vanskelig konkurranse, men jeg følte at det gikk bra hele veien. De første fem minuttene i finalen er alltid tøffe, men jeg klarte å ro meg ned, forklarer han og forteller at han har jobbet mye med sine svake punkter i forberedelsene.

 - Jeg har alltid vært sterk på teori. Derfor fokuserte jeg mye på det praktiske som å være presis i timingen. Jeg har terpet mye på klassiske oppgaver som alltid er med, som dekantering av rødvin, sier Francesco. Han klarte blant annet å kutte 40 sekunder på denne prosessen. Det kom godt med. Men også brennevin og cocktails er fagområder en vinkelner på internasjonalt nivå må beherske. – Den siste oppgaven i finalen var å lage Moscow Mule, så det passet meg godt, sier han fornøyd.

 Francesco jobber til daglig ved Park Hotell Vossevangen. Her er han vinansvarlig for Norges aller største vinkjeller med 40.000 flasker og 4200 forskjellige viner.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her