Fortsatt like tørst

Tørst på Grünerløkka i Oslo er beviset på at det er fullt mulig å være trendy i 10 år.
Aase E. Jacobsen
16 November 2007 - 09:35

Å være en del av Grünerløkkas bartilbud er ikke nødvendigvis synonymt med langsiktig suksess. Mange steder har hatt atskillige eier- og navneskifter gjennom Løkkas nå mer en tiårige storhetstid, mens noen få lever i beste velgående.

En av dem er baren Tørst som ble etablert året etter at restauranten Sult fikk osloboerne til å gå mann av huse for å spise "spennende gourmetmat til priser alle kan betale".

Beliggenheten vegg-i-vegg med en skyvedør mellom gjorde at Tørst de første årene måtte fungere som ventebar for restaurantgjestene som gjerne tilbrakte mange timer der for å få sitt etterlengtete bord.

Uten barkart
En funksjon som over tid skapte mange stamgjester. Blant annet er Trossamfunnet Tørst, bestående av trofaste stamgjester, noen som holder bartenderne på Tørst i arbeid. Stamgjestene er naturlig nok med på å sørge for at Tørst lever sitt eget liv.
Så selv om døren til restauranten alltid er åpen, og at restaurantgjestene sågar kan velge å innta maten i barens noe røffere omgivelser, er Tørst først og fremst en drink- og cocktailbar.

- Men vi har ikke stått stille. Derimot har stedet utviklet seg og tilpasset seg nye gjester og tider for å sikre oss at folk kommer igjen og igjen, understreker bartender Marius Eide og fortsetter:

- Aller viktigst er kanskje at vi prøver å skape en mer personlig atmosfære og større nærhet til gjestene ved at vi alltid spør dem hva de setter pris på.
 
- Det er for lettvint å bare pushe klassikere. Dessuten har vi stor frihet til å eksperimentere og teste ut nye kombinasjoner.

Tørst har en tett dialog med Gutta på Haugen, for øvrig medeier, som skaffer alle mulig og umulige råvarer og som dessuten har et sterkt kvalitetsfokus.
 
- Vi stikker ofte innom for å se og smake på det som til en hver tid er i sesong, forklarer Eide.

Tørst har for øvrig ikke noe klassisk barkart. Tavla bak bardisken forteller om hva bartenderen som er på jobb, har lyst til å servere. Ellers fungerer Tørst sin egen drinkbok fra 2001, 66 venner i baren, som barmeny.

Fornyelse viktig
Eide & Co kan også lokke med gratis tapas på fredager. I tillegg holdes kurs for grupper av gjester.
 
- Siden folk gifter seg hele tiden, blir det en del utdrikningslag, men vi arrangerer også kurs for andre i bransjen som ønsker en oppdatering, forteller han. 
 
For et av Tørst-konseptets sterkeste kort er erfarne bartendere.
 
- Jeg, Geir Liewebdahl og Remi Lorentzen har til sammen nesten 40 års barerfaring, sier Eide som selv er "yngst", men han har likevel vært med mer eller mindre nonstop siden starten for ti år siden.  

Også på dette området ønskes utvikling.
 
- Vi vil jo ha noe fornyelse. Derfor lar vi nye folk få prøve seg bak bardisken, også servitører fra restauranten, forteller Eide som selv også jobber annen hver uke "på gølvet" i naborommet. Men som fra nyttår reduserer kraftig på tiden bak bardisken siden han begynner på fulltid som kriminolog i Justisdepartementet.
 
- Men jeg kan jo ikke kutte helt, og må nok ta en og annen helgeøkt, sier Marius Eide til slutt.
 

Gin tonic med kapers

Fremgangsmåte

Sendt inn av Marius Eide, Tørst i Oslo

Vurder oppskriften

Femme fatale

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en shaker fylt med is. Rist veldig godt og sil over i ett cocktailglass.
 
Pynt med et roseblad, gjerne frossent.
 
Dette er en tøff, men forholdsvis enkel drink. Passer utmerket for harde, veldig selvsikre damer som røyker sigaretter med munnstykke.
 
Rosevodkaen lager vi selv ved å tilsette roseblader, noe som gir en behagelig parfymert smak og en herlig rødfarge.

Sendt inn av Marius Eide, Tørst i Oslo

Vurder oppskriften

Grog med muskat

Grog med muskat

Fremgangsmåte

Ha rom, lime og sukkelake i en shaker og fyll opp med is. Rist til fingrene nesten fryser fast i shakeren.

Sil over i et stort whisky-/ rocksglass, fyll opp med knust is og riv muskattnøtt på toppen.

Dette er en riktig frisking som funker både før og etter måltidet, og gjerne uten mat i det hele tatt. Jo bedre rom du bruker, desto bedre blir drinken.

Her skal det ikke benyttes sugerør. Drinken skal nytes gjennom muskatnøttdrysset. Glasset kommer også nærmere nesen, som gjør at du får fullt utbytte av aromaene.
 

Tips: En sukkerlake lager du lett ved å varme opp 1 dl vann med 1½ dl sukker til sukkeret er smeltet for så å avkjøle den godt.
 
Råvare:

Sendt inn av Marius Eide

Vurder oppskriften

Frozen rabarbradaiquiri

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene bortsett fra zesten, i en blender sammen med is og kjør på full styrke.

Hell drinken over i et margaritaglass (kan egentlig bruke alle slags glass) og pynt med tynne strimler av appelsinzest (det ytterste gule skallet på appeslinen).

For å spare knivene i blenderen er det en fordel å bruke knust is. Det gjør det også enklere å unngå større "is-klumper" i drinken.

Drinken skal renne jevnt i blenderen, men bør ikke være for flytende. Vi har alle forskjellig smak, så prøv deg frem til den konsistensen du liker best.

Sendt inn av Marius Eide, Tørst i Oslo

Vurder oppskriften

Tørst Sjøbris

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker med is, kryst en limebåt over for å få en bedre syrlighet og balanser med litt sukkerlake.

Rist godt og sil over i et highballglass fylt med is, pynt med en frisk limebåt og et friskt jordbær.

Tytingdram lages ved å blande 2½ dl tyttebær med 2½ dl vodka, 5 dl vann og to klyper fennikelfrø i en flaske.
 
Blandingen er klar etter noen timer, men desto lenger den står, desto mer utpreget smak av fennikelfrøene får den.

Sendt inn av Marius Eide, Tørst i Oslo

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her