For enhver smak

Nyhetene på brennevinsfronten får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med hva som blir gitt vin. Apéritifs faste smaker, Andy Juhlin, restaurantsjef Sans Restaurant i Oslo, har plukket ut de mest spennende brennevinsnyhetene på nyåret. Og det vil ha
Aase E. Jacobsen
20 Januar 2003 - 12:06

Riktignok er dette langt fra noen fullstendig test av det som ble lansert på brennevinsfronten denne gang. Likevel en god start og kanskje kan Andys vurderinger gi deg noen sårt trengte tips til hva du kan tilføre ditt barskap.

Slik ble testen gjennomført
Apéritifs smaker Andy Juhlin, vurderer de nye produktene på nyhetssmakinger i forbindelse med lanseringen.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser, pr 1. januar 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Single maltwhisky

-
Springbank 10 Years Campbeltown Single Malt
Springbank Campbeltown Skottland
45387 BU - kr 576,50
The House of Cognac
Farge og duft: Klar lys gylden. Honning, Vanilje, Malt, markant røyk/torv samt litt salt.
Smak: Følger duften godt. Rik konsentrert. Torv, vanilje, lite salt, noe krydder og malt, god fylde med lang ettersmak og lett saltet finish.
Vurdering: Vellaget med omtanke. Drikkes helst uten is, med litt vann eller et par isbiter. Passer også godt til en kraftigere sigar.
Bestill her:

-
Ardbeg 10 Years Old Single Malt
Ardbeg Islay Skottland
45961 VSD - kr 458,80
Basis
Strøm
Farge og duft: Lys gylden strågul. Markant røykduft med noe vanilje, fremtredende alkohol samt honning, pepper og litt salt sjøgress.
Smak: Rik kompleks duft. Torv/røyk med balansert fedme. Noe pepper. Søtlig alkohol i finish. Den varer og varer.
Vurdering: For den viderekomne som ikke nøyer seg med en blended whisky eller en mild maltwhisky. Kraftige saker, faktisk den mest røykpregete av alle maltwhiskyer, som bør drikkes som den er eller med litt vann. Perfekt en kald vinterdag foran peisen.
Bestill her:

Grappa

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Cuvée 2001
Nonino Friuli Italia
46286 BU - kr 385,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank. Rene fruktige aromaer. Lett blomsteraktig. Bærsødme og litt alkohol.
Smak: Frisk fruktig med behaglig alkohol. Lett toastet med en rund lang ettersmak.
Vurdering: Perfekt etter måltidet med en god og rund espresso til.
Bestill her:

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Moscato
Nonino Friuli Italia
46291 BU - kr 395,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank Også denne har flotte florale dufter mot roser. Delikat og appellerende med avrundet alkohol.
Smak: Frisk deilig frukt. Føles bløt i munnen. Den har en bra fedme og en lang mild ettersmak.
Vurdering: For de som ikke liker altfor rå og skarpe grappaer. Denne bør også jentene prøve. Hva med en liten dash over en god sitrussorbet for å gjøre det lille ekstra?
Bestill her:

Likør

-
La Belle Orange Cognac Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
46273 BU - kr 323,30 40 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Gyldenoransje. Frisk duft av appelsinskall og noe sitrus. Cognacpreget er merkbart, i tillegg kommer et lett krydderpreg og avrundet alkohol.
Smak: Fet i munnen med tydelig appelsinsmak og mykt cognacpreg. En varm, rund og fruktig finish med noe alkohol, sitter lenge.
Vurdering: Meget bruksvennlig. Til cocktails eller bar med eller uten is. Ett godt alternativ på kjøkkenet i kaker, sauser eller til en perfekt flambé.
Bestill her:

+
La Belle Cream Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
40672 BU - kr 167,10 17 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Beige mot grålig. Appelsin, vanilje, lett cognacduft og noe nøtter.
Smak: Lett kremet med innslag av appelsin. God fylde med nøtteaktig finish. Alkoholen er mindre markant enn i den vanlige likøren.
Vurdering: Et feminint Baileys-alternativ. Behagelig og lettlikendes. Gjerne til en kaffedrink eller alene med eller uten is. Eller som smaksetting til en god iskrem.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her