Ordet fondue kommer av det franske fondre som betyr å smelte. Fondue er en sveitsisk nasjonalrett, basert på ost som er smeltet i en gryte sammen med hvitvin. I den varme ostemassen dyppes brødbiter ved hjelp av en fonduegaffel. Prinsippet for kjøttfondue er litt annerledes; mørt kjøtt stekes i olje eller kokes i en buljong.
Men der et selvsagt ikke bare kjøtt som egner seg for fonduegryten. Også fisk og skalldyr er ypperlig mat i en slik sammenheng. Pass bare på at fiskekjøttet er tørt nok slik at fettsprut fra gryta unngås.
Fiskefondue
Fremgangsmåte
- Kraft:
Kraften kan vi koke i god tid før selskapet. - Fres løk og fennikel i olje og tilsett de andre ingrediensene.
- La kraften koke i 10-15 min.
- Smak den godt til og sil den, men la gjerne løkringer og fennikel i biter koke i kraften ved servering.
- Anretning:
Skjær fiskefiletene i biter og legg fisk og annen sjømat på fat slik at alle kan forsyne seg. - Hver og en legger sin egen sjømat i kokende kraft og lar den trekke der en stund.
- Så er det opp til hver enkelt å finne igjen sine biter.
- Varm også potetene i fiskekraften.
- Kraften må være på kokepunktet, derfor må kjelen stå på en kokeplate midt på bordet.
Her finner du flere oppskrifter med fondue
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 309.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 277.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
Ostefondue
Fremgangsmåte
- Bruk en tykkbunnet gryte hvis du ikke har en fonduegryte.
- Del hvitløkbåten i to og gni gryten inn med den. Varm vinen nesten til kokepunktet, enten på kokeplaten eller over spritblusset.
- Bland maisennaen med den revne osten (helst emmenthaler og gruyère, alt. sveitserost og jarlsberg) og rør det inn i den varme vinen i flere omganger. Rør godt mellom hver runde.
- Tilsett brennevinet og krydderet og la småkoke i et par minutter.
- Hvis fonduen skulle skille seg, kan du røre ut litt maisenna ut i litt vin og piske inn i ostemassen. Og blir den stående for lenge, kan du tilsette mer vann og røre veldig godt slik at den blir jevn igjen.
- Stikk biter av brød og evt grønnsaker på fonduegaflene og dypp i gryta.
Her finner du flere oppskrifter med fondue
Se alt du kan bruke gammelt brød til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Blandet kjøttfondue
Fremgangsmåte
Du kan bruke til:
Friske grønnsaker: Du kan godt frityrsteke biter av sjampinjong, løk, paprika, purre og andre lettkokte grønnsaker sammen med kjøttet i fonduegryten. En grønn salat passer også godt til ved siden av.
Sursyltede grønnsaker: Alt fra grønne tomater, syltet gresskar, småløk, sølvløk, syltede agurker, oliven og chutneys kan du legge opp i små skåler som godt og smaksrikt tilbehør. Enkelte av de syltede grønnsakene kan passe bedre enn andre - alt etter hva du skal frityrsteke.
Poteter: Her kan du variere så mye du ønsker. Det smaker godt med fløtegratinerte poteter, stekte poteter, hvitløkspoteter, etc. Så her kan du variere alt etter smak og ønske.
Sauser/dipper: Sausene er en viktig del av måltidet. Sausene skal være kalde og skarpe. Du kan godt velge samme sort sauser som til grill. Det finnes også mange gode sauser og dipper som du kan kjøpe ferdig i butikken hvis du ønsker å gjøre det enkelt. Skal du lage dem selv er det fint å bruke rømme som basis.
Her finner du flere retter med fondue
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Kjøttfondue
Fremgangsmåte
- Varm oljen i fonduegryten til 180° C på platen. Gryten bør ikke være mer enn ¾ full.
- Prøv med en brødterning. Temperaturen er riktig når brødet blir brunt i løpet av 1 minutt.
- Flytt gryten forsiktig over på varmestativet.
- Reguler brenneren slik at oljen holder passe høy temperatur under hele måltidet.
- Kjøtt som er skåret i terninger stikkes på fonduegaflene og settes i den varme oljen.
- Hvor lenge det skal stå bestemmer den enkelte, slik at kjøttet blir perfekt etter egen smak.
Servér med en god salat og gode dipper ved siden av, samt nybakt brød.
Tips: For å drøye kjøttet, kan du kutte ekstra mye grønnsaker.
Her finner du flere oppskrifter med fondue
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
Fondue Bourguignonne
Fremgangsmåte
Kjøttet skjæres i 2-3 cm store terninger. Legg kjøttet i porsjonsskål. Tomater, agurker og løk deles i skiver og legges i skåler. Bland sammen ingrediensene i majones-sausene. Varm opp oljen i en gryte slik at det når ca 180° C. Tre et par kjøttbiter på fonduegaffelen og la den steke i fonduegryten i 2-3 minutter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Enkel ostefondue
Fremgangsmåte
Riv osten grovt, eller skjær den i terninger. Gni fonduegryten innvendig med en overskåret hvitløksbåt. Hell i vinen og varm den opp til like under kokepunktet, skru ned varmen. Bland i osten under stadig omrøring, litt av gangen.
Rør maisennaen ut i vann og rør jevningen inn i ostemassen. Smak til med akevitt, salt og pepper. Træ brødterninger på fonduegafler, og dypp de i den varme ostemassen.
Her finner du flere oppskrifter med fondue
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
Skalldyrsfondue
Fremgangsmåte
- Tin skalldyrene langsomt, hvis de er frosne.
- Rør sammen ingrediensene til sausen, smak til med salt, pepper og tabasco.
- Fordel sausen i 4 porsjonsskåler.
- Varm opp oljen i fonduegryten på komfyren.
- Sett deretter gryten på en spritkjøkken (Rèchaud) på bordet der fonduen skal nytes.
- Skalldyrene trees på fonduegafler og stekes lett i oljen dypp deretter rett i sausen før man spiser.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
Kjøttfondue med asiatisk touch
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger på ca 2x2 cm og grønnsakene i passe porsjonsbiter. Tre kjøtt og grønnsaker på spydene, ikke for mye, kun en kjøtt- og en grønnsaksbit, og la koke i ca 2-3 minutter, litt avhengig av hvor gjennomkokt du vil at kjøttet og grønnsakene skal være. Dypp i dipene og spis sammen med godt brød og/eller sprø snacks som rekechips eller andre typer.
Pris pr porsjon ca kr 60-65.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
83 POENG
-
81 POENG
-
80 POENG
Sauser til fondue
Fremgangsmåte
- Tomatsaus:
Visp oljen i tomatpuréen- hell i en tynn stråle mens du visper. Visp oljen i tomatpuréen- hell i en tynn stråle mens du visper. Visp deretter inn vin og chilisaus. Smak til med sukker. - Orientalsk saus:
Rør sammen majones og rømme. Bland inn eplet og løken. Bland inn karri, sitronsaft og sitronskall. - Kryddersaus:
Smak til med rømmen med sitronsaft sukker og salt før du tilsetter krydderurtene. - Forslag til rømmesauser:
Rømme tilsatt gressløk, pepperrot, sennep, tomatpuré eller kryddersaus etter smak.