Syntetiske korker blir stadig mer vanlig, og ikke bare for de enkleste vinene men også for de mer påkostede. Og årsaken er ganske klar. Dårlig korkkvalitet gir mange ødelagte flasker og misfornøyde kunder. Når minst ni av ti flasker drikkes mens vinen er veldig ung, er argumentet om at vinen trenger naturlig kork for å utvikles, irrelevant. Mange sitter imidlertid på gjerdet, det gjelder så vel vinprodusenter som forbrukere, men stadig flere eksperter går ut og lovpriser nyvinningen. Sist ut var britiske Hugh Johnson. Og vi i Apéritif stiller oss bak ønsket om at flere bytter ut naturkorken med den syntetiske for viner som ikke er beregnet på et liv i kjelleren (og det er jo de aller færreste).
Casa Girelli er et stort italiensk vinhus som har valgt å satse hundre prosent på syntetisk kork. Både for den rimeligste Terriero, for neste trinn som er Canaletto-vinene og for den nye linjen med mer påkostede men svært vellagete boutique-viner med etiketten Virtuoso som lanseres på nyåret. Casa Girelli ble først kjent i Norge for å levere innmaten til en rekke storselgere som ble kjøpt i bulk og tappet i Norge (Amorino og Capella). Casa Girelli hadde liten innflytelse på hvordan vinene var laget, og vurderte dermed kun sluttproduktet. For fem år siden ble strategien endret til å skape merkevarer med større grad av involvering i selve produksjonen og etter hvert også i druedyrkingen.
Canaletto betyr strengere utvelgelse av druene og 100 prosent kontroll over selve fremstillingen. Selv om vinene selges over hele verden, er produksjonen likevel ikke større enn fem millioner flasker fordelt på fem ulike viner. Og selv i dyre Norge er prisene gunstige. Pluss minus nitti kroner. Årsaken til at ikke alle vinene har ens pris er det norske alkoholavgiftssystemet hvor avgiften øker proporsjonalt med alkoholnivået.
Det finnes tre røde Canaletto'er. Canaletto Montepulciano d'Abruzzo 2010 (11305) har veldig tydelig fatpreg i duften men også syrlige mørke bær og noe stall. Smaken er svært rund og bløt, tanninene er myke og finishen byr på mørke bær og sjokolade. Også en drikkevin som egner seg til lettere grillmat som kylling og annet lyst kjøtt.
En utfordrer til Canaletto Primitivo 2009 (13754) som i løpet av de to årene som er gått siden den kom på markedet har rukket å bli manges favorittvin. Duften er rik med mye mørke bær, fat, kaffe og mørke sjokolade samt en touch av bondegård. Smaken følger godt opp er saftig og veldig typeriktig for opprinnelsen som er Puglia. Gode syrer og tanniner samt en rik finish med en del animalskhet gjør at dette er et perfekt følge til vilt som hjort, rådyr og elg, men selvsagt også en god biff.
Er hvitt mer interessant, finnes Canaletto også som Canaletto Chardonnay Verdeca 2012 (33526) som opprinnelsen til tross (varme Puglia) er overraskende frisk og behagelig med god tropisk frukt men uten det tunge smørpreget som ofte er et problem for chardonnay så langt sør. En god drikkevin som også går fint til salater med skalldyr, kylling eller også bare grønt.