Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru
Foto: (Central, Lima)

Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru

Og 12 av de 50 beste er i Sør- og Mellom-Amerika som for alvor har inntatt Worlds50Best.
21 Juni 2023 - 16:34

Verdens beste restaurant er Central i Lima, og med seg har den Maido på 6. plass, Kjolle på 28. plass samt Mayta på 47. plass i Worlds50Best 2023.

At Lima er et gastronomisk episenter er et velkjent faktum, og siden Virgilio Martínez åpnet Central i 2008 har restauranten vært på alles lepper, men det er først nå at den når den absolutte toppen av denne listen. Bakgrunnen er at han og hans team har tatt restauranten mange hakk videre for å vise verden hvilken enormt viktig og for mange ukjent del av den gastronomiske kulturarven Perus landskap representerer.  

Virgilio Martínez og Pia Leon som driver Central sammen, har også Kjolle samt Mil i porteføljen.

Restaurant Centrals interiør er minimalistisk - det kan ikke sies om maten. Foto: Central, Lima

Central er opp ett hakk fra i fjor da den bare var slått av Geranium som i år ikke figurerer på listen over hodet. Det gjør heller ikke Noma. Årsaken er at begge har toppet listen etter at reglene ble endret, Noma i 2021 og Geranium i 2022. De er derfor ikke representert på listen overhodet, det er heller ikke The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park og Mirazur.

Fh: Virgilio Martinez og Pia Leon med sitt tema på Central. Foto: Central, Lima

Siden disse restaurantene mangler fra listen, er det vanskelig å trekke en definitiv konklusjon om i hvilken retning verdensgastronomien på topplan trekker. Bortsett fra at Sør- og Mellom-Amerika har befestet seg som en gastronomisk høyborg på nivå med så vel Asia som Europa. Samt ikke minst en viktig leverandør av mattrender det siste tiåret.

For dette er ikke et nytt fenomen. Allerede i 2015 lå ni av verdens 50 beste i Sør- og Mellom-Amerika. 

De 12 restaurantene på årets liste er ikke bare Peru, men også andre land på den sørlige delen av dette kontinentet som Mexico (Quintonil, Pujol og Rosetta), Chile (Borago), Brasil (A Casa do Porco) Colombia (El Chato og Leo) og Argentina (Don Julio) med på å tegne det nye gastronomiske verdenskartet.  

Selv om Geranium og Noma er ute, har Alchemist seilet opp som en sterk nummer 5 – og dermed Nordens beste. At Rasmus Munk & Co kan utfordre Central i 2024, er ikke utenkelig, all den tid den var på 18. plass i 2022. Alchemist fikk forresten Star List Award 2023 for vinkartet sitt.

Det er i år nå kun én annen nordisk restaurant i tillegg på listen, Franzén i Stockholm.

Det er likevel Spania som totalt sett har flest restauranter og det europeiske landet med sterkest representasjon i toppen: Disfrutar i Barcelona, Diverxo i Madrid, Asador Etxebarri i Baskerland, på henholdsvis 2. 3 og 4. plass, samt Quique Dacosta i Dénia og Mugaritz i San Sebastian.

Her kan du lese mer om de 50 beste i 2023

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her