Finalist 5: Familiekokeboka

Tospannet Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen er med Familiekokeboka siste finalist ut i konkurransen om å bli Beste norske kokebok 2009.
Redaksjonen
18 November 2009 - 08:00

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
800 oppskrifter
I det Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen skulle ta fatt på en ny kokebok, tok de utgangspunkt i det daglige spørsmålet - hva skal vi ha til middag i dag?
 
Familiekokeboka er ment nettopp som en brukskokebok som skal gi deg en rekke oppskrifter og ideer til å gjøre det lettere og morsommere å lage mat hver dag.
 
Boken har mer enn 800 oppskrifter i tillegg til en mengde gode tips til tilbehør, og smarte kokkeknep for å gjøre matlagingen lettere og morsommere.
 
- Vi har tatt utgangspunkt i den maten vi liker best å lage selv, oppskrifter som er både enkle å lage og lette å like. Og så forsøker vi å lære leserne at kunsten ligger i tilbehøret: Det skal ikke mer enn noen gode grønnsaker til for at kyllingbrystet ditt blir en fest, sier Tom Victor Gausdal.
 
Sterk forfatterduo
Forfatterene Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen har de siste årene gjort seg bemerket med en rekke kokebøker, og i fjor var deres Mer en av finalistene til Beste norske kokebok 2008, mens Gausdals Husmannskost ble kåret til verdens beste kokebok i 2006 av en internasjonal jury. 
Til å illustrere boken Familiekokeboka har de fått hjelp av fotografen Sigurd Fandango.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Familiekokeboka.
 
av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen
ISBN: 9788275473620
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Ole Martin Alfsens brokkolisalat

Ole Martin Alfsens  brokkolisalat

Fremgangsmåte

  1. Rens brokkoli i små buketter, skrell stilken og kutt denne i staver på størrelse med bukettene.
  2. Kok brokkolien i godt saltet vann, sil av og kjøl ned under rennende vann.
  3. Legg stilkene i vannet ett minutt før bukettene, og kok bukettene i 1 - 4 minutter etter størrelse. Det skal fortsatt være god tyggemotstand i den. 
  4. La brokkolien renne godt av seg og tørk den godt slik at den ikke drar med seg uønsket vann i salaten.
  5. Skjær soltørkede tomater i strimler, del fetaosten i terninger og kutt vårløken tynt.
  6. Ha brokkoli på et serveringsfat og legg feta, soltørket tomat, vårløk og kapers over.
  7. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell over. Dryss eventuelt over litt frisk oregano eller andre urter til slutt.

Tips:
Du kan godt bruke gressløk eller purre i stedet for vårløk. Og friske cherrytomater i stedet for soltørkede. Har du andre grønnsaker i kjøleskapet, ikke nøl med å blande dem inn.

Oppskriften er hentet fra boken Familiekokeboka av Tom-Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen som er finalist til Beste norske kokebok 2009.

Lyst på en annen salat så finner du  over 200 oppskrifter her

Sendt inn av Tom-Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her