Finalist 5: Bagatelle - Hellstrøms siste måltid

Den siste finalisten i kokebokprisen er tre tiår med historier og oppskrifter fra Bagatelle som har blitt samlet i ett verk ført i pennen av kokkenestoren Eyvind Hellstrøm.
Redaksjonen
17 November 2010 - 14:13
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Slutten på en epoke
Den 21. desember 2009 markerte slutten på en æra i det Eyvind Hellstrøm serverte sitt siste måltid på tostjernersrestauranten Bagatelle i Bygdøy allé.
Gjennom boken Bagatelle - Hellstrøms siste måltid  gir Eyvind Hellstrøm oss følelsen av å være tilstede på denne historiske siste kvelden og forteller muntert om Bagatelles historie gjennom 30 år.
 
Boken er illustrert av flere av Norges fremste fotografer, som Trygve Inderlid og Sune Eriksen.
Kompromissløst
Historien om Bagatelle er også historien til mesterkokken som i alle år har jaktet på det kompromissløse kjøkken og som har ført et «korstog for den fantastiske smak».
 
Her kan du lese om Hellstrøms signaturoppskrifter og gastronomi, Michelin-inspektørene, intrigene, de gode gjestene og de krevende gjestene, klager og skryt, jakten på det ypperste av hva havet og jorden kan frambringe, inspirasjonskildene og alt det merkelige og morsomme som skjedde underveis.
 
Gjennom Hellstrøms personlige betraktninger får vi innblikk i hva som er drivkraften bak anstrengelsene og jakten på det beste, hva som skal til for å servere et perfekt måltid og tilfredsstille alle gjestene, hva som trengs for å drive en stjernerestaurant. Og hvorfor det gikk som det gikk.
 Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra Bagatelle - Hellstrøms siste måltid.
 
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788203238451
Veil. pris: 499,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 

Hellstrøms lammerygg med kål

Hellstrøms lammerygg med kål

Fremgangsmåte

  1. Del lammeryggen i to slik at du har 4 like stykker. Skjær rutemønster på fettsiden med en skarp kniv.
  2. Del hvitløken i to og gni kjøttet inn med denne samt finhakket frisk timian og grovkvernet svart pepper.
  3. Stek kjøttet i tørr panne med fettsiden ned. La kjøttet få en sprø skorpe før det vendes i pannen. Tilsett hele hvitløkfedd og litt av smøret.
  4. Stek videre i ovn i ca. 10 minutter på 180 grader. Ta deretter kjøttet ut av pannen.
  5. Kok ut pannen med 2 kopper vann og soyasausen. Sil sjyen og press hviløkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.
Potetkake:
  1. Skrell potetene og høvle dem på mandolin i tynne skiver. Skjær så potetskivene i tynne strimler med en stor kniv.
  2. Varm en teflonpanne med olje og smør, og fordel potetstrimlene som en potetkake. Bland inn den finhakkete sjalottløken. Salte og pepre.
  3. La dette steke på middels varme i ca. 10 minutter. Snu potetkaken ved hjelp av en tallerken og stek videre noen minutter til den er gyllen og sprø på begge sider.
Kålen:
  1. Del kålen i 2 og skjær bort roten. Del opp i passende store stykker.
  2. Smørdamp kålen med en kopp vann og 50 gram smør under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Legg opp på varme tallerkener.
 
Oppskriften er hentet fra Bagatelle - Hellstrøms siste måltid   av Eyvind Hellstrøm som er finalist til Beste norske kokebok 2010.

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her