Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
Slutten på en epoke
Den 21. desember 2009 markerte slutten på en æra i det Eyvind Hellstrøm serverte sitt siste måltid på tostjernersrestauranten Bagatelle i Bygdøy allé.
Gjennom boken
Bagatelle - Hellstrøms siste måltid gir Eyvind Hellstrøm oss følelsen av å være tilstede på denne historiske siste kvelden og forteller muntert om Bagatelles historie gjennom 30 år.
Boken er illustrert av flere av Norges fremste fotografer, som Trygve Inderlid og Sune Eriksen.
Kompromissløst
Historien om Bagatelle er også historien til mesterkokken som i alle år har jaktet på det kompromissløse kjøkken og som har ført et «korstog for den fantastiske smak».
Her kan du lese om Hellstrøms signaturoppskrifter og gastronomi, Michelin-inspektørene, intrigene, de gode gjestene og de krevende gjestene, klager og skryt, jakten på det ypperste av hva havet og jorden kan frambringe, inspirasjonskildene og alt det merkelige og morsomme som skjedde underveis.
Gjennom Hellstrøms personlige betraktninger får vi innblikk i hva som er drivkraften bak anstrengelsene og jakten på det beste, hva som skal til for å servere et perfekt måltid og tilfredsstille alle gjestene, hva som trengs for å drive en stjernerestaurant. Og hvorfor det gikk som det gikk.
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra Bagatelle - Hellstrøms siste måltid.
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788203238451
Veil. pris: 499,-
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
Fremgangsmåte
- Del lammeryggen i to slik at du har 4 like stykker. Skjær rutemønster på fettsiden med en skarp kniv.
- Del hvitløken i to og gni kjøttet inn med denne samt finhakket frisk timian og grovkvernet svart pepper.
- Stek kjøttet i tørr panne med fettsiden ned. La kjøttet få en sprø skorpe før det vendes i pannen. Tilsett hele hvitløkfedd og litt av smøret.
- Stek videre i ovn i ca. 10 minutter på 180 grader. Ta deretter kjøttet ut av pannen.
- Kok ut pannen med 2 kopper vann og soyasausen. Sil sjyen og press hviløkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.
Potetkake:
- Skrell potetene og høvle dem på mandolin i tynne skiver. Skjær så potetskivene i tynne strimler med en stor kniv.
- Varm en teflonpanne med olje og smør, og fordel potetstrimlene som en potetkake. Bland inn den finhakkete sjalottløken. Salte og pepre.
- La dette steke på middels varme i ca. 10 minutter. Snu potetkaken ved hjelp av en tallerken og stek videre noen minutter til den er gyllen og sprø på begge sider.
Kålen:
- Del kålen i 2 og skjær bort roten. Del opp i passende store stykker.
- Smørdamp kålen med en kopp vann og 50 gram smør under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Legg opp på varme tallerkener.
Sendt inn av
Eyvind Hellstrøm
Drikke som passer til denne oppskriften
-
Volum: 0.75 l Pris: 797.20 kr Bestillingsutvalget
92
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 369.90 kr Bestillingsutvalget
92
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 594.90 kr Bestillingsutvalget
91
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 349.90 kr Bestillingsutvalget
89
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 459.90 kr Bestillingsutvalget
89
POENG
-
Volum: 0.75 l Pris: 209.90 kr Basisutvalget
87
POENG