Finalist 3: Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom

Fristende bakverk og gode historier får du i godt monn i denne tredje finalisten til Beste norske kokebok 2009.
Redaksjonen
13 November 2009 - 05:45

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Uredd mesterkokk
Dette er historien om Morten Schakenda, en av Norges beste kokker som pakket vekk kokkeknivene og ble baker i Lom.
 
Dette er også en bakebok som får deg til å lengte etter duften av nybakt brød, og lærer deg kunsten å bake.

Morten Schakenda byr på seg selv og sine historier. Han gir oss fristende oppskrifter alle kan få til hjemme på kjøkkenet, møter med mennesker i og rundt bakeriet - og hva som egentlig er hemmeligheten hvis du vil oppfylle en drøm.
 
Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom er ført i pennen av John Rørdam som har flere kokebøker bak seg, blant annet med Arne Brimi og Gastronomisk Institutt.
 
Rørdam har fått god støtte til boken gjennom Kate Hagen og fotograf Pål Rødahl.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom
 
av John Rørdam
ISBN: 9788203237157
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Hveteboller med solbær og rømme

Hveteboller med solbær og rømme

Fremgangsmåte

  1. Ha alle ingredienser unntatt smør, rømme og solbær i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter eller til deigen er smidig og slipper kantene.
  2. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving.
  3. Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.
  4. Del deigen i 20 boller på ca. 120 g. Sett dem på melet underlag, dekk med plast, og la dem heve i ca. 30 minutter.
  5. Kjevle hver bolle til ca. 15 cm i diameter.
  6. Legg dem på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse.
  7. Pensle bollene med sammenvispet egg, legg 1 ss rømme eller crème fraîche på midten, og legg på 2 ss solbær.
  8. Strø på 1 ts sukker på toppen av bærene.
  9. Stek bollene ved 180-200 grader i 10-15 minutter.

Tips:

Bærene kan gjerne være fryste. Det smaker også godt med bringebær, halve druer eller plommer i båter. Ikke bare ser det fint ut, det smaker helt fantastisk også.

Oppskriften er hentet fra boken Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom av John Rørdam blel Beste norske kokebok 2009.

Sendt inn av Morten Schakenda

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her