Ost
Her lages Norges ferskeste mozzarella
Foto: (Julie H. Amundsen)

Her lages Norges ferskeste mozzarella

Mozzarellaen fra Osteverkstedet er den ferskeste på det norske markedet og er hos kunden timer etter at kua ble melket. Det måtte selvsagt en italiener til for å få det til.
05 April 2022 - 06:59

At Osteverkstedets mozzarella smaker så mye, gjør at den i blindtester har utkonkurrert importert bufala, ifølge Andrea Maggioni, sjefsyster på Norges eneste rendyrkete mozzarellaysteri.

– Det skyldes selvsagt også ferskheten som den importerte aldri vil kunne konkurrere på, den kommer jo alltid i lake og er fraktet hele veien fra Italia, mener han.

Andrea Maggioni, sjefsyster på Norges eneste rendyrkete mozzarellaysteri. Foto: Julie H. Amundsen

Ferskheten gjør at Andreas mozzarella smaker av søt melk – den er ikke tilsatt noe, bortsett fra løpe og salt.

- Melkekvaliteten i Norge er veldig god til osteproduksjon, mener Andrea. Den har høyere fettinnhold enn vanlig kumelk fra Italia, og er omtrent som bøffelmelk. Derfor blir fylden og munnfølelsen mer som bufala- enn kumelks-mozzarella.

Det er ikke hvilken som helst melk som brukes til osten. Den kommer fra kuene til Johan Isak Tveit på Trøe. Han er fjerde generasjon melkebonde på gården som nå har 40 melkekyr.

Kuene går ute store deler av året, fra 17. mai til uti oktober. Johan Isak driver etter løsdriftprinsippet. Det betyr at kuene kan gå ut og inn av fjøset når de ønsker og melkes av en robot hver sjette time. Han forteller at de har drevet slik de siste to årene og resultatet er økt produksjon sammenlignet med klassisk båsfjøsdrift. Kanskje er det fordi kuene er lykkeligere av sin friere tilværelse at de gir mer melk?

Ved siden av det grønne gresset, får de også kraftfortilskudd som blandes med mesk fra Christiansand Bryggeri.

Upasteurisert melk for maks smak
Melka som Osteverkstedet får til ysteriet sitt som nå ligger på gården til Johan Isak, er en blanding av melk fra det siste døgnet siden kuene ikke lenger melkes til felles faste tider. Roboten sender melka i tankene hvor den kjøles ned og Osteverkstedet får nå melka rett fra disse tankene. Mens de tidligere måtte hente den på gården hver morgen.

- Det gir muligheter til å ekspandere, men først og fremst blir logistikken lettere og melka blir enda mer kortreist, gliser Andrea. Siden starten i 2013 og fram til i fjor fant mozzarellaystingen funnet sted i et tidligere bilverksted langs gamle E18, 3,4 kilometer fra Trøe.

Andrea Maggioni (tv) og Kjell Erik Omdal Kjos er i gang med dagens batch. Foto: Julie H. Amundsen

Andrea er opprinnelig fra Milano, men lærte mozzarellakunsten i Puglia da han jobbet i et småskalaysteri tilknyttet en familieeid delikatessebutikk i Oria, Manduria som ligger på selve hælen av den italienske støvelen. Der ystet de 500 liter melk om dagen, så enda mindre skala enn nå.

Prosessen for å lage mozzarella er enkel. Til mozzarella trengs helt fersk melk - som også er upasteurisert.

- Vi har dispensasjon for å bruke upasteurisert melk, og avtalen med Mattilsynet er at vi må ta det fulle ansvaret fra melka forlater bondens melketanker, forklarer Andrea.

Når melka ankommer ysteriet, går den rett i gryta hvor den varmes opp fra de 4 gradene som melketanken holder. Temperaturen den varmes opp til er en bedriftshemmelighet, ifølge Andrea.

Håndarbeid tvers gjennom
Deretter tilsettes løpe og melka starter koaguleringen umiddelbart. Den blir omtrent som en pudding. Deretter skjæres denne puddingen med et redskap som ser ut som en stor visp for at ostemassen skal skille seg fra mysen. Siden pH-en på melka er ganske lav, skjer dette forholdsvis raskt, ifølge Andrea.

Neste steg er at ostemassen skilles fra mysen. Av én liter melk blir det 130 gram mozzarella. Av mysen lages ricotta som betyr «kokt på nytt». Mysen kokes opp med litt salt til den nesten er på kokepunktet, dermed vil proteinene i mysen samles på toppen.

Av mysen lages ricotta som betyr kokt på nytt. Foto: Julie H. Amundsen

Av én liter myse blir det 50 gram ricotta. Dermed utnyttes en større del av melka, men ricotta er ikke like etterspurt i Norge, så den lages ikke like ofte som den kunne.

Ostemassen (pasta på italiensk) som skal bli til mozzarella, tilsettes varmt vann, i flere omganger, også litt salt, for å få i gang «strekkingen». Det er denne prosessen som gir mozzarellaen den spesielle elastiske formen (pasta filata) som viser seg når den varmes opp, for eksempel på en pizza.

Ostemassen røres og strekkes med trepinner for deretter å knas til den har oppnådd perfekt konsistens. Denne prosessen er et resultat av temperaturen og bearbeidingen av ostemassen, og selvsagt ysterens fingerspissfølelse. – Vi må jobbe intenst mens dette pågår, så da er vi tre mann, to som strekker og én som former osten, forklarer Andrea.

For her formes mozzarellaen for hånd. Dermed blir ingen mozzarellaer eksakt like store, men de ligger på rundt en halvkilo hver. Derfor selges også Andreas produkter per kilo og ikke per stykk.

Kun på bestilling
Mozzare betyr å «klemme/knipe av». Det er det siste som gjøres før mozzarellakulene legges i kaldt vann for å avkjøles. Det tar ca to timer, deretter pakkes de umiddelbart og er klare for utsending til kundene.

Det er ikke hvilken som helst melk som brukes til osten. Den kommer fra en av de 40 kuene til melkebonde Johan Isak Tveit. Foto: Andrea Maggioni

Osteverkstedet pakker osten vanligvis uten vann. – Vår Sørlandsk Mozzarella Pizzeria er uten vann og er enklere å jobbe med, men vi har også Sørlandsk Mozzarella Ristorante med vann, sier Andrea som mener at holdbarheten er bedre uten vann siden det alltid vil være bakterier i kranvann.

Andreas mozzarella inneholder dessuten ulike mengder vann, altså fuktighetsgrad, avhengig av bruksområde.

– Vi er så små at vi kan tilpasse osten til den enkelte kunde, sier Andrea.

Til pizzeriaene er det en fastere versjon enn den som selges til restaurantene som bruker mozzarella i kalde retter. Det er umulig å sammenligne denne type håndverksost med industriell mozzarella som ofte lages av melkepulver eller sågar er margarinbasert. Hvilket selvsagt forklarer den lave prisen osten selges for eksempelvis på lavprisbutikker med obskure merkevarer. 

Mozzarellaen fra Osteverkstedet har en holdbarhet på 8 dager fra den forlater ysteriet, så Norges ferskeste ost kan den med trygghet kalle seg.

Osteverkstedet har derfor aldri varer på lager. Når arbeidsdagen er over, er det ikke en dråpe melk eller osterester igjen. Alt produseres nemlig på bestilling.  

Drøyere enn andre
Det betyr inntil 1000 liter melk om dagen flere ganger i uka, som ystes og ekspederes samme dag til kundene som holder til i Stavanger og Oslo.

Mozzarella er hovedproduktet, men den kommer i mange former. Stracciatella er en type som lages ved å forme en «slange» (anaconda) i stedet for kuler av pasta filata-en. Slangen avkjøles og rives deretter opp. Stracciare betyr rett og slett å rive. Den opprevne osten blandes så med fersk fløte.

Burrata lages vanligvis ved å lage en pose av pasta filata som fylles med stracciatella, men Andrea foretrekker å fylle stracciatella og fløte i et «beger» av en mozzarellakule.

Scamorza er mozzarella som røykes en tid avhengig av størrelsen. Siden scamorza har litt forskjellig produksjonteknikk fra annen mozzarella, får den en annen tekstur. Den gir både pizzaen og burgeren en ny smak. Men den kan også brukes kald i salater, og ikke bare med tomater som i caprese.

Selv er Andrea ikke så glad i caprese, så han foretrekker mozzarellaen med bare olje og salt eller god spekeskinke. Og stracciatellaen vil han ha med sesongens jordbær.

Høsten er lavsesong for denne type ost. – Når folk ikke spiser caprese mer, så går etterspørselen ned, sier Andrea. Men pizza går året, for ikke å si døgnet rundt.

Restauranter og pizzeriaer fra Oslo til Bergen utgjør kundemassen, ved siden av noen få spesialbutikker som Jacob’s og Meny CC Vest i Oslo og Matkroken og Meny lokalt.

Denne type håndverksmozzarella er drøyere enn industrielle typer. Du trenger mindre per pizza, rett og slett.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her