Ferdigmat i restauranten?
Det går mot ny rekord i antall overnattingsdøgn på norske hoteller for tiden. Samtidig er det stadig vanskeligere å få folk til å jobbe på hotellene.
Redaksjonen
03 Oktober 2007 - 09:00
Bunnåret var i 2003, men siden den gang har norske hoteller bedret lønnsomheten. Det blir stadig flere kunder og større belegg. Mens det for fire å siden var 60 prosent av hotellene som leverte røde tall, så er det i dag bare 20 prosent.
I følge undersøkelsen Norsk Hotellnæring er bransjens største problem at vi har gode tider i Norge. Det er vanskelig å få tak i arbeidskraft.
- Før manglet vi gjester, nå mangler vi ansatte, heter det i rapporten.
Ferdigmat?
Kokker har allerede i mange år vært mangelvare, og leser man stilling ledig er det nok av jobber å velge mellom. De siste årene har situasjonen blitt stadig verre.
- Situasjonen er så dramatisk at enkelte norske hotellkjeder kan bli tvunget til å produsere maten på en annen måte, sier Terje Tidemann i NHO Reiseliv til dn.no.
Må snu trenden
- Klarer vi ikke å snu denne trenden, kan det hende at hotell- og restaurantbedrifter ikke kan ha et like bredt og hjemmelaget mattilbud som i dag, men må gå over til mat som er laget klart på forhånd og som varmes opp, eller vakuumpakket mat, sier han.
I følge tall fra NHO Næringsliv blir kokkene i yrket sitt i sju år i snitt, før de finner seg noe annet å gjøre.
Ond sirkel
- Vi er på en måte inne i en ond sirkel. En av hovedårsakene til at kokkene slutter er at mellomlederne deres er unge og uerfarne. Og når stadig flere slutter, blir miljøet yngre og yngre på kjøkkenet, sier Tidemann.
Med så stort frafall sier det seg også selv at behovet for nye kokker er enormt. Da er det ikke akkurat ideelt at de unge vil bli alt annet enn kokk når de blir store. Søkningen til videregående opplæring gikk ned hele 21 prosent fra ifjor til i år.
Forsiden akkurat nå