Ferdigmat i restauranten?

Det går mot ny rekord i antall overnattingsdøgn på norske hoteller for tiden. Samtidig er det stadig vanskeligere å få folk til å jobbe på hotellene.
Redaksjonen
03 Oktober 2007 - 09:00

Bunnåret var i 2003, men siden den gang har norske hoteller bedret lønnsomheten. Det blir stadig flere kunder og større belegg. Mens det for fire å siden var 60 prosent av hotellene som leverte røde tall, så er det i dag bare 20 prosent.
 
I følge undersøkelsen Norsk Hotellnæring er bransjens største problem at vi har gode tider i Norge. Det er vanskelig å få tak i arbeidskraft.
 
- Før manglet vi gjester, nå mangler vi ansatte, heter det i rapporten.
 
Ferdigmat?
Kokker har allerede i mange år vært mangelvare, og leser man stilling ledig er det nok av jobber å velge mellom. De siste årene har situasjonen blitt stadig verre.
 
- Situasjonen er så dramatisk at enkelte norske hotellkjeder kan bli tvunget til å produsere maten på en annen måte, sier Terje Tidemann i NHO Reiseliv til dn.no.
 
Må snu trenden
- Klarer vi ikke å snu denne trenden, kan det hende at hotell- og restaurantbedrifter ikke kan ha et like bredt og hjemmelaget mattilbud som i dag, men må gå over til mat som er laget klart på forhånd og som varmes opp, eller vakuumpakket mat, sier han.
 
I følge tall fra NHO Næringsliv blir kokkene i yrket sitt i sju år i snitt, før de finner seg noe annet å gjøre.
 
Ond sirkel
- Vi er på en måte inne i en ond sirkel. En av hovedårsakene til at kokkene slutter er at mellomlederne deres er unge og uerfarne. Og når stadig flere slutter, blir miljøet yngre og yngre på kjøkkenet, sier Tidemann.
 
Med så stort frafall sier det seg også selv at behovet for nye kokker er enormt. Da er det ikke akkurat ideelt at de unge vil bli alt annet enn kokk når de blir store. Søkningen til videregående opplæring gikk ned hele 21 prosent fra ifjor til i år.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre
Ukens drink

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre

Det er kombinasjonen av to typer eplelikør, salvie og sitron som skaper magien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree
+
Tester

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree

Ikke fordi du sparer penger sammenlignet med polprisen, men rett og slett fordi det er en god vin. Julegavetips til det yngre vinpublikum finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos
Ukens kake

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos

Pepperkaker som kanelboller, bare i brødform må bare bli suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre
Ukens drink

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre

Det er kombinasjonen av to typer eplelikør, salvie og sitron som skaper magien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree
+
Tester

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree

Ikke fordi du sparer penger sammenlignet med polprisen, men rett og slett fordi det er en god vin. Julegavetips til det yngre vinpublikum finner du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos
Ukens kake

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos

Pepperkaker som kanelboller, bare i brødform må bare bli suksess.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her