Farlig makt

Fra første juli i år har våre folkevalgte tildelt uforsvarlig mye makt til Sosial- og helsedirektoratet. Ja, så mye makt at jeg er redd det vil gå på rettssikkerheten løs. Fra den datoen kan nevnte direktorat nemlig ilegge bøter til firmaer det mener har
Redaksjonen
04 Juni 2003 - 13:31

Det er liten trøst i at det er det tidligere Rusmiddeldirektoratet som nå har sete i Sosial- og helsedirektoratet. Snarere gir det all mulig grunn til engstelse for hva som nå kommer til å skje. Med vilje og viten sier jeg ikke kan komme til å skje. For det er liten tvil om direktoratet nå vil jakte på saker for å prøve ut grensene. Dessverre er jeg redd det vil føre til en hel rekke med meningløse påstander om lovbrudd.

Jan H. Amundsen
Foto: Eva Brænd

Friskt i minne har vi det påståtte lovbruddet Hansa begikk med sin vørterølreklame. Daværende Rusmiddeldirektorat slo glatt fast at teksten i annonsene var fordekt alkoholreklame og at Hansa heller ikke hadde lov til å vise frem logoen sin. Departementet grep inn og Rusmiddeldirektoratet måtte gå en ny runde, men kom til samme konklusjon selv om det modifiserte seg på et punkt. Annonsene for vørterøl var ulovlig alkoholreklame, slo det fast. Da grep sosialministeren inn og sa at hvis slike annonser var ulovlige, måtte loven endres. Dermed sto Rusmiddeldirektoratet tilbake som noe av det mest latterliggjorte på lang tid.

Hansa ville med det nåværende lovverket garantert blitt ilagt en bot. Og siden Hansa ikke er en liten aktør, tør vi gjette på at botens størrelse ikke ville vært ubetydelig. Vørterøleksempelet er bare ett av mange der direktoratets folk har sett spøkelser ved høylys dag og sendt brev i øst og vest. Selv har vi også mottatt noen av dem med et så absurd innhold at vi nesten burde henge dem på veggen til spott og spe.

Hvis direktoratet nå med bøteblokka i hånda skal vandre ut i det norske samfunnet med like lite sunn fornuft som det til nå har vist, tror jeg vi skal se mange avisoverskrifter der direktoratet figurerer på en lite attraktiv måte sett med deres øyne. Den eneste trøsten jeg kan se er at Markedsrådet er ankeinstans. Det rådet er vant med å behandle saker som er anket inn etter at Forbrukerombudet har sagt sitt. Da handler det generelt om ulovlig markedsføring og det betyr at rådet kan noe om markedsføring og reklame. Hvilket direktoratet ikke kan.

Hvis vi skal gi et råd til direktoratets ledelse er det å sette juristene og andre spøkelsesjegere på et aldri så lite kurs i markedsføring og et påbyggingskurs i vanlig sunn fornuft.

Jan H. Amundsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her