Farlig frue

Fru Lysholm, Arcus' nye akevitt, har ertet på seg lederskribenten i avisen Folket: Vi har vanskelig for å se Fru Lysholm som noe annet enn en hån mot kvinner og barn som gjennom tidene er blitt utsatt for vold og andre overgrep fra alkoholiserte menn, skr
Redaksjonen
28 November 2001 - 13:53

Alle argumenter ser ut til å være gode nok når det gjelder den gode avholdssaken. Vi for vår del har vanskelig for å se at frua skulle representere en trussel i så måte. Generelt fordi akevitt er en så sesongbetonet drikke som det er og spesielt fordi vi har vanskelig for å tro at et nisjeprodukt som dette vil føre til større misbruk blant kvinner.

Kanskje vil forbruket øke i jula, men det tar neppe noen skade av. Og mens vi er inne på akkurat den festen, venter vi bare på utspillet som kommer regelmessig på denne tiden av året. Den berømte julefylla. Der det påstås at flere denger kona og ungene enn på noe annet tidspunkt i løpet av året og som hvert eneste år er like usant. Undersøkelser viser nemlig at de som har store problemer med alkohol faktisk begrenser seg og takler den festen annerledes enn de kanskje gjør ved andre anledninger.

Nå er det ikke på noen måte slik at vi vil bagatellisere at folk misbruker alkohol og gjør skade på andre. Men vi synes det er fullstendig å skyte over mål når en skarve akevitt med et kvinnenavn skal sette avholdssinnet i kok. Vi frykter hva rørsla vil si når den oppdager vinen som bærer Masi? At det vil øke vinforbuket i Norges eneste samebygd. Gammel Oppland har ikke hatt synlig effekt på de kanter av landet der hjemmebrenten fortsatt florer. Det vet vel allerede Folket. Men den farlige HB'en interesserer ikke rørsla like mye som det lovlige forbruket.

Promillegrense i hjemmet er et av flere interessante forslag som i det siste er fremsatt for å hindre oss i å nyte alkohol når barn er til stede. 0,5 var ledig etter at 0,2 ble innført på veien, sa opphavsmannen. Han mente selvfølgelig ikke at det skulle vedtas ved lov men være en frivillig ordning. Barneombudet Trond Waage hang seg om halsen på forslaget og journalisten Simon Flem Devold synes tanken er ualminnelig god: Alle er ikke klar over at det ikke skal så mye alkohol til før foreldrene forandrer seg såpass mye at det blir skremmende for barna. Barna lærer også av foreldrene at vi må ha alkohol for å ha det hyggelig, hevder han.

Hva skal vi andre da si? Går det i det hele tatt an å argumentere mot at barn og alkohol ikke hører sammen og at far og mor deler en flaske rødvin er å gå langt over grensen for hva de bør tillate seg når de små er til stede? En hver som tar til motmæle står i fare for å demonstrere for all verden at barna neglisjeres og at forelderansvaret ikke tas alvorlig.

Tør vi minne om at vin har vært drukket til maten i hundrevis av år i land som ligger syd for oss. Og at generasjon etter generasjon har sett sine foreldre med 0,5 og mer i blodet uten å ta synderlig skade av det. For Syd-Europa er ikke befolket av skadeskutte generasjoner, så langt vi kan se.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 8/2001)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her