Ett år for kebab-maker

Pølsemaker Morten Stang er dømt til ett års ubetinget fengsel i den såkalte kebab-saken.
Redaksjonen
08 Mai 2008 - 10:00

Mannen som kjøpte kjøttet fra Stang fikk fire år i fengsel.
 
- Jeg er delvis fornøyd med dommen. Det at retten i hovedsak tror på meg er godt, sier pølsemaker Morten Stang til NRK.
 
Stort sprik
I tillegg til ett års ubetinget fengsel får Stang inndratt 350 000 kroner.
 
Påtalemyndighetene hadde på forhånd lagt ned påstand om fire års fengsel for pølsemakeren.
 
Den antatte hovedmannen fikk altså fire år i fengsel og må også tåle inndragning av over 1 million kroner. Han mister dessuten retten til å sitte i styrer eller starte nye virksomheter de neste fem årene.
 
Hevdet mye var svinn
I mai i fjor slo 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet til i en aksjon mot firmaene, og en rekke adresser i Østfold, Vestfold, Oslo og Bærum.
 
I alt sju personer i tre bedrifter ble tiltalt for svart salg av 500 tonn kebabkjøtt til en verdi av 85 millioner kroner.
 
Pølsemaker Stang innrømmet i retten hvordan han fikk råvarene fra en bedrift i Vestfold.
 
Deretter solgte han kjøttet videre gjennom Orion kjøttmegling i Oslo, uten å oppgi salget til myndighetene.
 
Ikke menneskeføde
Pølsemakeriet i Østfold skal ha brukt det beste kjøttet til å produsere lovlige varer, men de utnyttet restene, Maskinelt Utbenet Kjøtt (MUK), til å produsere farsekebab.
 
MUK er laget av slintrene som er igjen etter at kjøttet er skåret bort fra kyllingskrotten.

Skal MUK brukes til menneskeføde, krever det grundig varmebehandling for at ikke bakteriene skal florere uhemmet.
 
Kebabkjøttet som ble solgt til flere kebabsteder var ifølge Mattilsynet uegnet som menneskeføde.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen
Dagens rett

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen

En frisk og lettlaget vri på fredagsbiffen er både en god avslutning på en lang arbeidsuke og en start på påsken. Som alltid med forslag til noe godt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her