Ett år for kebab-maker

Pølsemaker Morten Stang er dømt til ett års ubetinget fengsel i den såkalte kebab-saken.
Redaksjonen
08 Mai 2008 - 09:00

Mannen som kjøpte kjøttet fra Stang fikk fire år i fengsel.
 
- Jeg er delvis fornøyd med dommen. Det at retten i hovedsak tror på meg er godt, sier pølsemaker Morten Stang til NRK.
 
Stort sprik
I tillegg til ett års ubetinget fengsel får Stang inndratt 350 000 kroner.
 
Påtalemyndighetene hadde på forhånd lagt ned påstand om fire års fengsel for pølsemakeren.
 
Den antatte hovedmannen fikk altså fire år i fengsel og må også tåle inndragning av over 1 million kroner. Han mister dessuten retten til å sitte i styrer eller starte nye virksomheter de neste fem årene.
 
Hevdet mye var svinn
I mai i fjor slo 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet til i en aksjon mot firmaene, og en rekke adresser i Østfold, Vestfold, Oslo og Bærum.
 
I alt sju personer i tre bedrifter ble tiltalt for svart salg av 500 tonn kebabkjøtt til en verdi av 85 millioner kroner.
 
Pølsemaker Stang innrømmet i retten hvordan han fikk råvarene fra en bedrift i Vestfold.
 
Deretter solgte han kjøttet videre gjennom Orion kjøttmegling i Oslo, uten å oppgi salget til myndighetene.
 
Ikke menneskeføde
Pølsemakeriet i Østfold skal ha brukt det beste kjøttet til å produsere lovlige varer, men de utnyttet restene, Maskinelt Utbenet Kjøtt (MUK), til å produsere farsekebab.
 
MUK er laget av slintrene som er igjen etter at kjøttet er skåret bort fra kyllingskrotten.

Skal MUK brukes til menneskeføde, krever det grundig varmebehandling for at ikke bakteriene skal florere uhemmet.
 
Kebabkjøttet som ble solgt til flere kebabsteder var ifølge Mattilsynet uegnet som menneskeføde.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her