Et statsoverhode verdig

En av Italias største viner er en av mange karakteristika som passer til ukens vin. Men selvsagt er den ikke gratis. Så skulle du ha budsjettrom for en godbit i januar, er den imidlertid absolutt verd sin pris. En flott vin til vilt eller annet rødt kjøtt
Aase E. Jacobsen
09 Januar 2002 - 10:00

Loredan Gasparini Capo di Stato 2007 (33471) som betyr statsoverhode burde med en pris oppunder tre hundre kroner være et sådant verdig, tenker du sikkert. Og våre lokale overhoder, også Bondevik'en, ville garantert blitt salige i blikket hvis de hadde unnet seg disse dråpene. For god er den denne vinen som ble valgt ut til å være en av i alt 100 legendariske viner i boken av samme navn (Schibsted, Kr 348 ISBN 82-516-1823-1).

Det finnes flere versjoner av bakgrunnen for navnet. Den offisielle som produsenten Loredan Gasparini bruker i markedsføringen, er at navnet Capo di Stato refererer til den enda mer legendariske franske presidenten Charles de Gaulle som under en middag i Venezia uttrykte stort velbehag med vinen. Ikke så rart at franskmannen likte den, for dette er nemlig ingen arketypisk italiener siden den er laget av bordeauxdruene cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec og merlot.

I tillegg kommer druene fra 50 år gamle vinstokker fra to forskjellige vinmarker. Ikke nok med det, her er det snakk om bruk av de aller beste råvarene, for av resten av avlingen lages  andre viner som også holder svært høy kvalitet, særlig Venegazzu Della Casa 1998 (14289), fra og med 12. januar er tilgjengelig i Norge i den noe svake 98-årgangen.

Uten tvil er Capo di Stato verd de ekstra kronene, og vel så det. 1997-årgangen var svært vellykket i denne delen av Veneto, som for øvrig de fleste andre steder i Italia. Fargen er tett mørk rød. Duften er intens med preg av syrlige bær som solbær og skogsbær. Dessuten en uttalt animalskhet samt fat, jordsmonn og snev av sedertre. Smaken følger godt opp med deilig syrlighet og fine tanniner. I finishen kommer animalskheten tilbake sammen med mokka og sjokolade. Et supert følge til gode retter med vilt og annet rødt kjøtt.

Familien bak produsenten Loredan Gasparini (selv om de i dag har solgt seg ut) er ingen hvemsomhelst innen italiensk historie. For denne grevefamilien har gitt to doger til Venezia. En doge var altså navnet på de tidligere republikkene Venezia og Genovas overhoder som for øvrig ble valgt på livstid. Og portrettet av den ene, Leonardo, kan besiktiges i National Gallery i London. Den karakteristiske dogehatten er naturlig nok vinhusets logo.

Vinproduksjon har selvsagt vært en del av familiens aktiviteter opp gjennom tidene. Men det var først på femtitallet at grev Piero Loredan satte i gang med druedyrking i større skala. I dag dekker vinmarkene i alt 80 hektar. Jordsmonnet er leirholdig og rikt på mineraler og jern hvilket er med på å forklare kraften i den ferdige vinen.

Allerede i 1590 lovpriste historikeren Bonifacio i sitt verk Treviso-provinsens historie, hvor gode vinene var fra dette området. Og helt spesifikt fra Montello-åssidene hvor vi finner cru'et Venegazzù som omfatter alle Loredan Gasparinis vinmarker.
 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Loredan Gasparini Capo di Stato 2007 (33471) og Venegazzu Della Casa 1998 (14289). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her