Loredan Gasparini Capo di Stato 2007 (33471) som betyr statsoverhode burde med en pris oppunder tre hundre kroner være et sådant verdig, tenker du sikkert. Og våre lokale overhoder, også Bondevik'en, ville garantert blitt salige i blikket hvis de hadde unnet seg disse dråpene. For god er den denne vinen som ble valgt ut til å være en av i alt 100 legendariske viner i boken av samme navn (Schibsted, Kr 348 ISBN 82-516-1823-1).
Det finnes flere versjoner av bakgrunnen for navnet. Den offisielle som produsenten Loredan Gasparini bruker i markedsføringen, er at navnet Capo di Stato refererer til den enda mer legendariske franske presidenten Charles de Gaulle som under en middag i Venezia uttrykte stort velbehag med vinen. Ikke så rart at franskmannen likte den, for dette er nemlig ingen arketypisk italiener siden den er laget av bordeauxdruene cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec og merlot.
I tillegg kommer druene fra 50 år gamle vinstokker fra to forskjellige vinmarker. Ikke nok med det, her er det snakk om bruk av de aller beste råvarene, for av resten av avlingen lages andre viner som også holder svært høy kvalitet, særlig Venegazzu Della Casa 1998 (14289), fra og med 12. januar er tilgjengelig i Norge i den noe svake 98-årgangen.
Uten tvil er Capo di Stato verd de ekstra kronene, og vel så det. 1997-årgangen var svært vellykket i denne delen av Veneto, som for øvrig de fleste andre steder i Italia. Fargen er tett mørk rød. Duften er intens med preg av syrlige bær som solbær og skogsbær. Dessuten en uttalt animalskhet samt fat, jordsmonn og snev av sedertre. Smaken følger godt opp med deilig syrlighet og fine tanniner. I finishen kommer animalskheten tilbake sammen med mokka og sjokolade. Et supert følge til gode retter med vilt og annet rødt kjøtt.
Familien bak produsenten Loredan Gasparini (selv om de i dag har solgt seg ut) er ingen hvemsomhelst innen italiensk historie. For denne grevefamilien har gitt to doger til Venezia. En doge var altså navnet på de tidligere republikkene Venezia og Genovas overhoder som for øvrig ble valgt på livstid. Og portrettet av den ene, Leonardo, kan besiktiges i National Gallery i London. Den karakteristiske dogehatten er naturlig nok vinhusets logo.
Vinproduksjon har selvsagt vært en del av familiens aktiviteter opp gjennom tidene. Men det var først på femtitallet at grev Piero Loredan satte i gang med druedyrking i større skala. I dag dekker vinmarkene i alt 80 hektar. Jordsmonnet er leirholdig og rikt på mineraler og jern hvilket er med på å forklare kraften i den ferdige vinen.