Et moderne kaffeeventyr

Hacienda La Esmeralda i Panama er kanskje den største suksessen i moderne kaffehistorie, og som alle andre historier full av tilfeldigheter.
Redaksjonen
21 Januar 2011 - 09:45

Vår mat- og drikkehistorie er full av både legender, tilfeldigheter og kanskje også uhell som senere viste seg å bli til velsignelse for alle som setter pris på det gode liv. Sauternes kom som resultatet av et soppangrep, for 5000 år siden kom et blad dalende ned fra en busk, traff vann og ble til te, kjipe engelskmenn skulle frakte vin fra Portugal, reduserte vanninnholdet, og vi fikk portvin.

Fra Etiopia
Lignende historier finnes også om kaffe, men den mest spektakulære er faktisk fra nyere tid. Spesialkaffen fra Hacienda la Esmeralda har i løpet av rekordtid etablert seg som verdens mestvinnende kaffe i kvalitetskonkurranser. Den er betalt med de desidert høyeste prisene, og vil du prøve en kopp av den ypperste kvaliteten må du være forberedt på å betale omtrent det samme som for et glass veldig god vin.

Lite ante undertegnede at han i en årrekke både hadde drukket denne kaffen opp til flere ganger. Det visste ikke Price Peterson, eieren av farmen, heller der vi satt ved siden av hverandre i et av styremøtene i Speciality Coffee Association of America i en årrekke på 90-tallet.

Men la oss gå endel århundrer tilbake i tid, til det som betraktes som kaffens arnested: Kaffa i det indre av Etiopia, på grensen til Sudan. Fellesskapet i navnet på drikken kaffe og den forhenværende provinsen er en fonetisk tilfeldighet.

Nord i Kaffa ligger byen og distriktet Geisha. Ny fonetisk tilfeldighet. Ingen vakre japanske selskapsdamer! Der vokste imidlertid en botanisk variant som på grunn av lav avling nærmest ble oversett i noen hundre år. Så fant man ut at varianten var sykdomsresistent og egnet til kryssing, og på 1930-tallet havnet den i Kenya og Tanzania.

Full klaff i Panama
Så, på 90-tallet dukker den altså opp på Price Petersons farm i Panama. Ingen vet hvordan den havnet der. Alle spor slutter i Øst-Afrika. Denne noe underlige planten ble derfor en gang i tiden satt på et høydedrag i farmens ytterkant. Den ble høstet og resultatet blandet med de øvrige botaniske varianter på farmen, som for eksempel typica.

Det er nå tilfeldighetenes store lotterispill slår til for fullt. Det viser seg nå at kombinasjonen geisha, stor høyde over havet, det spesielle jordsmonnet, stabilt sentralamerikansk klima, en god porsjon faglig dyktighet og mye flaks blir som å få sju rette i Lotto flere ganger på rad. Avlingene er små, men smaken spesiell.

Rundt årtusenskiftet startet Cup of Exellence-konkurransene med påfølgende nettauksjoner. Der ville Panama også være med. Men Panama var en bitteliten kaffenasjon. I Europa visste de færreste at det ble dyrket kaffe der. Det ble for smått for CoE, til Price Petersons stor ergrelse. Han lot seg ikke stoppe og organiserte egne konkurranser i Panama og auksjonerte vinnerlottene ved hjelp av SCAA. Han sendte inn prøver fra geishaplantene sine, og vant suverent. Men innrømmet dog "litt til min egen store overraskelse".

Svenske røtter
Juryene var overbegeistret og jurymedlemmer bød over hverandre mot astronomiske høyder i den påfølgende auksjonen. I 2004 ble Esmeralda Special Geisha vinner i Best of Panama, SCAA Cupping Pavilion og Rain Forest Alliance cupping for quality. Dette har gjentatt seg alle de påfølgende årene. Esmeralda Special Geisha henter rekordpriser på auksjoner og blir et "household name" i kaffemedia og et ikon blant kaffeeksperter verden over. Alt på under 5 år.

Peterson lyder kjent. Jo da, det er egentlig svensk. Forfedrene til Price Peterson utvandret fra Sverige, og en av etterkommerne ble sågar sentralbanksjef i USA. Han kunne etter hvert tenke seg en "hytte på landet", så han kjøpte seg et høytliggende landområde i Panama. Driftig som han var startet han kvegdrift mens han slappet av i fluktstolen.

Sønnen overtok og resonnerte slik at kaffe trives jo bra i høyden, som det gjør i nabolandene. Plantemateriale ble skaffet, og kaffe ble dyrket. Price var en dyktig mann på mange felt, og havnet etter en stund i Foreign Relation Board i SCAA og i stolen ved siden av meg. " Did you ever hear about Geisha", spurte han en dag tidlig på 90-tallet.
"Yes, I was just there" var svaret. Om enn i en helt annen forbindelse. Jeg halte fram Mac'en og viste han bildene av treet med de noe avlange bladene, og de noe avlange store fruktene. "Really, we have some, but I do not know how they got there", var svaret og vi lot verden rulle videre en ti års tid.

Rekordpriser
Hacienda Spesial Geisha har forlengst hentet rekordpriser på auksjoner. 103 dollar pr. pund lyder rekorden. Litt avhengig av kursen på auksjonstidspunktet skulle det tilsvare drøyt NOK 1000 pr. kilo ubrent kaffe. Vekttapet ved brenning ligger på drøye 10 prosent, og vanlig påslag skulle sende kiloprisen opp i godt over 2000 pr kilo.

Normalt får du 60 kopper filterkaffe ut av en kilo brent kaffe, så da kan du jo regne selv: Litt i underkant av 40 kroner pr kopp, i kostpris. Og det er det mange nok som er villige til å betale. Og smaken? Blomster og sitrus i kombinasjon med ingefær, mandler, mango og bergamott, og stor syrefriskhet.

I etter kant har Hacienda Esmeralda igjen gått foran og startet sine enge onlineauksjoner. Ikke bare de aller nobleste sorteringene av geisha, men også andre og lavere graderinger, og ikke minst "smaragdgårdens" andre kaffeslag.

Det er dessuten tydelig at suksessen ikke på noen måte har gått hus forbi på bygda i Panama. Det er vondt om jord i høyden, og nylig ble det oppdaget en liten "tjuvplantasje" midt inne i en av Panamas nasjonalparker. Nå tar det fire år før det blir noen avling, men det skal ikke store regneferdigheten til for å forstå at dette kan bli lønnsomt.

Foto: Alf Kramer, Zenon Images

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her