Vår mat- og drikkehistorie er full av både legender, tilfeldigheter og kanskje også uhell som senere viste seg å bli til velsignelse for alle som setter pris på det gode liv. Sauternes kom som resultatet av et soppangrep, for 5000 år siden kom et blad dalende ned fra en busk, traff vann og ble til te, kjipe engelskmenn skulle frakte vin fra Portugal, reduserte vanninnholdet, og vi fikk portvin.
Lite ante undertegnede at han i en årrekke både hadde drukket denne kaffen opp til flere ganger. Det visste ikke Price Peterson, eieren av farmen, heller der vi satt ved siden av hverandre i et av styremøtene i Speciality Coffee Association of America i en årrekke på 90-tallet.
Men la oss gå endel århundrer tilbake i tid, til det som betraktes som kaffens arnested: Kaffa i det indre av Etiopia, på grensen til Sudan. Fellesskapet i navnet på drikken kaffe og den forhenværende provinsen er en fonetisk tilfeldighet.
Nord i Kaffa ligger byen og distriktet Geisha. Ny fonetisk tilfeldighet. Ingen vakre japanske selskapsdamer! Der vokste imidlertid en botanisk variant som på grunn av lav avling nærmest ble oversett i noen hundre år. Så fant man ut at varianten var sykdomsresistent og egnet til kryssing, og på 1930-tallet havnet den i Kenya og Tanzania.
Det er nå tilfeldighetenes store lotterispill slår til for fullt. Det viser seg nå at kombinasjonen geisha, stor høyde over havet, det spesielle jordsmonnet, stabilt sentralamerikansk klima, en god porsjon faglig dyktighet og mye flaks blir som å få sju rette i Lotto flere ganger på rad. Avlingene er små, men smaken spesiell.
Rundt årtusenskiftet startet Cup of Exellence-konkurransene med påfølgende nettauksjoner. Der ville Panama også være med. Men Panama var en bitteliten kaffenasjon. I Europa visste de færreste at det ble dyrket kaffe der. Det ble for smått for CoE, til Price Petersons stor ergrelse. Han lot seg ikke stoppe og organiserte egne konkurranser i Panama og auksjonerte vinnerlottene ved hjelp av SCAA. Han sendte inn prøver fra geishaplantene sine, og vant suverent. Men innrømmet dog "litt til min egen store overraskelse".
Peterson lyder kjent. Jo da, det er egentlig svensk. Forfedrene til Price Peterson utvandret fra Sverige, og en av etterkommerne ble sågar sentralbanksjef i USA. Han kunne etter hvert tenke seg en "hytte på landet", så han kjøpte seg et høytliggende landområde i Panama. Driftig som han var startet han kvegdrift mens han slappet av i fluktstolen.
Normalt får du 60 kopper filterkaffe ut av en kilo brent kaffe, så da kan du jo regne selv: Litt i underkant av 40 kroner pr kopp, i kostpris. Og det er det mange nok som er villige til å betale. Og smaken? Blomster og sitrus i kombinasjon med ingefær, mandler, mango og bergamott, og stor syrefriskhet.
I etter kant har Hacienda Esmeralda igjen gått foran og startet sine enge onlineauksjoner. Ikke bare de aller nobleste sorteringene av geisha, men også andre og lavere graderinger, og ikke minst "smaragdgårdens" andre kaffeslag.
Det er dessuten tydelig at suksessen ikke på noen måte har gått hus forbi på bygda i Panama. Det er vondt om jord i høyden, og nylig ble det oppdaget en liten "tjuvplantasje" midt inne i en av Panamas nasjonalparker. Nå tar det fire år før det blir noen avling, men det skal ikke store regneferdigheten til for å forstå at dette kan bli lønnsomt.
Foto: Alf Kramer, Zenon Images