Ukens vin
Et av polhyllas aller beste kjøp

Et av polhyllas aller beste kjøp

Denne Rioja-vinen holder koken i årgang etter årgang, og prisen er fortsatt «innafor».
Aase E. Jacobsen
16 August 2015 - 14:35
Izadi Reserva er nå å få i den gode 2011-årgangen.

Izadi Reserva 2011 er kjøttfull og god vin med masse frisk bærfrukt, tydelig fatpreg, men så langt unna den litt slitne og søtladne kommersielle riojastilen som fortsatt er populær på andre siden av kjølen (og sikkert blant mange nordmenn på «harrytur»).

Mye eik, men likevel innafor

Den har et veldig godt lagringspotensial, både takket være at produsenten åpenbart har investert i godt druemateriale og omsorgsfull vinmaking. Noen vil kanskje synes den har for uttalt eikepreg, jeg tilhører selv fatskeptikerne.

Les om hva fatlagringen gjør for vinen

Men så lenge det er et rent og godt fatpreg, som harmonerer med vinens øvrige kvaliteter, som her gir seg uttrykk i form av veldig god frukt, er det med på å skille den ut. Ikke bare fra andre riojaviner, men også i et marked hvor stadig flere produsenter vegrer seg for å gi vinen eikepreg.

150 kroner er ellers en veldig god pris for denne rødvinen som har vært å finne i polets spanske basishylle i mange år. Det betyr at den både har mange lojale «følgere» og kanskje heller ikke så mange kvalitetsmessig like sterke konkurrenter i samme prissjikt.

Vinnere og tapere

Vinmonopolets kriterier for at en vin skal beholde hylleplassen har nemlig bare med hvor mye den selger i sitt respektive prissegment, ikke øvrige forhold som bredden i tilbudet fra samme område. Rioja er dessuten på litt vikende front med en nedgang i salget fra 2013 til 2014 på de siste 12 måneder på 4,7 prosent (som riktignok er bedre enn for Spania sett under ett).  

Det er særlig de «store» merkene som får svi. Noen har halvert salget siden 2010. Izadi er en av vinnerne og ligger nå på en sjuendeplass blant de meste solgte riojavinene.

  • Produsent:
    Bod. Izadi
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Rioja
    Pris:
    214.90 kr
    Varenummer:
    4599501
    87 POENG
    Izadi Reserva
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her