Er du trofast mot ditt lokale ølmerke?

Vi nordmenn er trofaste mot lokale øltradisjoner til tross for at utvalget er større enn noensinne. Alle de fire store norske bryggeriene opplever suksess med lokaltilpasset øl. Gjett hvor de drikker mest Nordlendingen og Halling?
Redaksjonen
10 Desember 2001 - 20:52

 - Øl har alltid vært omgitt med mye patriotisme, og mange steder i Norge har innbyggerne nærmest et religiøst forhold til sitt eget brygg. Aass står veldig sterkt lokalt. Drammen er menigheten og alt annet er misjonsmark, sier markedsdirektør Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri i Drammen.

Forsterket engasjement
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen mener den lokale ølpatriotismen er spesielt sterk i Norge.

 - Tidligere hadde hver minste by sitt eget bryggeri. På grunn av kartellavtalen distribuerte bryggeriene etter klare geografiske grenser, og det var med på å forsterke entusiasmen i forhold til eget øl. Dette mønsteret henger fortsatt igjen til tross for at det har vært fri konkurranse i ølmarkedet det siste tiåret, sier Hasselgård.

Blomstersmak i nord
Ringnes, Mack og Hansa har også suksess med mindre og lokaltilpassede ølsorter.

 - Både Dahls pils i Trondeheim og Tous pils i Stavanger er lokalt øl med stor oppslutning på hjemmemarkedet. Begge er markedsledere i sitt område og vi merker stor interesse fra lokalbefolkningen, sier Hilde Hummelvold produktsjef for lokaløl i Ringnes Bryggeri.

I fjor lanserte Mack Ølbryggeri Nordlendingen, et pilsnerøl rettet mot befolkningen i Nordland.

 - Ølet er blitt en suksess i Nordland, men det er også i ferd med å bli mer populært i Troms og Finnmark. Smaksmessig er det tilpasset tidligere øltradisjoner i Nordland, og har derfor en mer blomsteraktig smak enn det vanlige Mack-ølet, sier administrerende direktør Harald Bredrup i Mack ølbryggeri.

Hentet en Halling
Aass Bryggeri har satset bevisst i forhold til ølpatriotismen, og bryggeriet doblet markedsandelene etter lansering av lokalt øl i Grenland og Hallingdal.

 - Vi lurte på hva vi måtte gjøre for å nå Hallingdølene. Så vi hentet ned folk fra distriktet som hjalp oss med å utvikle et nytt øl med forankring i lokale smakstradisjoner. Fra Grenland var det faktisk venneforeningen til det gamle lokale bryggeriet som tok kontakt og ba oss om å starte produksjon etter en gammel oppskrift. Dette er tre- fire år siden, og i dag er begge disse øltypene lokale markedsledere, sier Skogvold.

Etterlengtet comeback
Hansa Borg Bryggerier har også suksess med lokale øltyper.

 - I Østfold har vi gjort en vellykket satsing på Fredrikstadpils og Mossepils. Mossepilsen var borte fra markedet en stund etter at bryggeriet i Moss gikk konkurs. I samarbeid med det gamle bryggeriets venneforening og rettighetsinnehaveren relanserte vi Mossepilsen i sommer, og den har solgt veldig godt i forhold til prognosene, sier viseadministrerende direktør Bjørn Strømsæther i Hansa Borg Bryggerier.

Newswire

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her