Er du trofast mot ditt lokale ølmerke?

Vi nordmenn er trofaste mot lokale øltradisjoner til tross for at utvalget er større enn noensinne. Alle de fire store norske bryggeriene opplever suksess med lokaltilpasset øl. Gjett hvor de drikker mest Nordlendingen og Halling?
Redaksjonen
10 Desember 2001 - 20:52

 - Øl har alltid vært omgitt med mye patriotisme, og mange steder i Norge har innbyggerne nærmest et religiøst forhold til sitt eget brygg. Aass står veldig sterkt lokalt. Drammen er menigheten og alt annet er misjonsmark, sier markedsdirektør Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri i Drammen.

Forsterket engasjement
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen mener den lokale ølpatriotismen er spesielt sterk i Norge.

 - Tidligere hadde hver minste by sitt eget bryggeri. På grunn av kartellavtalen distribuerte bryggeriene etter klare geografiske grenser, og det var med på å forsterke entusiasmen i forhold til eget øl. Dette mønsteret henger fortsatt igjen til tross for at det har vært fri konkurranse i ølmarkedet det siste tiåret, sier Hasselgård.

Blomstersmak i nord
Ringnes, Mack og Hansa har også suksess med mindre og lokaltilpassede ølsorter.

 - Både Dahls pils i Trondeheim og Tous pils i Stavanger er lokalt øl med stor oppslutning på hjemmemarkedet. Begge er markedsledere i sitt område og vi merker stor interesse fra lokalbefolkningen, sier Hilde Hummelvold produktsjef for lokaløl i Ringnes Bryggeri.

I fjor lanserte Mack Ølbryggeri Nordlendingen, et pilsnerøl rettet mot befolkningen i Nordland.

 - Ølet er blitt en suksess i Nordland, men det er også i ferd med å bli mer populært i Troms og Finnmark. Smaksmessig er det tilpasset tidligere øltradisjoner i Nordland, og har derfor en mer blomsteraktig smak enn det vanlige Mack-ølet, sier administrerende direktør Harald Bredrup i Mack ølbryggeri.

Hentet en Halling
Aass Bryggeri har satset bevisst i forhold til ølpatriotismen, og bryggeriet doblet markedsandelene etter lansering av lokalt øl i Grenland og Hallingdal.

 - Vi lurte på hva vi måtte gjøre for å nå Hallingdølene. Så vi hentet ned folk fra distriktet som hjalp oss med å utvikle et nytt øl med forankring i lokale smakstradisjoner. Fra Grenland var det faktisk venneforeningen til det gamle lokale bryggeriet som tok kontakt og ba oss om å starte produksjon etter en gammel oppskrift. Dette er tre- fire år siden, og i dag er begge disse øltypene lokale markedsledere, sier Skogvold.

Etterlengtet comeback
Hansa Borg Bryggerier har også suksess med lokale øltyper.

 - I Østfold har vi gjort en vellykket satsing på Fredrikstadpils og Mossepils. Mossepilsen var borte fra markedet en stund etter at bryggeriet i Moss gikk konkurs. I samarbeid med det gamle bryggeriets venneforening og rettighetsinnehaveren relanserte vi Mossepilsen i sommer, og den har solgt veldig godt i forhold til prognosene, sier viseadministrerende direktør Bjørn Strømsæther i Hansa Borg Bryggerier.

Newswire

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her