Drikke
Er dette verd turen?

Er dette verd turen?

Spesialpolordningen er nå godt inne i sitt tredje år og jeg lurer litt på om den har utspilt sin rolle. I hvert fall gjenstår det noe for å finne rollen.
Aase E. Jacobsen
06 September 2012 - 10:49

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Selv om det er mange gode viner blant spesialpolsatsingen i september, er den ikke så veldig mye mer spennende enn det som allerede er i bestillingsutvalget (BU). Tar du med det som finnes i importørenes spesialimportlister, kommer ordningen helt klart til kort. For både BU-varer og spesialimportvarer kan du sitte trygt foran pc-en eller med ipaden i fanget og fråtse blant.

Ikke lenger gunstige priser

Spesialpolene er det fortsatt bare to av, og de må oppsøkes personlig. På grunn av EU-reglementet om fri konkurranse, kan ikke utvalget på spesialpolutsalgene offentliggjøres på vp.no på lik linje med BU-varene.

Dessuten er prisene ikke lenger veldig gunstige i spesialutvalget. Ofte er de endog høyere. Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 2008 koster kroner 2412,40 for magnum på Vika og kroner 1099,80 for vanlig flaske i 2007-årgang. Forskjellen skyldes selvsagt prisoppgang for den ferskeste årgangen, og at magnum nesten alltid er dyrere enn dobbel pris, men likevel.

Noen viner overføres dessuten fra BU til spesialutvalg, med den konsekvensen at de øker i pris. Hele Terre Nere-sortimentet er nå reservert spesialpol, og det er da også en god grunn for å oppsøke Vika eller Valkendorfsgaten, for disse vinene stråler (som alltid). 

BU er bedre

En fordel med spesialpolene er likevel at du her kan finne helt spesielle viner som kommer i for små kvanta til at noen vil satse på dem gjennom bestillingsutvalget. Altså som et alternativ til spesialimport. Eller viner som aldri ville funnet veien til Norge siden eksportviljen er liten eller ikke-eksisterende hos produsenten, Roddolo er et eksempel på en slik. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor Terre Nere-vinene må være spesialpolprodukter. Kvantaene der er vel ikke så små?

I tillegg dukker det fortsatt opp en og annen vellagret vin – i denne omgangen er det all grunn til å ta av hatten for Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 1999, ikke billig, den koster sine 1296 kroner – men du verden for en vin.

Køene kommer ikke til å bli lange førstkommende torsdag, men det gjør de definitivt neste gang, når Bordeaux er tema. Etter mitt skjønn burde spesialpolene konsentrere seg i mye større grad om å plukke opp vellagret vin fra klassiske områder og vin i svært begrensete kvanta – da er det verdt den ekstra (tidlige) turen. Alt det andre kan vi jo like godt kjøpe i BU – og da blir det flere glade vinkunder over hele landet – ikke bare i Oslo og Bergen.

Hvitvin, Italia - Sicilia

Hvitvin, Italia - Trentino-Alto Adige

Rødvin, Italia - Piemonte

Rødvin, Italia - Sicilia

Rødvin, Italia - Øvrig italiensk

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her