«Dette kan ikke stemme. Er det noen som fleiper med oss?» Dette spørsmålet stilte dommerne i en prestisjefylt vinkonkurranse i London i 1995. Blant flere hundre viner fra hele verden som deltok i konkurransen, var det en vin fra den ukjente canadiske provinsen Okanagan som vant. Sjokket har lagt seg. I stedet har vinverdenen for alvor fått øynene opp for Okanagan. Den er nemlig ett av verdens aller nordligste vinproduserende områder og ifølge ekspertene er druematerialet i verdensklasse.
Her finnes allerede en vinproduksjon av høy kvalitet innen alt fra musserende viner laget med klassisk metode til kraftige syrah-er.
Wine Spectator har utpekt Okanagan til «Napa Valley North» og mener at Okanagan er et av verdens aller mest spennende vinområder akkurat nå. En perle som alle vininteresserte bør følge med på i årene framover.
Du kjører gjennom vinområdet på bare et par timer og utenfor bilvinduet avløser den ene spektakulære panoramautsikten etter den andre. Okanagan er en vidunderlig kombinasjon av grønne vinmarker, høye fjell og isblå innsjøer. Et område som først og fremst lever av turisme på grunn av den storslåtte naturen, men som nå har fått enda et solid ben å stå på.
Valget av druesorter skifter etter hvert som du kjører gjennom området. Det kjølige klimaet i
Her finner du Okanagan Valley
Vindruer har vært dyrket i den canadiske provinsen British Columbia siden midten av 1800-tallet, men vinproduksjonen skjøt fart først i forbindelse med forbedret druemateriale og ny teknologi mot slutten av 1980-tallet.
Rent geografisk befinner Okanagan seg noen mil fra grensen mellom British Columbia og amerikanske Washington, og 400 og 500 km fra Vancouver og Seattle respektive. Området ligger ved foten av Columbia Mountains og dermed Rocky Mountains nordligste spiss.
Klimaet er kontinentalt med temperaturer som kan nå opp mot 40 grader, men stort sett holder de seg på 30-tallet i sommermånedene. Vintrene er ganske kalde, men årlig nedbør er likevel på knappe 300 mm.
Langs Highway 97 fra grensen mot USA og opp til Vernon finnes nå et hundretalls vinprodusenter. Mer enn 90 prosent av provinsens rundt 4000 hektar ligger her.
Store temperaturforskjeller
Vinområdet er fortsatt bare i «ungdommen» og i sterk utvikling. Foruten «burgunddruer» dyrkes også riesling, pint blanc og gewürztraminer. Sågar merlot har gitt gode viner her. Siden regn er sjeldent, utsettes ikke druene for sykdommer på samme måte som i andre «kjølig klima-områder».
Og siden regionens innsjøer ikke er så store, erstattes den høye dagtemperaturen av lave nattemperaturer hvilket skaper den for Okanagan så typiske friske syren.
Innlandsklimaet gir varme somre med svale netter, og innsjøene som dekker dalbunnen jevner altså ut ytterlighetene i klimaet. I vekstsesongen regner det omtrent ikke siden fjellene mot vest beskytter. Jordsmonnet i dalen er mangefasettert og gir vinene en interessant duft og smaksprofil med kompleksitet. Innlandsisen har påvirket jordsmonnet på en spennende måte.
Mer sol enn sunny California
I sør ved Osoyoos starter det som kalles The Golden Mile, som strekker seg ca to mil nordover til den lille byen Oliver. Her er det gode forhold for røde viner av syrah og «bordeauxdruer». På vestsiden, The Golden Mile Bench, er det grusjord over avleiringer etter innlandsisen. På østsiden, også kalt The Black Sage Bench, er det langt mer sand i jordsmonnet og en nærmest optimal soleksponering.
Nord for Oliver smalner dalen enda mer med bratte klippeformasjoner som vender ned mot elven i dalbunnen. Ved byen Penticton utvides dalen på ny og skaper plass for Okanagan Lake. Her finnes avleiringsjorden etter isbreen høyt opp i skråningene. Druesortene forandrer seg til chardonnay, sauvignon blanc, gewürztraminer, pinot gris og pinot noir.
Innsjøen beskytter mot frost og jevner ut variasjonene i temperatur, men det er helt klart kjøligere enn lengre sør. Middeltemperaturen i sesongen kan være fire grader lavere her enn i Osoyoos som faktisk er klassifisert som ørken med gjennomsnittstemperaturer over 35 grader.
Beliggenheten så langt mot nord gjør at Okanagan i sommermånedene har to timer mer sol per døgn enn Napa Valley.
nord er gunstig for dyrking av riesling, sauvignon blancog pinot-druene mens det dyrkes mer røde druer som cabernet sauvignon, merlot og syrah i den sørlige delen av dalen. Her er temperaturene høyere samtidig som jordsmonnet er mer sandholdig.
Selv om Okanagans første vinstokker kom i jorden allerede i 1850-årene, var det på 1990-tallet at de første moderne vinene herfra kom på markedet. I dag finnes rundt 100 produsenter som deler 4000 hektar. Noen små og noen middels store, men få virkelige store, sett med amerikanske øyne.
Mission Hill Winery
Mission Hill er med sine drøyt 400 hektar den største vingården i Okanagan og ifølge mange den beste. Gården ligger på den vestre siden av Okanagan Valley og på nøyaktig samme breddegrad som Champagne. Det var faktisk Mission Hill som stod bak vinnervinen i blindsmakingen i London, nemlig en Reserve Barrel Select Chardonnay 1992.
-Konkurranseledelsen kunne ikke forstå at det var mulig. Derfor måtte blindsmakingen gjøres en gang til siden ingen av smakerne noensinne hadde hørt om Okanagan Valley, forteller Antony von Mandle, vinimportør og innehaver av Mission Hill.
Med Mission Hill har von Mandle skapt et monument for sanselig nytelse bestående av arkitektur, kunst, vin og smaksopplevelser. Her finnes det et tolv etasjers høyt klokketårn som rommer fire kirkeklokker i bronse, spesialimportert fra Frankrike, saler fylt med Chagall-kunst og et flygel som ofte brukes av Barbara Streisand, hun er både en venn og hyppig gjest.
Selve hjertet av Mission Hill er imidlertid og ikke uventet vinkjelleren som rommer 800 eikefat. Her får du en nærmest sakral følelse. Kjelleren er nemlig sprengt ut av vulkanstein og veggene består dermed av størknet lave. Veggene prydes av rekke på rekke med eikefat, deriblant noen amforaer fra romertiden.
Kjellerens eneste naturlige lyskilde er et lite vindu i taket som fra utsiden ser ut som et øye festet i jorden. Det latinske navnet for øye er oculus, og Oculus er også navnet på Mission Hills signaturvin. Smaksopplevelsene er som alt annet på Mission Hill, storslagne, spesielt er deres icewine berømt.
Mission Hill Winery
1730 Mission Hill Rd,
West Kelowna, BC V4T 2E4,
www.missionhillwinery.com
Summerhill Winery
Økologisk framstilte viner og en fire etasjers høy pyramide som er en tro kopi av Cheops. Hva har disse forholdene til felles? Det enkle svaret er den tidligere eiendomsmegleren Stephen Cipes som lenge jobbet i New York med eiendomsutvikling. Da han forlot Manhattan for å satse på vinframstilling hadde han tjent en formue på boligmarkedet. Etter nitide studier kom han fram til at Kelowna i den nordre delen av Okanagan Valley hadde perfekte forutsetninger for å dyrke de små og smaksintense druene som danner basis for topp kvalitet musserende viner hvilket er hans lidenskap. Han begynte å sette drømmen sin ut i livet i 1991 ved å ta over en 40 hektar stor vingård. Eiendommen sør for Kelowna ligger langs en åsrygg som over tid ble dannet av avleiringer fra innlandsisen.
Så fulgte en shoppingtur til Frankrike hvor han skaffet seg chardonnay- og pinot noirstiklinger. Vingården ble deretter fullstendig bygget om med 100 prosent miljøvennlig materiale. Summerhill er i dag Canadas største sertifiserte økologiske vingård og den mest populære destinasjonen med 1800 besøkende daglig.
- Naturen taler for seg selv, sier Stephen Cipes som ble forskrekket av all bruken av sprøytemidler og andre plantevernmidler innen konvensjonell druedyrking. Siden starten har Summerhills motto vært å følge naturen og unngå både inngrep og tilsetninger.
Men hvilken funksjon fyller nå denne pyramiden som er en fullskala kopi av den originale Cheops? Jo, Stephen Cipes og hans vinmaker Erik von Krosigh tror på «pyramidekraft». De mener at vinen påvirkes positivt og får en mer intens karakter om den lagres inni pyramiden. Den er for øvrig posisjonert i eksakt samme himmelretning som originalen. Den er bygget av rene naturmaterialer og har ikke innlagt strøm.
Erik von Krosigh forteller om blindtester av pyramidelagret vin kontra vanlig lagret vin og ifølge ham foretrekker ni av 10 pyramidevinen.
Pyramidekraft eller ei, at Summerhills viner holder verdensklasse er det ingen tvil om. I 2000 fikk vinen Cipes Gabriel Brut 1991, som er oppkalt etter Stephens førstefødte sønn, gullmedaljen i konkurransen Chardonnay du Monde. Denne musserende vinen konkurrerte ut viner fra 38 andre land, deriblant Frankrike. Det fikk Erik von Krosigh til stolt å konstatere at «vi vant over Champagne på hjemmebane».
Summerhill har musserende vin som sin spesialitet og lager i alt fem ulike cuvéer. Alle framstilles i henhold til klassisk metode med angregangsgjæring i flasken. En spesiell detalj i denne sammenheng er at vinmakeren bruker ugjæret most fra sin icewine av druen zweigelt som dosage.
Summerhill Pyramid Winery
4870 Chute Lake Road
Kelowna, BC Canada V1W 4M3
www.summerhill.bc.ca
Foxtrot Vineyards
Generelt anses de hvite Okanagan-vinene å være bedre enn de røde. Chardonnay, chenin blanc, pinot blanc og pinot gris får høye skår av vinkjennerne. Blant de røde vinene er det særlig pinot noir og merlot som trekkes fram, selv om mange mener det er et stykke til de når den virkelige kvalitetstoppen.
Unntaket er den svenskeide vingården Foxtrot som på kort tid er blitt et synonym med pinot noir av beste sort.
Den svenske ingeniøren Torsten Allander bestemte seg, etter en lang og suksessrik karriere, for å erstatte sifre og tabeller med terroir. I 2002 kjøpte han og hans kone Kicki vingården Foxtrot i hjertet av Okanagan. I dag er hele familien Allander engasjert i driften av vingården. Sønnen Gustav som har tatt ønologutdannelse ved universitetet i Okanagan, er familiens vinmaker og den økonomiutdannete datteren Anna-Marie holder styr på det forretningsmessige.
Foxtrots vinmarker ligger utrolig vakkert til på en skråning ned mot Okanagan Lake. Innsjøen hjelper til å jevne ut temperaturforskjellene mellom natt og dag, som er ganske så store her.
Ettersom det ikke finnes skadedyr i Okanagan, takket være det tørre klimaet, kan vinbøndene uten risiko velge økologiske framstillingsmetoder, uten bruk av kjemi eller kunstgjødsel.
Det eneste «skadedyret» er i så fall bjørn. Den lokale bjørnestammen har nemlig også fått smaken på pinot noir-druen og kan forårsake betydelige skader i vinmarkene. Torsten forteller at det har vært en rekke tilfeller av tjuvaktige bjørner. Dette har forresten vært en av inspirasjonskildene til Foxtrots fantasifulle etiketter. De viser nemlig en bjørn som byr opp til dans. På baksiden står følgende å lese: «Kan ikke synge. Kan ikke opptre. En anelse tynnhåret. Danser litt.»
Foxtrots vinmarker ble plantet allerede i 1994 av en pensjonert professor i skogbruk. Han hadde gjort grundige studier av både jordsmonn og klima før han kom fram til at pinot noir, og særlig klonen 115, var den som passet aller best. Torsten fulgte rådene fra sin forgjenger og derfor har pinot noir vært hovedfokus. Siden han ikke hadde noen kunnskap om vindruedyrking eller vinframstilling, tok han kontakt med de fremste produsenter av pinot noir, deriblant Domaine de la Romanée-Conti i Burgund, Frankrike, før han tok de endelige beslutningene.
Den første vinen var 2004-årgangen og den ble produsert i et antall av 4680 flasker. Allerede da og særlig med de påfølgende årgangene, forstod Allander-familien at de satt på en gullgruve. I 2006 besluttet de å bygge en egen vinkjeller for ytterligere å kunne øke kvaliteten på vinene. Siden den gang er porteføljen utvidet med nok en pinot noir og fra 2008 lager de også en chardonnay.
I 2010 lanserte Gustav og hans kone Nadine som også jobber som vinmaker, en ny serie under navnet Wapiti Cellars, i første omgang med en pinot noir rosé. Ekspansjonen til tross er det fortsatt snakk om småskala og hands-on-winemaking for alt de driver med. Dette detaljfokuset bidrar formodentlig til å gi Foxtrot en kultstatus. Deres terroirorienterte viner hører i dag hjemme blant Nordamerikas mest ettertraktete.
Toppcuvéen, Foxtrot Vineyard Pinot Noir 2012, byr på elegant duft og kropp. Den er forsiktig rødbærfruktig og med god syre. Kvaliteten er så høy at den godt kan hevde seg mot en grand cru fra Burgund. Foxtrots motto er derfor rett og slett for beskjedent: vinene deres ikke bare danser, de svever.
Foxtrot Vineyards
1201 Gawne Road,
Naramata, BC, Canada, V0H 1N0