Englevin fra paradis

Det har overhodet ikke noe med en viss prinsesse å gjøre, men disse gode hvitvinskjøpene kommer faktisk fra Paradis-dalen.
Aase E. Jacobsen
26 Mai 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Den for de aller fleste ukjente Paradis-dalen ligger i det sørfranske vinområdet Corbières og kjennetegnes av et jordsmonn som er ypperlig for hvitvin. Nemlig skifer og kalkstein. Det sikrer både god modning og syrebalanse i druene, samt ikke minst en flott mineralkarakter. Avstanden til Middelhavet er bare 20 kilometer, og høyden over havet ligger på 110 m og oppover, men det kuperte landskapet og nærheten til prepyrénéene sørger for god ventilasjon, og stor forskjell mellom dag- og nattemperatur. Ideelt for hvitvinsdruer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringspotensial
Det er ikke mange viner i dette prissjiktet som bør luftes, for å vise frem mer av sine iboende kvaliteter. Men det bør i hvert fall Cascastel 2008 (80273) som er en veldig konsentrert hvitvin med påtakelig mineralpreg. Etter to døgn i åpen flaske er den enda bedre, hvilket vitner om en virkelig god vin. Den er noe fastere i fisken enn forrige årgang og med større potensial for lagring. Selv har jeg ingen erfaring med å legge hvitviner herfra i kjelleren, til det er de for sjeldsynte i Norge.

Eksportsuksess
Men selv "lillebror" Terre des Anges 2009 (80274), den er "bare" en Vin de Pays, har mye karakter, om enn i en noe fruktigere og mer tilgjengelig stil. Druemiksen er også forskjellig. Mens den AOC-vinen er en blanding av macabeu og grenache blanc, har "englevinen" sistnevnte som hoveddrue med tillegg av grenache gris.

Bak vinene står et kooperativ med det selvsikre navnet Les Maîtres Vignerons de Cascastel. Selvsikkerheten har sin bakgrunn i en satsing på kvalitet som har gitt resultater. Derfor kalles kooperativsledelsen for "amerikanerne" på folkemunne. Cascastel er en bitteliten landsby. Av de 200 innbyggerne er de fleste involvert i vin, og en tredel av kommunens areal er dekket av vinmarker. I det hele tatt en veldig typisk representant for det moderne Languedocs innland hvor smaken på suksess på eksportmarkedene har ført mye godt med seg - og uten at det har gitt seg utslag i økte priser.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser
Dagens rett

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser

Enkelt, velsmakende og kjernesunt er stikkordene for dagens supre oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her