Englevin fra paradis

Det har overhodet ikke noe med en viss prinsesse å gjøre, men disse gode hvitvinskjøpene kommer faktisk fra Paradis-dalen.
Aase E. Jacobsen
26 Mai 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Den for de aller fleste ukjente Paradis-dalen ligger i det sørfranske vinområdet Corbières og kjennetegnes av et jordsmonn som er ypperlig for hvitvin. Nemlig skifer og kalkstein. Det sikrer både god modning og syrebalanse i druene, samt ikke minst en flott mineralkarakter. Avstanden til Middelhavet er bare 20 kilometer, og høyden over havet ligger på 110 m og oppover, men det kuperte landskapet og nærheten til prepyrénéene sørger for god ventilasjon, og stor forskjell mellom dag- og nattemperatur. Ideelt for hvitvinsdruer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringspotensial
Det er ikke mange viner i dette prissjiktet som bør luftes, for å vise frem mer av sine iboende kvaliteter. Men det bør i hvert fall Cascastel 2008 (80273) som er en veldig konsentrert hvitvin med påtakelig mineralpreg. Etter to døgn i åpen flaske er den enda bedre, hvilket vitner om en virkelig god vin. Den er noe fastere i fisken enn forrige årgang og med større potensial for lagring. Selv har jeg ingen erfaring med å legge hvitviner herfra i kjelleren, til det er de for sjeldsynte i Norge.

Eksportsuksess
Men selv "lillebror" Terre des Anges 2009 (80274), den er "bare" en Vin de Pays, har mye karakter, om enn i en noe fruktigere og mer tilgjengelig stil. Druemiksen er også forskjellig. Mens den AOC-vinen er en blanding av macabeu og grenache blanc, har "englevinen" sistnevnte som hoveddrue med tillegg av grenache gris.

Bak vinene står et kooperativ med det selvsikre navnet Les Maîtres Vignerons de Cascastel. Selvsikkerheten har sin bakgrunn i en satsing på kvalitet som har gitt resultater. Derfor kalles kooperativsledelsen for "amerikanerne" på folkemunne. Cascastel er en bitteliten landsby. Av de 200 innbyggerne er de fleste involvert i vin, og en tredel av kommunens areal er dekket av vinmarker. I det hele tatt en veldig typisk representant for det moderne Languedocs innland hvor smaken på suksess på eksportmarkedene har ført mye godt med seg - og uten at det har gitt seg utslag i økte priser.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her