En uspansk en

Spania er ikke det første som renner oss i hu når vi har ukens vin i glasset. For denne vinen har ikke de klassiske spanske aromaene, og er heller en mellomting mellom den gamle vinverden og den nye rent stilmessig.
Redaksjonen
13 Desember 2000 - 23:18

Også druemiksen gjør ukens vin uspansk, Torres Atrium Merlot 1999 til kr 122,30 (varenr 40331, bestillingsutvalg) er altså en ren merlot som byr på søt og intens duft av røde og mørke bær, noe kirsebær, litt fat og jord. I munnen er den rund og saftig, stor intensitet i bærfrukten, god sødme, bløte tanniner og bra stoffrikhet. Selv om den gir signaler om varmt klima, er den likevel ganske elegant. Deilig å drikke som den er, men også super til mat som kraftige pølser (chorizo, bratwurst eller vossakorv), kalkun eller retter av svinekjøtt.

Vinen har betegnelsen Catalonia som er et videre begrep enn Penedés. Fordelen for produsenten av denne som er velkjente Torres, ofte kalt kongen av Catalonia, er at druene kan hentes fra hele regionen. Et område som har underskudd på røde druer siden tre firedeler er hvite druer beregnet på cavaproduksjon. En posisjon som firmaet har hatt gjennom en hel generasjon. Ikke bare på grunn av størrelsen, 1600 hektar vinmarker er betydelig i alle fall i Europa, men også på grunn av det store engasjement i alt fra forskning til miljøvern. Det finnes vel knapt den drue som ikke dyrkes i Torres'' enorme eksperimentvinmark. Særlig får Torres honnør for å finne frem til gamle og nesten glemte varianter. Som innimellom kommer som en ny vin. Sist ut er enkeltvinmarksvinen Grans Muralles som er laget av sortene samso (cinsault), garro (unik for Catalonia), monastrell (mourvèdre) og cariñena, en show vin med mye av alt, og noe for høy alkohol, men som går sin seiersgang verden rundt, foreløpig ikke i Norge ennå. Et lite parti på 24 flasker (faktisk var dette importørens kvote) var inne i Horeca-markedet i oktober. Det vil nok gå sin tid inntill vi ser denne vinen allment tilgjengelig. Prisleiet er rundt kr 400 pr flaske.

Vi synes Torres gjør seg best i det mindre pompøse hjørnet. Husets Gran Coronas Mas La Plana Reserva kr 224,70 (nå 1995, varenr. 2828, basisutvalg) er utrolig bra til prisen hvis den sammenlignes med eksempelvis Bordeaux-viner som den gjorde med 1970-versjonen da den vant den legendariske seieren over Ch. Latour i 1979. Laurbær huset fortsatt hviler på. Litt lenger ned på kompleksitetsskalaen finner vi Gran Coronas Reserva 1996 som er en svært god vin av cabernet sauvignon i sitt prissjikt, til kr 129,70 (varenr. 1777, basisutvalg).

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her