Drikke
En drink som sparker fra

En drink som sparker fra

En klassisk dry martini er alltid passende, også som oppkjøring før helgens VM-kamper.
27 Juni 2014 - 13:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

At dry martini også er et yndet følge til sjømat, er kanskje mindre kjent. Utgaven med en østers oppi blir kanskje litt vel vågal for de fleste, det samme med salige Hroar Deges Aquatini, som ble skapt for snart fem ti år siden. Den er en miks av Simers Taffel og en dash Noilly Prat, servert i et martiniglass garnert med en akevittmarinert reke med hode!

Gjør som Gatsby

Jeg foreslår heller å servere sjømaten ved siden av og mikse en überklassisk utgave av dry martini. Akkurat som i filmen The Great Gatsby.

Så hvem var egentlig den første til å mikse drinken som for alltid er knyttet til James Bond? Det finnes hele fire ulike teorier. En er at den ble laget av «professor» Jerry Thomas, en av verdens mest anerkjente bartendere gjennom historien. Hans cocktailmanual «The Bar-Tenders Guide» fra 1887 inneholder Martinez cocktail som Thomas hevder å ha oppfunnet da han jobbet på San Fransisco Occidental Hotel.

Se våre andre oppskrifter på dry martini

Men det finnes noen problemer med historien – denne utgaven av boken ble utgitt to år etter Thomas sin død. Og Martinez er mer en fjern slektning med mye søt vermut (ikke tørr), bitters, sitron og maraschinolikør, så teorien virker usannsynlig.

Også Rockefellers favoritt

Mange som tror på Martinez-versjonen tar den også lengre. De hevder at drinken ble oppfunnet i byen Martinez, California, hvor en prosjektleder hadde funnet gull og skulle feire med en passende drink for anledningen.

Noen mener at navnet Martini stammer fra Martini & Rossi, den mest kjente vermutprodusenten av alle.

Slik blir hvitvin til vermut

Siste teori er at den ble laget første gang ved Knickerbocker Hotel i New York tidlig på 1900-tallet. Bartenderen var Martini di Arma di Taggia som brukte London dry gin, Noilly Prat vermut og orange bitters. Dette ble John. D Rockefellers favorittdrink. Umulig å vite om dette var den første virkelig tørre martini, men sannsynligheten er stor.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender . Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Dry martini

Dry martini

Fremgangsmåte

En dry martini skal røres, ikke shakes. Uansett hvor mye det hevdes det motsatte av dry martini-ambassadør nummer én, James Bond.

Avkjøl et martini- eller coupetteglass. Hell ingrediensene i et røreglass med isbiter. Hell over i det avkjølte glasset. Pynt med en sitrontwist.

Tips:
– Bytt ut gin med ulagret akevitt, gjerne Simers Taffel – fantastisk for sommeren.

– Orange Bitters er veldig viktig for å løfte smaken et par hakk.

– Dersom du ønsker en tørrere vermut, bruk Carpano eller Dolin Dry Vermouth.

– Glasset kan godt kjøles ned i fryseren. Det er ekstra lurt på varme dager.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her