Libanesisk vin har tatt fullstendig av i Norge, og ikke uten grunn. Dette er viner som viser eksepsjonell kvalitet langt utover prisen vi betaler for dem. De er lagringsdyktige, men kan også nytes umiddelbart.
Lokalisert i den sørvestre del av Beeka Valley produserer Chateau Kefraya sine edle viner. Med et slott bygget 1946 som like gjerne kunne vært hentet fra et romersk maleri, og med første vinstokk plantet i 1951 starter realiseringen av en drøm og en visjon for grunnlegger Michel de Bustros. Men det har vært en dramatisk reise til det vinhuset det er i dag. Den libanesiske borgerkrigen startet i 1975 og Kefraya ble okkupert av de stridende partene i 1982, bare tre år etter å ha produsert sin aller første vin. Under en periode var til og med vinmakeren bortført, og likevel overlevde både slottet og vinmarkene den libanesiske borgerkrigen. Og det skal vi være glade for!
Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.
Se rabatten lenger ned på siden.
I dag er gjennomsnittsalderen på stokkene 30 år og produksjonen er helt nede på 35 hektoliter per areal. Dette resulterer i uttrykksfulle viner med god lagringsdyktighet. Vinplantene er omringet av pyracanthas, sypresser, eik, cedar og annen yrende fauna.
Eller som Michel sier:
«A wine-grower who loves his vines visits them, talks to them and touches them. The vine feels it and responds positively. There is certainly a communication between man and the fauna. Then, why not between man and the flora?»
Ch. Kefraya kan være stolte av å være familieeid og være den eneste produsenten i området som bare bruker egne druer. Vinhuset er franskinfluert og det er også derfor det er de franske druene syra, cabernet sauvignon, mourvedre og carignan som dominerer. Disse gir et komplekst smaksbilde av mørke frukter som er både sødmefulle og syrlige på én og samme gang. Svært anvendelige viner er dermed det du får oppleve med Kefraya.
Til tross for sin uheldige historie, særlig i nyere tid, har libaneserne klart å bevare sin lange vintradisjon. Det er funnet bevis på vinmaking her allerede 7000 år f.Kr. Det også er her det blir påstått at Vitis Vinfera ble temmet, druesorten som er opphavet til druetypene i Europa i dag.
Denne kvelden vil du altså få smake historie. Her vil du få muligheten til å oppleve hvordan de ferskere årgangene som er tilgjengelig for deg i dag, vil smake om du legger dem i kjelleren for å nyte dem om noen år. Sammen med Nedre Foss Gård og deres dyktige kjøkkensjef Erlend Sviland er det blitt laget en unik meny som komplimenterer disse vinene på aller beste måte, og sikrer oss en minneverdig og lærerik kveld.