Matkurs og vinkurs

Winemakers dinner 12. oktober i Oslo

Winemakers Dinner: Smak fantastisk lagringsdyktige viner fra det historiske vinlandet Libanon på Nedre Foss Gård

Winemakers Dinner: Smak fantastisk lagringsdyktige viner fra det historiske vinlandet Libanon på Nedre Foss Gård

Opplev en Chateau Kefraya, en perle av en produsent fra ett av de lengst dokumenterte vinproduserende landene i Europa. På Nedre Foss har de komponert en velsmakende 5-retter spesielt tilpasset kefrayas viner og du er sikret en gledelig helaften
01 Juli 2021 - 08:00

Libanesisk vin har tatt fullstendig av i Norge, og ikke uten grunn. Dette er viner som viser eksepsjonell kvalitet langt utover prisen vi betaler for dem. De er lagringsdyktige, men kan også nytes umiddelbart.

vineyard blooming.jpg [2.96 MB]
En av Kefrayas vinmarker

Lokalisert i den sørvestre del av Beeka Valley produserer Chateau Kefraya sine edle viner. Med et slott bygget 1946 som like gjerne kunne vært hentet fra et romersk maleri, og med første vinstokk plantet i 1951 starter realiseringen av en drøm og en visjon for grunnlegger Michel de Bustros. Men det har vært en dramatisk reise til det vinhuset det er i dag. Den libanesiske borgerkrigen startet i 1975 og Kefraya ble okkupert av de stridende partene i 1982, bare tre år etter å ha produsert sin aller første vin. Under en periode var til og med vinmakeren bortført, og likevel overlevde både slottet og vinmarkene den libanesiske borgerkrigen. Og det skal vi være glade for!

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.



I dag er gjennomsnittsalderen på stokkene 30 år og produksjonen er helt nede på 35 hektoliter per areal. Dette resulterer i uttrykksfulle viner med god lagringsdyktighet. Vinplantene er omringet av pyracanthas, sypresser, eik, cedar og annen yrende fauna.

Eller som Michel sier:

vineyard 4.jpg [302.83 KB]«A wine-grower who loves his vines visits them, talks to them and touches them. The vine feels it and responds positively. There is certainly a communication between man and the fauna. Then, why not between man and the flora?»

Ch. Kefraya kan være stolte av å være familieeid og være den eneste produsenten i området som bare bruker egne druer. Vinhuset er franskinfluert og det er også derfor det er de franske druene syra, cabernet sauvignon, mourvedre og carignan som dominerer. Disse gir et komplekst smaksbilde av mørke frukter som er både sødmefulle og syrlige på én og samme gang. Svært anvendelige viner er dermed det du får oppleve med Kefraya.

Til tross for sin uheldige historie, særlig i nyere tid, har libaneserne klart å bevare sin lange vintradisjon. Det er funnet bevis på vinmaking her allerede 7000 år f.Kr. Det også er her det blir påstått at Vitis Vinfera ble temmet, druesorten som er opphavet til druetypene i Europa i dag.chai 3.JPG [815.59 KB]

Denne kvelden vil du altså få smake historie. Her vil du få muligheten til å oppleve hvordan de ferskere årgangene som er tilgjengelig for deg i dag, vil smake om du legger dem i kjelleren for å nyte dem om noen år. Sammen med Nedre Foss Gård og deres dyktige kjøkkensjef Erlend Sviland er det blitt laget en unik meny som komplimenterer disse vinene på aller beste måte, og sikrer oss en minneverdig og lærerik kveld.

Meny nedre foss X Kefraya.jpg [58.63 KB]
Kveldens meny. Endringer kan forekomme
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her