Brennevin
Elefantfavoritten

Elefantfavoritten

I det vidåpne, varme afrikanske landskapet vokser et myteomspunnet tre som er elsket av elefanter. Treets frukter er grunnlaget for en kremlikør som nytes verden over - Amarula.
Redaksjonen
27 Januar 2012 - 13:39

Amarula lages av fruktene på marulatreet. Treet vokser i varme og frostfrie områder av Afrika, blant annet i Sør-Afrika.

I løpet av februar/mars - på høyden av den sørafrikanske sommeren - skifter den olivengrønne marulafrukten farge til lys gul. Den intense tropiske duften av den modnende fukten sprer seg med den varme sommerbrisen og lokker til seg dyr fra fjern og nær.

Spesielt elefanter er glade i marulafrukten; de kan vandre i dagevis for å kunne fråtse i frukten. Av den grunn er marulatreet også kjent som elefanttreet, og derfor er det en elefant på Amarula-flaskens etikett. Amarula har dessuten tatt initiativ til et såkalt Amarula Elephant Research Program med base på Kwa-Zulu Natal-universitetet.

For å få tak i fruktene som vokser på de øverste grenene stanger elefantene den kraftige pannen i treet slik at de modne fruktene faller ned. Godt modne marulafrukter faller til bakken av seg selv og starter å gjære i heten fra den afrikanske sola, men det resultat at fruktene får et svakt alkoholinnhold og en mye søtere smak. 

Frukten

Et gjennomsnittlig marulatre blir 9 meter høyt og bærer 500 kg frukt i året. Trærne har kjønn; han-treet blomstrer mens huntreet bærer frukter.

Marulafrukten minner om plommer i fasong, har en lys gul farge, og et kraftig skinn som dekker det saftige fruktkjøttet og en stor stein. Smaken er søt og frisk og kan minne litt om litchi.

Marulafrukten inneholder fire ganger så mye C-vitamin som en gjennomsnittlig appelsin, mens steinen inneholder to eller tre kjerner som er rike på olje og protein. Oljen brukes i kosmetikk og som øre- og nesedråper til spebarn. 

Legender

Marula-treet regnes for å være en av Afrikas botaniske skatter og treet har vært en essensiell næringskilde i tusenvis av år. Selve treet har blitt brukt til å lage møbler, kjøkkenredskaper, boller, trommer og gulv for å nevne noen få bruksområder. Både blader og bark har medisinske egenskaper.

Zulu-folket trodde at barken på marulatreet kunne kurere meslinger. Den syke skulle stå opp før soloppgang og - uten å si det til noen - gå til et marulatre og bite i barken. Etter dette ville meslingene forsvinne.

Gravide kvinner av Venda-folket spiste knust bark for å bestemme kjønn på barnet; bark fra han-treet ga gutt og bark fra hun-treet ga jente.

Historier forteller også at kvinner har større sjanse for å bli gravide av å spise marulafrukt. Men det er nok andre grunner til at mange kvinner blir gravide i slutten av januar når mennene deres kommer hjem og kvinnene ønsker dem velkommen med marulaøl.

Det sies også at treet har afrodisiakaegenskaper og fra gammelt av er treet kjent som ekteskapstreet. Selv i dag gjennomføres bryllupsseremonier under treets fruktbare grener.

Lokalt engasjement

Marulatreet er ofte et spirituelt senter for rituelle aktiviteter i landsbyer og kraal-er (en dyreinngjerding innenfor en inngjerdet bosetning), og er et populært møtested for landsbybeboere på grunn av skyggen den skaper.

Treet er hellig i Afrika og beskyttes av lokale ledere. I Sør-Afrika er det dessuten vernet og et strengt regelverk sørger for miljøvennlig behandling av treet og bærekraftig høsting av fruktene.

Dyrking av marulatrær har så langt ikke vært veldig vellykket, derfor plukkes så å si all frukt fra trær som vokser vilt. Lokale kvinner plukker frukten og leverer den til produksjonslokalene eller andre oppsamlingssteder. Der får de betalt for hvert kilo de leverer.

I innhøstingssesongen sysselsettes rundt 60.000 kvinner ved å plukke marulafrukter, og utenom sesongen sørger alternative prosjekter for inntekt til kvinnene. Amarula er dermed en viktig støttespiller i lokalsamfunnene, spesielt i Phalaborwa i Limpopo-provinsen i hjertet at marulavekstområdet.

Fra frukt til flaske

Mer eller mindre hele marulatreet har en eller annen form for nytteverdi, men det er nok marulafrukten som har den største nytteverdien. Lokalt lages det øl av marulafrukten, og den brukes til syltetøy, geleer, desserter, vin og ikke minst kremlikøren Amarula.

Marulafrukten sorteres for hånd for å fjerne umodne og skadede frukter. Deretter blir fruktene vasket før de går oppi en tank hvor roterende kniver fjerner fruktkjøttet fra steinen.

Fruktmassen og steinene separeres og fruktmassen pumpes inn i kjøletanker av stål for å hindre gjæring. Deretter fraktes fruktmassen i temperaturkontrollerte lastebilder til Distell-kjelleren i Stellenbosch, et av de fremste vin- og destillasjonsanleggene i Sør-Afrika. Her blir fruktmassen overført til gjæringstanker og en ren gjærkultur tilsettes for å starte gjæringen, omtrent som i vinproduksjonen.

Gjennom gjæringen blir det naturlige fruktsukkeret i marulafrukten gjort om til alkohol og fruktbitene faller til bunn av tanken. Dette tar sju til ti dager.

Når fruktvinen er ferdig gjæret blir den klare vinen fraktet til destilleriet. Her blir fruktbitene vakuumdestillert for å få ut alle smakene og aromaene, som deretter tilsettes marulavinen. Marulavinen blir først destillert i større panner og deretter i mindre kopperpanner for å lage det karakteristiske smakfulle marulabrennevinet, som blir lagret i to år på små eiketønner.

Siste trinn er å blande inn frisk fløte for å oppnå den myke, glatte konsistensen. Resultatet et en lys nøttefarget kremlikør med en myk, avrundet smak med en anelse sitrus og den eksotiske marulafrukten.

Nå også i Botanisk hage

Botaniker Brita Stedje i Botanisk Hage i Oslo har vært i Sør Afrika og hentet hjem to nydelige marulatrær.
 
Om det dukker opp noen elefanter i Botanisk Hage for å spise marulafrukt, er heller tvilsomt. Da er det større sjanse for at botanikere og hageinteresserte dukker opp. Dette er nemlig første gang et marulatre eksporteres fra Sør-Afrika og provinsen Mpumalanga.
 
De to trærne som nå har kommet til Botanisk Hage i Oslo, er dyrket frem i en marulaplantasje. Trærne er bare "babyer" foreløpig, og ingen vet om det lykkes i å få dem til å bære frukt i veksthus.
 
Norge er første land som har mottatt et marulatre. Ved å gi Norge en liten smak av Afrika, bidrar Amarula også til Botanisk hages utvikling og mangfold. Vi håper med dette å kunne bevare en liten del av Afrika for fremtidige generasjoner, sier Werner Swanepoel, Marketing Manager i Amarula Group.

Tekst: Astrid Hagen Mykletun
Foto: Inger Marie Grini

African Delight

Fremgangsmåte

Bygg drinken lagvis ved å ha hasselnøttlikøren i bunnen av et shotsglass.

Hell forsiktig Amarula-likøren på toppen ved hjelp av en barskje slik at du får to distinkte lag i drinken.

Legg en Ferrero Rocher sjokolade på toppen av glasset  

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Råvarer:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften

Amarula Sunset

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en blender, kjør sammen og hell over i et stort martiniglass eller et høyt stetteglass.

Pynt med friske jordbær.  

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Tips: Her kan du godt bytte ut jordbærpuréen med friske bær og sukker, eller en annen bærpuré.

Se Apéritifs store test av kremlikører her

Råvare:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften

African Brew

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser eller blender og kjør til du har en glatt drink.

Hell over i et avkjølt hurricaneglass og server med en iskjeks som rørepinne og revet sjokolade over.

Tips: Her har vi brukt banan i drinken, men du kan godt sløyfe den.

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Råvare:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple
Ukens drink

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple

Den fungerer også som en forsiktig start på julebordsesongen. For en ekstra norsk vri kan du velge tyttebær i stedet for granateple.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple
Ukens drink

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple

Den fungerer også som en forsiktig start på julebordsesongen. For en ekstra norsk vri kan du velge tyttebær i stedet for granateple.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her