Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Fort inn og fort ut. Det er resultatet av nyhetspolicyen til Vinmonopolet hvor de fleste vinene forsvinner ut av hyllene etter seks måneder. Derfor er det ofte at du ikke rekker å smake spennende viner før de er borte – som regel for godt.
De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 (93356) er strøket som basisvare, men overlever i bestillingsutvalget. Nå er den erstattet av en ny og litt friskere årgang enn da den kom inn i september i fjor.
Bør prøves
Samtidig med at den ble lansert, kom det også noen andre fra samme «kuriøse» vinområde, Civitella Cru Cesanese del Piglio 2008 (98930), Dives Cesanese del Piglio Riserva 2008 (98248) og Pileum Cesanese del Piglio Superiore 2008 (93956). De to første finnes det nå bare noen flasker igjen av hist og pist. Men det er all grunn til å prøve i alle fall en av disse sjeldne fuglene.
Les om andre røde viner fra Lazio
Cesanese del Piglio er et billelite område i Lazio, hjemfylket til Roma, som er mer kjent for byen enn for vinene. Og det til tross for at fylket ligger på åttende plass når det gjelder volum, og at det finnes en myriade med bittesmå vinområder rett utenfor Romas grenser. Aller mest dominerende er ikke uventet Frascatis hvite viner.
«Gammeldags»
Det finnes også mye annet. Men disse vinene når imidlertid sjelden utenfor fylkesgrensene – og i hvert fall ikke så langt nord som til Norge. Bortsett fra når en og annen importør fristes til å prøve lykken med noe utenfor allfarvei.
For cesanese som er navnet på druen, Piglio er landsbyen, er en litt «gammeldags» drue. I hvert fall når den vinifiseres på tradisjonelt vis. I Piglio betyr det til sammen 25 dags skallkontakt og ett års modning i 1300 liters brukte fat. Fremstilt på denne måten får cesanese en sviskeaktig fruktkarakter, blir ofte rustikk, men har runde tanniner. På den positive siden, og når vinen er godt laget, får vinen en god munnfølelse og fin syrefriskhet oppi all den modne mørke frukten.