Drikke
Eksotisk italiensk rødvin

Eksotisk italiensk rødvin

Prøv denne utpreget tradisjonelle, men akk så spennende rødvinen fra samme fylke som Roma.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fort inn og fort ut. Det er resultatet av nyhetspolicyen til Vinmonopolet hvor de fleste vinene forsvinner ut av hyllene etter seks måneder. Derfor er det ofte at du ikke rekker å smake spennende viner før de er borte – som regel for godt.

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 (93356) er strøket som basisvare, men overlever i bestillingsutvalget. Nå er den erstattet av en ny og litt friskere årgang enn da den kom inn i september i fjor.

Bør prøves

Samtidig med at den ble lansert, kom det også noen andre fra samme «kuriøse» vinområde, Civitella Cru Cesanese del Piglio 2008 (98930), Dives Cesanese del Piglio Riserva 2008 (98248) og Pileum Cesanese del Piglio Superiore 2008 (93956). De to første finnes det nå bare noen flasker igjen av hist og pist. Men det er all grunn til å prøve i alle fall en av disse sjeldne fuglene.

Les om andre røde viner fra Lazio

Cesanese del Piglio er et billelite område i Lazio, hjemfylket til Roma, som er mer kjent for byen enn for vinene. Og det til tross for at fylket ligger på åttende plass når det gjelder volum, og at det finnes en myriade med bittesmå vinområder rett utenfor Romas grenser. Aller mest dominerende er ikke uventet Frascatis hvite viner.

«Gammeldags»

Det finnes også mye annet. Men disse vinene når imidlertid sjelden utenfor fylkesgrensene – og i hvert fall ikke så langt nord som til Norge. Bortsett fra når en og annen importør fristes til å prøve lykken med noe utenfor allfarvei.

Les om hvite viner fra Lazio

For cesanese som er navnet på druen, Piglio er landsbyen, er en litt «gammeldags» drue. I hvert fall når den vinifiseres på tradisjonelt vis. I Piglio betyr det til sammen 25 dags skallkontakt og ett års modning i 1300 liters brukte fat. Fremstilt på denne måten får cesanese en sviskeaktig fruktkarakter, blir ofte rustikk, men har runde tanniner. På den positive siden, og når vinen er godt laget, får vinen en god munnfølelse og fin syrefriskhet oppi all den modne mørke frukten.

I Italia-toppen

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 er laget av kooperativet, Cantina Sociale Cesanese di Piglio, som dominerer med sine 110 medlemmer og deres 156 hektar. Kooperativet har tatt sin posisjon på alvor og gjort mye for å promotere vinen herfra. I 2008 gikk Cesanese del Piglio fra DOC- til DOCG-status, som det eneste i Lazio. Og tilhører derfor samme kvalitetssjikt som Chianti Classico, Amarone og Barolo/Barbaresco. Men prisene er fortsatt gunstige – enn så lenge.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her