Drikke
Dyrisk gode rieslinger

Dyrisk gode rieslinger

At denne produsenten regnes som en av de mest lovende tyske, dokumenteres gjennom vinene.
Aase E. Jacobsen
21 Juni 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Scätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012 (92014) er noe av det beste jeg har smakt av tørr riesling på en god stund. Denne vinen har en enorm intensitet, kraft og frukt, uten at det blir pompøst. Strålende syrefriskhet og høy konsentrasjon. En vin som går mange grosses gewächser en høy gang. Grunnen til at den ikke har denne betegnelsen, er at produsenten ikke er medlem av VDP. Men 32-årige Kai Schätzel har absolutt potensial til å kunne bli et fullverdig medlem.

Høyt jerninnhold

Pettenthal er en av Rheinhessens beste vinmarker. Den ligger midt mellom Nierstein og Nackenheim og er nabo til Rothenberg i nord som har fått navn etter jordsmonnet. Den røde skiferen er kjennetegnet på jordsmonnet her. Pettenthal («froskedalen») er enda brattere og skrinnere enn Rothenberg og sørger for at vinstokkene må sende røttene enda lenger ned i grunnen for å hente næring. Dessuten er vinmarken østvendt og produserer en noe strammere vinstil siden den bare får morgensol. Men nærheten til elven gjør at sollyset reflekteres gjennom hele dagen og dermed kompenserer for mangelen på direkte sol.

Hele dette området som geologisk kalles Nierstein-formasjonen (eller Roten Hang) ble dannet for 280 millioner år siden og består av rød skifer, sandstein og leire, med innslag av kalk. Det høye jerninnholdet besørger den røde fargen, og til vinen gir jordsmonnet en tydelig jernkarakter samt krydder og parfymert frukt.

Gjenoppretter renomméet

Pettenthal er Schätzels toppvin. Tilgjengelig i Norge er også andre, deriblant Schätzel Niersteiner Heiligenbaum Riesling Trocken 2010 (53351) , som oppleves noe mer sødmefull (men faktisk er tørrere). Men takket være at denne vinmarken ligger lengst fra Rhinen av hele Roter Hang, og er sørøstvendt, er den blant de kjøligste. En annen morsom vin fra Schätzel er Schätzel Niersteiner Kabinett Riesling 2011 (92015) som henter sine druer fra flere parseller i Roten Hang, nemlig Pettenthal, Hipping, Ölberg og Heiligenbaum.

Dette er en prädikatsvin av «old school»-typen. Den gang Rhinområdet var berømt for sine halvtørre viner, og ikke «sukkervannet med litt alkohol» som ruinerte renomméet fra 60- og 70-tallet og utover. Det betyr at drueseleksjonen er streng, kun druene med høyt nok sukkerinnhold til å gi den ønskete stilen brukes. Dessuten får vinene gjære veldig lenge, gjerne 10 måneder eller mer. Det gir en naturlig kombinasjon av alkohol, restsødme og syre. I dette tilfellet er det snakk om 10,5 prosent, 25 gram restsukker og 7,6 gram syre.

Som oldefar

«Old school» er for øvrig kjennetegnet på all praksis hos Schätzel. Familien har laget vin i 650 år, og vinkjelleren er 800 år gammel. Den unge Kai har derfor litt å forsvare. Han valgte å gå mer enn 100 år tilbake i tid for å hente frem igjen metoder og praksis hans oldefar benyttet. Det innebærer en langsom spontangjæring i store (gamle) eikefat og langt opphold på bunnfallet for kompleksitetens og lagringspotensialets skyld. Riesling er en reduktiv drue som trenger oksygen under modningen. Alkoholnivået blir også moderat på denne måten. De tørre ligger på 12 prosent og dermed lavere enn de fleste andre viner på dette kvalitetsnivået.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her