Og som om ikke det var nok, tok den "norske" Scottish Pride en sølvmedalje i klassen for vatted malt. Samt gull i samme klasse men i en annen og enda mer prestisjefylt kåring, nemlig International Wine and Spirit Competition 2000. Ansvaret for at disse to produktene opprettholder sin høye kvalitet hviler på skuldrene til Halvor Heuch, destillatør hos Arcus Produkter.
To hovedtyper
Det lages i utgangspunktet to hovedtyper whisky i Skottland; grain og malt. Grain whisky er basert på forskjellige kornsorter, inkludert bygg. Etter gjæringen foregår destillasjonen i en kontinuerlig prosess i noe som kalles en coffey still. Deretter må spriten lagres i minimum tre år på eikefat for å kunne kalle seg skotsk whisky.
Det samme gjelder også for maltwhisky. Men her er det bare byggkorn som brukes, og dette blir maltet. Det foregår ved at bygget først legges i vann, og så spres utover et gulv. Dermed spirer kornet, og for å unngå at varmeutviklingen blir for stor og at spirene gror inn i hverandre, vendes kornet med jevne mellomrom. Spiringen avbrytes ved at kornet tørkes, og på dette punktet i prosessen brennes det normalt tørket torv under kornet. Kornet trekker til seg røyken, og jo lenger torvbrenningen foregår, desto mer røyksmak får det endelige produktet.
Når så prosessen kommer frem til destilleringen, skjer det i de karakteristiske høyhalsede kobberkjelene. Det vanlige for skotsk whisky er at man destillerer to ganger, mens irsk whiskey (legg merke til forskjellen i stavemåten) destilleres tre ganger.
Omkring 95 prosent av all whisky som konsumeres på verdensbasis, er nettopp blended whisky. På listen over kjente merker finner vi for eksempel Bell''s, Johnnie Walker, Ballantine''s, Chivas Regal - og selvfølgelig på det hjemlige markedet - Upper Ten som er Arcus Produkters varemerke.
Salgsstatistikken viser klart at Upper Ten er en folkewhisky i Norge med en andel på 16 prosent av markedet for skotsk whisky. Den ble introdusert i 1927 til en pris på kroner 10,50, men det er vel nødvendig å ta med i vurderingen at det har vært en viss prisstigning siden den gang. Likevel er Upper Ten fortsatt et utmerket kjøp. I fjor ble det solgt 145.000 liter av den. Kanskje noe av forklaringen ligger i allroundentusiasten Torkjell Berulfsens utsagn om at den er så fryktelig udrøy?
Mer Speyside
Den andre medaljevinnende whiskyen til Arcus Produkter er altså Scottish Pride, og den stiller i klassen for vatted malt. Dette er navnet på produkter som består utelukkende av maltwhisky, men som er sammensatt av whisky fra forskjellige destillerier. Termen single malt er reservert for maltwhisky fra ett enkelt destilleri, og heldigvis er tilgjengeligheten av slike i Norge økt markant i de senere årene.
Det er mindre utpreget røyksmak i Scottish Pride sammenlignet med Upper Ten, og dette tyder på at innslaget av whisky fra området Speyside er mer fremtredende i denne whiskyen. Elven Spey renner i nordøstlig retning i området mellom Aberdeen og Inverness, og dette er kjerneområdet for skotsk whiskyproduksjon, i hvert fall i antall destillerier.
Scottish Pride er en robust vatted malt med mye smak. Den har ikke helt samme status som Upper Ten på bestselgerlisten, men det ble i hvert fall solgt 20.000 liter av den i fjor. Scottish Pride dukket opp i listene til Vinmonopolet i 1985.
Det er en rekke faktorer som er med på å prege smak og lukt i en whisky. Dette inkluderer for eksempel hvilke kornsorter som danner basisen, om det er en eller flere typer gjær som er brukt, hvilken kilde vannet hentes fra, formen og størrelsen på kobberkjelene der maltwhiskyen destilleres, og spesielt hvilke eikefat som er brukt til å modne whiskyen på. På spørsmål om det var problematisk å tilsette norsk vann; om ikke dette ville påvirke sluttproduktet svarer Heuch at av alle de nevnte faktorene, er kanskje vannet den minst avgjørende - i hvert fall så lenge det er fritt for kjemisk forurensing.
Upper Ten har nylig gått gjennom en aldri så liten ansiktsløfting, og har fått en riktig stilig etikett. Dette er en del av arbeidet Arcus gjør for å forbedre det visuelle inntrykket på både flasker og etiketter. Nå står Scottish Pride for tur.
Men da Upper Ten ble tildelt sin gullmedalje, gikk jeg for første gang til innkjøp av en flaske av denne - og fikk en gledelig overraskelse. Her var det massevis av røyk og malt, akkurat de egenskapene jeg setter pris på. Skulle jeg velge mellom en Chivas Regal og en Upper Ten i dag, kan jeg med hånden på hjertet si at jeg ville foretrukket sistnevnte.