Du møter Boulard i de fleste taxfreebutikker, noe som har gjort calvadosmerket svært så kjent blant menigmann - ja så kjent at selskapet i dag er største calvadoseksportør med sine årlige 1,7 millioner flasker og 62 land på «kundelisten».
Størrelsen til tross har Vincent Boulard, femte generasjon Boulard, et noe «uøkonomisk» ønske om å ikke ta markedsandeler fra konkurrentene.
- Vi ønsker snarere at totalmarkedet for calvados skal øke til glede for alle, sier Vincent som poengterer at calvadosprodusentene i Normandie ikke selger sprit.
- Vi selger gleder og drømmer, noe vi er umåtelig stolte av, sier Vincent.
Sentralt i disse drømmene er for oss nordmenn ukjente epleslag som Bedan, Diot Roux, Avrolles og Germaine. Boulard-familien som holder til i hjertet av Pays d'Auge i Normandie - nærmere bestemt i Coquainvilliers sør for den noe mer kjente kystbyen Deauville, har til sammen 35.000 trær med disse eplene.
- Eplesideren gjæres uten tilsetning av fremmedgjær, noe som gir et svært naturlig produksjon, sier Vincent.
Når nyttårsfyrverkeriet er over, starter destillasjonen, og Boulard har åtte panner - eller «l'alambic charentais» som det heter på de kanter.
- Det er i området 68 til 72 prosent vi finner de interessante komponentene som gjør calvados til et unikt produkt, sier Vincent.
Så legges livets vann basert på epler inn på eikefat som rommer 400 liter - og ventetiden tar til. Hos Boulard ventes det ikke så lenge, og etter noen måneder blindtestes fatene.
- Dette er en test utført av Institut National des Appellations d'Origine (INAO) for å slå fast at det du finner på fatet er calvados. Testen har vært gjennomført i Pays d'Auge de siste 20 årene, og det er først når INAO har godkjent produktet at det kan selges, sier Vincent.
Så får calvadosen atter roe seg i fatene som er laget av spesielt utvalgt eik. Det mest kjente eikeskogene i Frankrike er Tronçais og Limousin, men det finnes også eik som kan foredle brennevin i Nevers og Vosges.
- Vi ønsker eik med fine porer. Dette finner vi først og fremst i eika fra Tronçais og Nevers. Eik fra Vosges brukes også, men Limousin-eik gir altfor mye tanniner som dekker til fruktsmaken. Vi vil ha vanillin, forteller Vincent Boulard som også gir fatene en lett til medium «toast» før bruk.
Heit Normanner - Normand Hot Drink
Fremgangsmåte
Bland kaffe, eplemost og calvados i et stettglass som tåler varme. Pisk kremfløten halvstiv og legg den som et lokk oppå.
Dryss over en blanding av kanel og brunt sukker. Server gjerne med en kanelstang.
Råvarer: Her ser du utvalget av calvados på polet
Se alt det andre du kan bruke calvados til
Flamberte scampi med calvados
Fremgangsmåte
Strø salt og pepper på scampiene. Brun scampiene i en stor panne med halvparten av smøret og all olivenoljen i fem til seks minutter.
Tilsett calvados og timian. Flamber.
Tilsett resten av smøret og la scampiene surre i tre til fire minutter.
Pynt med persille før servering.
Flere retter med scampi du må prøve
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Boulard Tonic
Fremgangsmåte
Hell ingrediensene i et High Ball-glass. Ha i is etter behag og pynt med en skive sitron.