Drømmepåske med gryte

Påskeferien er utmerket tid til å drømme om neste ferie - nemlig sommerferien. Og hva er vel bedre akkompagnement enn noe sydlandsk i så vel gryte som glass.
Redaksjonen
13 April 2000 - 00:48

Enten du oppholder deg i lav- eller høylandet i påsken, og selv om stemningen og været er aldri så påskegul, sniker tankene seg om varmere dager innpå. Det er absolutt tid for å planlegge sommerferien hvis du ikke var blant de fornuftige som sørget for at "alle" sydenturer ble bortbestilt allerede ved utgangen av januar. Men det finnes fortsatt alternativer til pakketurene.

Den beste måten å drømme seg bort på er å gjøre det gjennom sanseapparatet, smaks- og luktesansen, først og fremst. Spis noe deilig Middelhavs-inspirert som er varmt nok til å tine en frossen sjel, og er det noe igjen i flasken, eller boksen, etter måltidet, kan det nytes mens du eller dere studerer reiseguider, brosjyrer, kart eller ser på video fra tidligere ferieturer og reiseprogram.

Siden det er påske, er lam godt og lettvint å putte i gryta. Retten gjør seg nesten selv. Derfor er den perfekt å servere når det er mange rundt bordet. En slik gryte er dessuten veldig fin å samarbeide om, enten det er med kjæresten, samboeren, foreldrene eller barna. Og er dere flere, kan noen ta seg av å pynte og dekke bordet.

Rødvin så klart
Det er klart vi vil ha rødvin i glasset til slik mat. Og det er også naturlig å gå rett til Sør-Frankrike hvor smakskombinasjonen har sitt utspring. Vi starter derfor med det enkleste, med tanke på årstiden og omstendighetene, nemlig en bag-in-box, Campuget Cuvée Jean-Lin Dalle (32668). Dette er en enklere blanding enn den "vanlige" Campuget''en som er å få i alle polutsalg. Men så er den mye rimeligere også da. Flaskeprisen blir bare kroner 74.

Campuget Cuvée Jean Lin Dalle er usedvanlig bra tatt innpakningen i betraktning. Ikke så rart, for råstoffet er av svært god kvalitet med grenachedruer fra vinstokker med en alder på fra 25 til 56 år. Den andre halvparten av blandingen består av syrah og mourvèdre fra en del yngre planter. Men denne komposisjonen er absolutt en flaskevin verdig, og det er gledelig at hyttefolket tilgodeses med bra saker også i boks. Denne bærer preg av å komme fra Sør-Frankrike med sitt krydrete bærpreg, syrene er fine, en viss stoffrikhet og det er til og med en touch av tanniner i finishen. Uvanlig god boksevin. Som også passer godt til retten.

Lenger opp i Rhône-dalen.
Neste vin hører til litt lenger opp i Rhône-dalen. Palais de Cheval Syrah 2002 (13723) fra den store appellasjonen Côteaux du Tricastin som ligger helt nord i Sør-Rhône. Området ble ikke replantet igjen etter den store vinluskatastrofen rundt 1870 før for førti år siden. Og da hovedsakelig av franskmenn som flyttet tilbake til hjemlandet etter at koloniene i Nord-Afrika fikk selvstyre. På den tiden var størst mulig volum målet, og det er først de senere år at vinbøndene har startet arbeidet for å øke kvaliteten på vinene. Palais de Cheval Syrah som innført i bulk til Norge, er et godt eksempel på den nye tid hvor selv en billig vin kan by på mye smak. Den har ikke bare mye smak, men også meget god syrestruktur og fine tanniner. Den er nok litt for tøff for vår lammerett. Denne vinen ønsker seg heller en saftig entrecôte eller en blodig biff. Og for en pris! Latterlig billig for en vin som også kan ligge ett til to år. Når det er så rimelige og gode viner å få tak i, er turen til Strømstad rimelig bortkastet, hvis du ikke elsker å stå i kø, da!

Hva med Australia?
Hvis vi tar med oss to av de vanligste Rhône-druene og drar til den andre siden av kloden, til Australia, da får vi en vin som Breakaway Grenache Shiraz 1997 (11835). En egenartet vin som har det umiskjennelige preget av røde og mørke bær samt krydder men som backes av et like typisk australsk preg, nemlig det av shiraz. Selv om andelen er bare 10 prosent. Den er saftig og frisk med fint krydderpreg midtveis i smakskurven. Avslutningen byr på litt tanniner. Og den er perfekt til retten.

Eller Chile?
Et par forsøk med rimelige chilenske cabernet sauvignon-viner strandet i det de klassiske aromaene som solbær frontkolliderte med rettens Middelhavssmaker. Derfor tar vi heller en tur til Portugal før vi gir oss. Her finnes nemlig et bredt utvalg som er ypperlige til denne type mat. Ikke minst fra de sørøstlige vinregionene som Alentejo på grensen til Spania. Her brukes mye lokale druer som periquita og trincadeira som gir viner som oser av varme og krydder. Dette er også hoveddruene i DFJ Monte Alentejano 2004 (13108). En saftig og behagelig vin med fint preg av modne røde og mørke bær, noe krydder og ørlite tanniner i finishen. Den passerer akkurat til retten på en kjølig kveld, men repeteres seansen om en måned eller to er denne den foretrukne vinen siden den er deilig å servere lett avkjølt. En fin vår- og sommerrødvin med andre ord. Og den beste "kosevinen" av ukens utvalg.

Lam med løfter om varmere tider

4-5 porsjoner
500 g lammekjøtt (ribbe, bog eller lår)
2 ss olivenolje
200 g lammepølser
1,5 dl hvite bønner
200 g småløk eller sjalottløk
3 store fedd hvitløk, grovhakket
150 g aromasopp eller champignon i skiver
1 laurbærblad
1 ss friske rosmarinblader
1 ss friske timianblader
1 ss finhakket frisk basilikum
1 ss finhakket frisk persille (storbladet)
2,5 dl hvitvin
2 ss balsamicoeddik
1 boks hermetiske tomater
200 g svarte oliven
salt og pepper

Legg bønnene i vann over natten (12 timer). Kok deretter opp vann. Ha bønnene i og kok opp. Hell bønnene i et dørslag og skyll med kaldt vann.

Skjær ribben/bogen opp i pinner/biter selv, eller be butikkpersonalet om å gjøre det. Hvis du får med litt ekstra bein fra kjøttdisken, er det bare fint å la koke sammen med kjøttet siden det øker smaksintensiteten enda mer. Brun kjøttet i litt olivenolje i en panne på middels sterk varme. Ha over i en gryte etter hvert som det er ferdig stekt. Tilsett de blansjerte bønnene og 2,5 dl hvitvin. Kok opp og la småkoke (svak varme) delvis under lokk i en drøy halvtime mens du gjør resten. Fres hvitløk, løk og sopp til soppen "faller sammen" og pannen er kokt tørr. Hell over 2 ss balsamicoeddik. Kok inn eddiken og tilsett tomatene sammen med urtene. Kok opp igjen. Ha dette over i gryten. Bland godt og la småsurre i halvannen time under lokk ved svak varme. Tilsett oliven og pølser skåret i biter og la trekke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Vinpriser oppdatert pr. mars 2002

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her