Drikkeleksikon G
Redaksjonen
13 April 1998 - 09:54
G
Garvestoff: Tanniner. Finnes i druenes skall og stilk samt i det eiketreet vintønnene lages av. Bidrar også med rødvins gunstige blodrensende virkning. Tanninene gir en tørr smak, som kjennes langs med tungen mens vinen er ung. Tanninene er av vital betydning for vinens senere fylde og utvikling. Gjør vinen langtidsholdbar.
Garrafeira: (Portugal) Reserva på portugisisk. Minimum 2 års fatlagring og 1 års flaskemodning.
Generoso: (Spania) Oppspritet dessertvin.
Gjæring: Alkoholisk kjemisk prosess der druemostens sukkerinnhold ved gjærsoppens påvirkning omdannes til alkohol og kullsyre. Gjæringen stanses automatisk av alkoholen ved 14-15 prosent.
Goût: (Frankrike) Smak.
Graddager: Angir hvor mange solskinnstimer et område har. For ekstremt varme områder, som for eksempel California har graddagene stor betydning for jordprisene.
Grand crû: (Frankrike) Betyr "stor vekst" på fransk. Har kun betydning der det er offisielle klassifikasjoner eller geografisk avgrensning. Som eksempel kan nevnes Haut-Médocs 1855-klassifikasjon og Grand Cru-klassifikasjonen i Burgund.
Grand Vin: (Frankrike) Ganske alminnelig etikettbetegnelse for bordvin. Er i seg selv ikke noen form for kvalitetsbetegnelse.
Grandes Marques: (Frankrike) Samling av de store Champagne-husene.
Gran Reserva: (Spania) I utgangspunktet indikeres det en vin fra en topp årgang, men de fleste lager gran reserva hvert år. Uansett må vinen tilbringe minimum to år i fat og tre år i flaske før den selges.
Grosslage (Germany) Underområde av Bereich. Oppstod i f m vinloven av 1971 hvor mange historisk renommerte navn på enkeltvinmakrer ble donert til grosslagen.
Gutsabfüllung: (Tyskland) Slottstappet.
Forsiden akkurat nå