Drikkeleksikon F
Redaksjonen
13 April 1998 - 09:55
F
Fat: Henviser til tønne av tre, som kan være av forskjellig størrelse og tresort.
Bordeaux: Barrique 225 liter
Burgund: Pièce 228 liter
Sherry: But 500 liter
Portvin: Pipe enten 500 eller 530 liter
Tyskland: Fuder 900 liter
Fattoria (Italia) Vingård, brukt spesielt i Toscana.
Fermentazione naturale: (Italia) Betyr naturlig sprudlende og indikerer Cuve Close-metoden.
Fermentering: Gjæring i forbindelse med vinfremstilling. Fra druemost til vin.
Filtrering: Vinen kan filtreres på mange forskjellige måter med det felles formål å klare/rense den.
Fino: (Spania) Tørr, lys sherry som har vært gjennom solerasystemet. Hele tiden beskyttet av et lag gjærsopp (flor). I motsetning til annen sherry, må fino (og manzanilla) nytes innen kort tid etter flasketapping og åpning. Perfekt til tapas, som aperitiff og til fiskeretter.
Flor: (Spania) Uttrykk som betyr blomst, og som henviser til det spesielle lag av gjærkulturer i fatene som beskytter den unge sherry (fino) mot luftens påvirkning og som umiddelbart resulterer i en tørr utgave av sherry.
Flying Winemakers: Som regel unge vinmakere fra den sørlige halvkule som opptrer som konsulenter for tradisjonelle, europeiske vinprodusenter, ofte vanskjøttede kooperativer med etgodtpotensial. De bringer med seg moderne teknikker og resultatet er friske, fruktige hvite viner og bærpregede røde viner med innslag av nye fat og med bløte tanniner. De mest kjente: Jacques Lurton (Hermanos Lurton), Hugh Ryman (HDR), Kym Milne, Geoff Merrill, Peter Bright (Bright Brothers), John Worontschak og Nick Butler.
Frais: (Frankrike) Kjølig.
Frizzante: (Italia) Sprudlende.
Fûts de Chêne (élévé en): (Frankrike) (Modnet i) eikefat.
Forsiden akkurat nå