Drikkeleksikon F

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:55

F
 
Fat: Henviser til tønne av tre, som kan være av forskjellig størrelse og tresort.
 
Bordeaux: Barrique 225 liter
Burgund: Pièce 228 liter
Sherry: But 500 liter
Portvin: Pipe enten 500 eller 530 liter
Tyskland: Fuder 900 liter
 
Fattoria (Italia) Vingård, brukt spesielt i Toscana.
 
Fermentazione naturale: (Italia) Betyr naturlig sprudlende og indikerer Cuve Close-metoden.
 
Fermentering: Gjæring i forbindelse med vinfremstilling. Fra druemost til vin.
 
Filtrering: Vinen kan filtreres på mange forskjellige måter med det felles formål å klare/rense den.
 
Fino: (Spania) Tørr, lys sherry som har vært gjennom solerasystemet. Hele tiden beskyttet av et lag gjærsopp (flor). I motsetning til annen sherry, må fino (og manzanilla) nytes innen kort tid etter flasketapping og åpning. Perfekt til tapas, som aperitiff og til fiskeretter.
 
Flor: (Spania) Uttrykk som betyr blomst, og som henviser til det spesielle lag av gjærkulturer i fatene som beskytter den unge sherry (fino) mot luftens påvirkning og som umiddelbart resulterer i en tørr utgave av sherry.
 
Flying Winemakers: Som regel unge vinmakere fra den sørlige halvkule som opptrer som konsulenter for tradisjonelle, europeiske vinprodusenter, ofte vanskjøttede kooperativer med etgodtpotensial. De bringer med seg moderne teknikker og resultatet er friske, fruktige hvite viner og bærpregede røde viner med innslag av nye fat og med bløte tanniner. De mest kjente: Jacques Lurton (Hermanos Lurton), Hugh Ryman (HDR), Kym Milne, Geoff Merrill, Peter Bright (Bright Brothers), John Worontschak og Nick Butler.
 
Frais: (Frankrike) Kjølig.
 
Frizzante: (Italia) Sprudlende.
 
Fûts de Chêne (élévé en): (Frankrike) (Modnet i) eikefat.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her